Κοινό μέτωπο Μεσσηνίας και Ηλείας με οργή λαού για το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Κοινό μέτωπο Μεσσηνίας και Ηλείας με οργή λαού για το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα

 


Το σοκαριστικό δυστύχημα στην Ελαία, με τον τραγικό απολογισμό των τεσσάρων νεκρών και των πέντε σοβαρά τραυματισμένων έφερε με τον πιο άκομψο και μακάβριο τρόπο ξανά στην επιφάνεια την ανάγκη κατασκευής του οδικού άξονα Πύργος -Καλό Νερό – Τσακώνα, του οποίου η τύχη, αγνοείται από τον περασμένο Ιανουάριο.

Γιατί μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις, ένα τροχαίο να εμπεριέχει και τον ανθρώπινο παράγοντα, ωστόσο αποτελεί χρέος και ύψιστο καθήκον της Πολιτείας, να εξασφαλίσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις έτσι ώστε οι κίνδυνοι στον δρόμο να μειωθούν και αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με σύγχρονα οδικά δίκτυα τα οποία δυστυχώς εν έτει 2024 στην Ηλεία εκλείπουν.

Και αυτό διότι, μπορεί ο αυτοκινητόδρομος της Πατρών – Πύργου να οδεύει προς την ολοκλήρωσή του και την παράδοσή του στην κυκλοφορία εντός του 2025, ωστόσο για το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, εδώ και αρκετούς μήνες δεν υπάρχει τίποτα νεότερο.

Τελευταίο σημείο… αυτό των προμελετών οι οποίες έχουν παραδοθεί από την παραχωρησιούχο εταιρεία στο Υπουργείο Υποδομών από τον περασμένο Γενάρη. Τις προμελέτες πραγματοποίησε η Ολυμπία Οδός μέσω υπουργικής απόφασης του 2022.

Οι προτάσεις έχουν ήδη υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η οποία θα αναλάβει ανάλογα με την λύση που θα επιλεγεί την περιβαλλοντική έγκριση του τμήματος, χωρίς ωστόσο από τότε να υπάρχει ουδεμία ενημέρωση.

Η λύση η οποία θα προκριθεί θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του Ανεξάρτητου Μηχανικού του έργου και κατόπιν θα πρέπει να εξεταστούν οι προϋποθέσεις εκτέλεσης του έργου και βέβαια να ξεπεραστεί ο σκόπελος της χρηματοδότησης. Η διαδικασία χρηματοδότησης είναι μια επίπονη διαδικασία καθώς τα οδικά έργα για να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πετυχαίνουν αρκετά κριτήρια μεταξύ των οποίων και οι ημερήσιοι φόρτοι.

Kαι όλα αυτά, όπως έχει γίνει γνωστό προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος των περίπου 21 χιλιομέτρων στην περιοχή του Καϊάφα λόγω των περιορισμών που θέτει ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως NATURA. Προβλήματα ωστόσο, τα οποία αν υπάρχει θέληση και πολιτική βούληση για την υλοποίηση του έργου, μπορούν να ξεπεραστούν.

Υπάρχει όμως;

Αυτοδιοικητικοί  και φορείς της Ηλείας μιλούν σήμερα στην εφ. «Πατρίς» και τονίζουν την ανάγκη κατασκευής του εν λόγω οδικού άξονα, συντάσσοντας τον αγώνα με τους Μεσσήνιους οι οποίοι από την περασμένη Κυριακή βρίσκονται στα… «κάγκελα».

Νίκος Κοροβέσης, αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

«Βασική μας επιδίωξη η κατασκευή του δρόμου»

«Μετά την Πατρών – Πύργου, η ολοκλήρωση του ‘’δαχτυλιδιού’’ της Πελοποννήσου με την κατασκευή του οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και επιδίωξη.

Είναι πρωτίστως ζήτημα ασφάλειας τόσο για τις τοπικές κοινωνίες της Ηλείας και της Μεσσηνίας που διασχίζουν καθημερινά τον δρόμο αυτόν αλλά και για τους πολλούς επισκέπτες της περιοχής ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είναι όμως και ζήτημα ανάπτυξης. Η Ηλεία του πολιτισμού, της τόσης ομορφιάς και των μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων πρέπει επιτέλους να συνδεθεί με την Μεσσηνία με έναν υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο ο οποίος θα φέρει πιο κοντά τις Περιφέρειές Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου και θα τις κάνει να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Έχουμε κάνει παρεμβάσεις, διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να διεκδικούμε την κατασκευή του Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα  γιατί μόνο τότε και μετά την παράδοση της Πατρών – Πύργου το 2025, θα μπορούμε να πούμε ότι η Ηλεία θα έχει συνολικά το οδικό δίκτυο που της αξίζει».

Στάθης Καννής, δήμαρχος Πύργου

«Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε το οδικό δίκτυο που μας αξίζει»

«Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε το οδικό δίκτυο που μας αξίζει, που να ενώνει με ασφάλεια την Ηλεία με ολόκληρη την Πελοπόννησο και κυρίως με τη Μεσσηνία και γενικότερα τις δύο περιφέρειες. Άλλωστε και οι μετακινήσεις των Πυργιωτών προς τη νότια Ηλεία και τη γειτονική Μεσσηνία είναι καθημερινές.

Η κατασκευή και η ολοκλήρωση του δρόμου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα αποτελεί πάγιο αίτημα της δημοτικής μας αρχής και είναι πιο αναγκαία πλέον από ποτέ η ολοκλήρωση του δρόμου, του «δαχτυλιδιού» του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου.

Οι διαβεβαιώσεις είναι διαχρονικές και περιμένουμε άμεσα, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή τεσσάρων συνανθρώπων μας, την υλοποίηση όλων των υποσχέσεων. Γιατί αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια».

Kώστας Νικολούτσος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας

«Πάγια θέση μας η ολοκλήρωση του δακτυλίου»

«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το 2011 διεκδικούμε την ολοκλήρωση του δακτυλίου, την ολοκλήρωση του Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα. Παρά τις όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει κατά καιρούς, παρατηρούνται πολύ σοβαρά ατυχήματα λόγω του περιορισμένου οδοστρώματος και απότομων μεταβολών του.

Νομίζω ότι έχει φτάσει η στιγμή να ολοκληρωθεί ο δρόμος που ξεκινά από την Πάτρα, τόσο όσον αφορά την παράκαμψη του Πύργου και την σύνδεσή του με την Αρχαία Ολυμπία όσο και προς την Νότια Ηλεία. Και αυτό είναι η πάγια και διαχρονική θέση του Επιμελητηρίου Ηλείας.

Για να φέρει πραγματική ανάπτυξη ένα τέτοιο έργο απαιτείται να έχει ολοκληρωμένη μορφή. Νομίζω η στιγμή είναι κατάλληλη να θέσουμε πάλι το αίτημά μας για έναν ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο που δεν θα επιτρέπει πλέον σοβαρά ατυχήματα και θα έχουμε μία άλλη προοπτική για τον τόπο. Οι αντίστοιχες προμελέτες έχουν συνταχθεί, άρα πλέον το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και πρέπει επιτέλους να αποφασιστεί η κατασκευή του».

Σάκης Μπαλιούκος, δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

«Ευχόμαστε η πολιτεία να μην φανεί ανειλικρινής»

«Είναι η μεγάλη εκκρεμότητα του Πελοποννησιακού πετάλου. Αναμένουμε άμεσα τη σχετική μελέτη και στη συνέχεια την ανάθεση του έργου για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, ένα κομμάτι πολύ επικίνδυνο, ένα κομμάτι που δίνει ακόμα νεκρούς, όπως πρόσφατα που είχαμε την τραγωδία με τους τέσσερις νεκρούς, ανάμεσά τους και δύο μικρά παιδιά. Ήταν ένα τραγικό γεγονός που προκάλεσε την θλίψη όλων και ευχόμαστε ποτέ ξανά να μην ξανασυμβεί μία τέτοια τραγωδία. Διεκδικούμε αυτό το μεγάλο έργο, που θα αναβαθμίσει όχι μόνο τη δική μας περιοχή, αλλά όλο το νομό Ηλείας, δημιουργώντας έναν σύγχρονο και ασφαλή δρόμο, όπου δεν θα έχουμε πλέον τέτοια τραγικά δυστυχήματα. Ευχόμαστε λοιπόν η πολιτεία να μην φανεί για μία ακόμα φορά ανειλικρινής, διότι έχει πει ότι είναι στις προτεραιότητές της αυτό το έργο, αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει όπως θα όφειλε».

Kώστας Μητρόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως

«Μέχρι να ληφθεί η απόφαση δεν μπορούμε να παραμείνουμε άπραγοι»

«Η κατασκευή του οδικού άξονα Πύργου – Τσακώνα αναντίρρητα θα ελαχιστοποιούσε τα προβλήματα, προλαμβάνοντας τυχόν ατυχήματα στην Εθνική Οδό που διαπερνά τον Δήμο μας. Ωστόσο, πρόκειται για μια κατασκευή, η οποία, τα τελευταία χρόνια, συνεχώς ακούμε πως εξετάζεται. Ας είμαστε, λοιπόν, ρεαλιστές: πρόκειται για ένα μεγάλο έργο με σημαντικές δυσκολίες, τεράστιο κόστος και με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα υλοποίησης από τη στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να παραμείνουμε άπραγοι.

Θεωρώ απαραίτητο, οι αρμόδιες υπηρεσίες να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ειδικά προγράμματα σχετικά με την Οδηγική Συμπεριφορά και να βοηθήσουν Δήμους, όπως τον δικό μας, που με δικά μας μέσα και πρωτοβουλίες υλοποιούμε Πρόγραμμα Ασφαλούς Οδηγικής Συμπεριφοράς στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου μας από την αρχή της θητείας μας. Θεωρώ, επίσης, απαραίτητο να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις μείωσης της ταχύτητας εισόδου σε οικισμούς, όπως οι ανισόπεδοι κόμβοι. Θα πρέπει να γίνει σαφές και να επιβληθεί τελικά σε όλους, πως στα χαρτιά μιλάμε για Εθνική Οδό, αλλά στην πράξη για μια πολυσύχναστη – ιδιαίτερα κατά το καλοκαίρι και την περίοδο των εορτών – επαρχιακή οδό που διέρχεται πλήθος οικισμών».

Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας: «Όχι άλλο αίμα, ασφάλεια στους δρόμους»

Μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στην Ελαία Μεσσηνίας αυτό που ζητά η κοινωνία είναι «Όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο!» να μην χαθούν άδικα άλλες ζωές… Με ένα σοκαριστικό βίντεο, με ηχηρά μηνύματα που διαδέχονται το ένα το άλλο, ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει, να προβληματίσει και να αφυπνίσει την κοινωνία ολόκληρη, αλλά το βασικότερο τους κυβερνώντες του τόπου, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή του δρόμου Πύργος-Καλό Νερό- Τσακώνα.

«Απαιτούμε την άμεση κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς αυτή την υποδομή, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μας και των αγαπημένων μας. Η ασφάλεια στους δρόμους είναι δικαίωμα όλων μας και δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Ενωθείτε μαζί μας και στείλτε το μήνυμα δυνατά:» αναφέρουν στο μήνυμά τους και καλούν όλο τον κόσμο να γίνει κοινωνός αυτής της προσπάθειας ώστε επιτέλους τα λόγια να γίνουν πράξεις…».

Δημήτρης Τερζής, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας

«Διαπιστώνουμε ότι όλα γίνονται προεκλογικά και μετά εξαφανίζονται»

«Υπάρχει μια δικαιολογία για την περιοχή του Καϊάφα, που με κάνει να πιστεύω ότι δεν υπάρχει θέληση για την υλοποίηση του έργου. Εμείς σαν κοινωνία, νιώθουμε μόνοι μας γιατί κανείς δεν ήταν μαζί μας στις κινητοποιήσεις.

Σπασμωδικά εμφανίστηκαν κάποιοι πολιτικοί που μας διαβεβαίωσαν ότι το 2024 θα έχουμε τη μελέτη και θα αναζητήσουμε και εργαλεία χρηματοδότησης. Οδεύουμε για τον 8ο του 2024 και πάλι ακούσαμε κάτι τις προηγούμενες ημέρες ότι καθυστερήσαμε και πάμε για 3η χάραξη στον Καϊάφα.

Αν υπάρχει πραγματική θέληση, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε ανάποδα. Από την Τσακώνα προς τον Πύργο και να χωριστεί ο δρόμος σε δύο κομμάτια. Διαπιστώνουμε μια αδιαφορία και ότι όλα γίνονται προεκλογικά και μετά εξαφανίζονται».

Γιώτα Γεωργακοπούλου, Δήμαρχος Οιχαλίας

«Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα»

«Ο Δήμος Οιχαλίας ενώνει τη δική του κραυγή αγωνίας με εκείνη που εύλογα υψώνει ο Δήμος Τριφυλίας και φορείς της Μεσσηνίας οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο, ζητώντας επιτακτικά, εδώ και καιρό, να φτάσει μέχρι την Τσακώνα, ο δρόμος Πάτρα – Πύργος. Ο οδικός άξονας Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, καθώς ο φόρος αίματος είναι κάτι περισσότερο από βαρύς ως σήμερα, με χαρακτηριστικό το τελευταίο δυστύχημα όπου ξεκληρίστηκαν δύο οικογένειες, καθώς ντεραπάρισε νταλίκα καταπλακώνοντας δύο αυτοκίνητα που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα. Τέσσερις άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο και ένας ακόμη τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, αφού εν έτει 2024 δεν έχουν ολοκληρωθεί αρκετοί οδικοί άξονες που εγκυμονούν κινδύνους, όπως αυτός από τον Πύργο στο Καλό Νερό και μέχρι την Τσακώνα.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης για την οποία γίνεται πολύς λόγος, της προώθησης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα της Τριφυλίας που πρωτοπορεί στον κλάδο, της ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Οιχαλίας που διεκδικεί την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, αλλά και επενδυτών στο φόντο της απολιγνιτοποίησης, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να ολοκληρωθεί ένας δρόμος που θα διασφαλίσει το αυτονόητο για όλους του διερχόμενους οδηγούς. Την ασφάλειά τους».

Ένωση Ανεξάρτητων Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 «Οι θυσίες στον δρόμο Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα αποτελούν ντροπή για την Ελλάδα»

«Με αφορμή όπως έχουμε τονίσει και σε παλιότερο Δελτίο τύπου το 2023 για το πολύνεκρο τροχαίο στην Ελαία Τριφυλία, ως μέλος της Επιτροπής Αγώνα της Τριφυλίας ενώνουμε άλλη μια φορά την φωνή μας για ενεργοποίηση του οργάνου που θέσπισε ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας ώστε να προβεί σε άμεσες κινητοποιήσεις.
Δυστυχώς περισσότεροι από 30 συνάνθρωποί μας στην πλειοψηφία τους νέοι έχουν χάσει την ζωή τους τα τελευταία 8 χρόνια και δεκάδες είναι οι τραυματίες. Για ένα δρόμο που εξαγγέλλεται εδώ και 30 χρόνια στην περιοχή, όπου έχουν σπαταληθεί εκ. ευρώ για μελέτες αλλά χωρίς ΚΑΝΕΝΑ αποτέλεσμα.

Οι ανθρωποθυσίες δυστυχώς ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΕΔΩ, όσο δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την υλοποίηση με σαφέστατο χρονοδιάγραμμα του έργου. Το χειρότερο είναι ότι πολλά θανατηφόρα ατυχήματα έχουν συμβεί κατά την διάρκεια της ημέρας.
ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΟΣ μάρτυρας τα δεκάδες εικονοστάσια κατά μήκος του δρόμου. Και ερωτούμε τους αρμόδιους: Μέχρι πότε θα κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή για ένα δρόμο που έπρεπε να είχε γίνει χθες; Μέχρι πότε η στροφή, η απουσία φωτισμού, η μηδενική ορατότητα θα στέλνει στον τάφο νέους ανθρώπους;», καταλήγει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ένωσης Ανεξάρτητων Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Γιώργος Λεβεντάκης, δήμαρχος Τριφυλίας

«Όχι άλλες καθυστερήσεις στο θέμα κατασκευής του δρόμου»

«Ο δήμαρχος Τριφυλίας, δηλώνει ‘’παρών’’ και έμπρακτα και ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του, αναλαμβάνοντας, κάποιες φορές, ακόμα και ευθύνες που δεν του αναλογούν.

Και απευθύνει:

Ένα ηχηρό ‘’ΟΧΙ’’, σε όσους μας θέλουν, συνυπεύθυνους και συνένοχους στο δικό τους έγκλημα.

ΟΧΙ άλλη κοροϊδία και εμπαιγμός, για τους πολίτες.

ΟΧΙ άλλες ανθρωποθυσίες, στην άσφαλτο.

ΟΧΙ άλλες καθυστερήσεις, στο θέμα κατασκευής του δρόμου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα».

«Τέλος η Ανοχή: Απαιτούμε Άμεσα την Κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα»

  • Κοινή ανακοίνωση από εμπορικούς συλλόγους, φορείς και επαγγελματίες Μεσσηνίας και Ηλείας

Σε κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητούν άμεσα την κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα προχώρησαν χθες οι: Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, Εμπορικός Σύλλογος Κρεστένων, Εμπορικός Σύλλογος Ζαχάρως, Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Εμπορικός Σύλλογος Μεσσήνης, Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών, Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Σύλλογος Επαγγελματιών Κορώνης και Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages