Tράπεζα Γης προωθεί η Πολιτεία για έλεγχο των ακινήτων - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Tράπεζα Γης προωθεί η Πολιτεία για έλεγχο των ακινήτων

Καθορίζεται αποκλειστικά ηλεκτρονική διαδικασία καταγραφής και διαχείρισης τίτλων δικαιώματος συντελεστή δόμησης που ονομάζεται Τράπεζα Γης και θα μπορεί:
- Να προβαίνει σε αγορά τίτλων δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης που δεν θα ανήκουν στο Δημόσιο ή στο ευρύτερο Δημόσιο, με σκοπό τη δημιουργία ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχει πολεοδομική επιβάρυνση. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν 432.000 τίτλοι από διατηρητέα και ρυμοτομούμενα ακίνητα οι οποίοι είναι άχρηστοι, καθώς δεν υπάρχει πλαίσιο για την αξιοποίησή τους (έχει ακυρωθεί δύο φορές από το ΣτΕ αλλά, παρά ταύτα, το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει μέχρι σήμερα να εκδίδει νέους τίτλους).
- Να μεταβιβάζει αποκτηθέντες τίτλους δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης σε ακίνητα όπου υφίστανται πολεοδομικές παραβάσεις, εφόσον αυτά έχουν ενταχθεί στον νέο νόμο ή σε ωφελούμενα ακίνητα εντός Ζωνών Συγκέντρωσης Δικαιώματος Δόμησης.
- Να προχωρεί ταυτόχρονα σε αγορά και πώληση του δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης ακινήτων τα οποία δεν ανήκουν στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με σκοπό τη δημιουργία ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, καθώς και υπόγειων/ υπέργειων χώρων στάθμευσης σε περιοχές όπου υπάρχει υπέρμετρη πολεοδομική επιβάρυνση.
- Να προβαίνει σε αγορά ακινήτων ή τμημάτων αυτών, ιδιοκτησίας οικοδομικών συνεταιρισμών ή ενώσεων οικοδομικών συνεταιρισμών, που βρίσκονται (είτε ολόκληρη η έκτασή τους είτε μέρος της) εντός ιδιωτικών δασικών εκτάσεων, με σκοπό τη δημιουργία τίτλων δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Αυτούς τους τίτλους θα παραχωρεί έναντι ανταλλάγματος στον συνεταιρισμό ή στην ένωση, εντός ακινήτων που χαρακτηρίζονται ακίνητα υποδοχής συντελεστή δόμησης οικοδομικών συνεταιρισμών.

- Να προβαίνει σε διαχειριστικές πράξεις των δημόσιων ακινήτων, έπειτα από ειδική εξουσιοδότηση του αρμόδιου φορέα.
Η πολεοδόμηση
Μετά το τέλος της καταληκτικής ημερομηνίας του νέου νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή τους, θα επιλεγούν οι περιοχές με τα περισσότερα αυθαίρετα οι οποίες θα πολεοδομηθούν. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Εντός προθεσμίας 10 ετών από την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού ή την αναθεώρηση του ήδη υπάρχοντος, ορίζονται - όπου απαιτείται - ειδικές ζώνες εξισορρόπησης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ώστε να αποκατασταθεί το πολεοδομικό ισοζύγιο εντός των ορίων κάθε δήμου. Εάν το ακίνητο ενταχθεί στον πολεοδομικό σχεδιασμό, το ειδικό πρόστιμο δεν επιστρέφεται ούτε συμψηφίζεται με υποχρεώσεις εισφοράς σε χρήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages