ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΑ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΑ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Δύο σημαντικά ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης στην κτηματόγραφηση αναδεικνύονται μέσα από τη διαδικασία ολοκλήρωσης του εθνικού Κτηματολογίου. Πρόκειται γα τα ακίνητα εκτός σχεδίου που έχουν ή φέρονται να έχουν κάποια δασική μορφή, καθώς και τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Το θέμα του κτηματολογίου, που μπαίνει πλέον σε «δύσβατα μονοπάτια», καθώς μέχρι τώρα οι δηλώσεις αφορούσαν κυρίως αστικές περιοχές ενώ η επόμενη φάση που ξεκινά από τα Δωδεκάνησα μπαίνει σε περιοχές με μεγάλο έλλειμμα ιδιοκτησίας, αποτέλεσε αντικείμενο ενημερωτικής εκδήλωσης της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στα «αγκάθια» της επόμενης γενιάς κτηματογράφησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, ο οποίος επεσήμανε ότι η Πολιτεία οφείλει να δώσει απαντήσεις σε δύο κρίσιμα ζητήματα η μη επίλυση των οποίων θέτει σε διακινδύνευση τόσο τον σκοπό του, όσο και την ολοκλήρωσή του Κτηματολογίου:
1. Εκκρεμεί επί χρόνια η νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η κατάρτιση αυτής ειδικά της νέας φάσης κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου!
Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει οποτεδήποτε, οποιοδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ως δικό του, και ιδιαίτερα όσα ακίνητα έχουν ή φέρονται να έχουν κάποια δασική μορφή, αξιώνοντας από τους πολίτες την ανεύρεση και επίκληση μεταγραμμένων τίτλων μέχρι και το 1885!
Πριν από 15 χρόνια το θέμα αυτό λύθηκε νομοθετικά για τα εντός σχεδίου ακίνητα, εφόσον ο ιδιοκτήτης τους τα νέμεται καλόπιστα και με νόμιμα μεταγραμμένο τίτλο επί 30 έτη. Ζητούμε να ισχύσει  άμεσα παρόμοια ρύθμιση και για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, ώστε η κτηματογράφηση να διεξαχθεί ομαλά και χωρίς εκατοντάδες χιλιάδες ενστάσεις & δικαστικές αντιδικίες σε όλη την ύπαιθρο χώρα.
2. Εφέτος συμπληρώνονται 14 χρόνια λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων 111 πόλεων και περιοχών της χώρας μας, οπότε και  λήγει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής κατά της περιέλευσης στο Ελληνικό Δημόσιο των ακινήτων “ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ” που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο, για οποιοδήποτε, συχνά ανυπαίτιο, λόγο, ή τα δήλωσαν με σοβαρά σφάλματα.
Ετσι σε πόλεις όπως η Πάτρα, Καλαμάτα, το Αργοστόλι, αλλά και σε περιοχές όπως Νέα Σμύρνη, Ν. Ψυχικό, Βριλήσσια, Μελίσια, Γέρακας, σημαντικά περιουσιακά στοιχεία περιέρχονται στο Δημόσιο. Αυτό θα συνεχιστεί σταδιακά σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη στις νεώτερες κτηματογραφήσεις ισχύει η 7ετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages