ΟΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

ΟΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Σωτήρια αποδείχτηκε η βροχή του προηγούμενου Σαββατοκύριακου και η πτώση της θερμοκρασίας για τους ελαιοκαλλιεργητές πολλών περιοχών της χώρας, αφού είτε ήρθε να αντιμετωπίσει τα σημαντικά προβλήματα ανομβρίας και την παρατεταμένη ζέστη του φθινοπώρου, είτε να διώξει τον δάκο και το γλοιοσπόριο, που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες συνέχιζαν το καταστροφικό τους έργο. «Τη βροχή τη θέλαμε σαν τον διψασμένο που επί μέρες θέλει να πιει νερό», μας λέει ο Μιχάλης Καμπιτάκης, εκπρόσωπος του ΑΣ Κάτω Ασιτών και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ηρακλείου, εξηγώντας ότι η βροχή βοήθησε τις ίδιες τις ελιές να ζωντανέψουν λίγο, αλλά και να αποφευχθούν οι όψιμες προσβολές του δάκου, καθώς την τελευταία περίοδο μετά το τέλος των δακοκτονιών οι πληθυσμοί ανέβαιναν πάλι, επιβαρύνοντας τις οξύτητες. 
Η βροχή, η πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και ο αέρας επέδρασαν εξίσου θετικά στην Πελοπόννησο, όπου εκτός από το ζωντάνεμα των δέντρων, ο προσβεβλημένος καρπός έπεσε από το δέντρο, οδηγώντας σε βελτίωση και της ποιότητας του λαδιού. «Μετά από αυτές τις μέρες, όσοι παραγωγοί έκαναν έκθλιψη στα ελαιοτριβεία παρατήρησαν βελτίωση της ποιότητας, ενώ εάν κάνει ακόμη μία βροχή ή ένα κρύο, ίσως θα έστρωνε και η παραγωγή», παρατήρησε ο Θοδωρής Βασιλόπουλος, ελαιοκαλλιεργητής στην περιοχή της Ηλείας και πρόεδρος της ΠΕΝΑ.
Από 3 έως 3,20 ευρώ κινούνται τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα οξύτητας έως 0,5 στην Ηλεία, ενώ τα παρθένα κινούνται μεταξύ 2,30-2,50 ευρώ στη χονδρική. Μεταξύ 3,60-3,80 ευρώ πωλούνται τα βιολογικά ελαιόλαδα της ίδιας περιοχής, με τα περισσότερα βέβαια να ανήκουν στην κατηγορία του παρθένου και όχι του έξτρα παρθένου, σύμφωνα με τον Θ. Βασιλόπουλο.
πηγή: ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages