"ΒΑΡΥΝΕ" ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ στη ρευστότητα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

"ΒΑΡΥΝΕ" ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ στη ρευστότητα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων


 Στερεύει επικίνδυνα τη ρευστότητα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων το βαρύ αντίτιµο της κατανάλωσης ρεύµατος, µε τη νέα συγκυρία την οποία εδραιώνει η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρµογής της ∆ΕΗ, να εγκλωβίζει µε πρωτόγνωρο τρόπο αγρότες και κτηνοτρόφους που χάνουν κάθε περιθώριο κέρδους από την κούρσα ανόδου των τιµών στα περισσότερα αγροτικά εµπορεύµατα.

12_pin_2
Οι φουσκωµένοι λογαριασµοί χτίζουν πλέον αξιώσεις σε αγρότες για ειδική ρύθµιση, αφού η νέα συνθήκη εκτός του ότι εµποδίζει την οµαλή λειτουργία των µονάδων, απειλεί να δηµιουργήσει καινούρια χρέη στις εκµεταλλεύσεις.

Η αναστάτωση του αγροτικού κόσµου είναι µεγάλη, µε τα µηνύµατα δυσφορίας και τις περιγραφές του ασφυκτικού οικονοµικά περιβάλλοντος που διαµορφώνουν οι ανατιµήσεις της ∆ΕΗ να καταφθάνουν κατά δεκάδες στην Agrenda. Ενδεικτική η περίπτωση αγρότη, ο οποίος για κατανάλωση αξίας 900 ευρώ στον τελευταίο λογαριασµό, βλέπει ένα καπέλο της τάξης των 1.400 ευρώ, που αναλογεί στη ρήτρα αναπροσαρµογής. «Πώς να ποτίσω µε τέτοιες τιµές;» διερωτάται από την πλευρά του ο Γιάννης Ζαφείρης, αγροτοκτηνοτρόφος από το Αγρίνιο, ο οποίος υποχρεώθηκε να πληρώσει στις 29 Οκτωβρίου 3.453 ευρώ για κατανάλωση µικρότερη των 22.000 kW. «Την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου πότισα τα τριφύλλια που καλλιεργώ για τα ζώα. Με τέτοιες τιµές στο ρεύµα, θα µου ερχόταν φθηνότερο να αγοράσω τριφύλλι από τον έµπορο, παρά να το καλλιεργήσω» αναφέρει ο ίδιος, περιγράφοντας παράλληλα µια περίπλοκη κατάσταση, κατά την οποία κανένας από τους υπαλλήλους της ∆ΕΗ στο Αγρίνιο δεν µπόρεσε να του εξηγήσει τι ακριβώς πληρώνει σε έναν τόσο υψηλό λογαριασµό.

Εκφράζονται πλέον αγωνίες περί διατήρησης της ρήτρας και για τη νέα χρονιά, κάτι που διπλασιάζει το κόστος ηλεκτροδότησης των εκµεταλλεύσεων µε ορίζοντα την επόµενη αρδευτική περίοδο τον Μάιο του 2022.

Αναφορικά µε τις όποιες εκπτώσεις έχουν στους φουσκωµένους λογαριασµούς, αυτές δύσκολα µπορούν να εξοµαλύνουν την κατάσταση, αφού αυτό το περιθώριο των 300 kw ανά µήνα, ισοδυναµεί µε λειτουργία της γεννήτριας για µισή ηµέρα, όπως περιγράφει αγρότης από την Αχαΐα στην Agrenda, του οποίου η γεώτρηση αντλεί νερά από µεγάλο βάθος. Να σηµειωθεί ότι σε κυβερνητικό επίπεδο επανεξετάστηκαν τα µέτρα ελάφρυνσης, µε επίκεντρο ωστόσο τα νοικοκυριά και πλέον η επιδότηση στους λογαριασµούς ηλεκτρικής ενέργειας για το τετράµηνο Σεπτεµβρίου – ∆εκεµβρίου αυξάνεται από τα 30 ευρώ ανά µεγαβατώρα σε 60 ευρώ ανά µεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το µήνα. Επιπλέον η ∆ΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 – 600 κιλοβατώρες το µήνα, πάνω από την έκπτωση 30%.

Ωστόσο, οι όποιες εκπτώσεις, δε µπορούν να αντισταθµίσουν την επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρµογής, ειδικά σε περιπτώσεις εκµεταλλεύσεων µε υψηλή κατανάλωση, καθώς αν η τιµή χονδρεµπορικής είναι υψηλή, το κόστος έτσι κι αλλιώς αυξάνεται. Να σηµειωθεί ότι οι τιµές του ρεύµατος στο επόµενο χρονικό διάστηµα αναµένεται να αυξηθούν κι άλλο οπότε το τελικό κόστος θα είναι αρκετά µεγαλύτερο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας υποστηρίζει ότι αυτό που συµβαίνει στις διεθνείς αγορές είναι «πέρα από κάθε λογική» ενώ εκτιµά πως η κατάσταση θα επιµείνει.

Το net metering µένει στα χαρτιά

Ο διπλάσιος του κόστους στους λογαριασµούς που καταφθάνουν µε ελβετική ακρίβεια στις εκµεταλλεύσεις έρχεται πάντως να αναδείξει και τη θεσµική γύµνια που θα µπορούσε να θωρακίσει τους αγρότες από τις ακραίες διακυµάνσεις στο κόστος της ενέργειας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακόµα και όσοι έχουν καταθέσει επενδυτικό φάκελο για αγροτικά φωτοβολταϊκά, αλλά και πολλοί από αυτούς που υλοποίησαν κιόλας την επένδυση, δεν βρίσκουν χώρο στο δίκτυο της ∆ΕΗ, προκειµένου να καλύψουν µέσα από τα φωτοβολταϊκά τους τις ενεργειακές ανάγκες των εκµεταλλεύσεων. «Μας έλεγε ο υπουργός κάντε πολλές αιτήσεις για να αντιληφθεί η ∆ΕΗ ότι υπάρχει πίεση» σχολιάζει ο κ. Ζαφείρης, υποστηρίζοντας
ότι «έτσι δεν γίνεται δουλειά. Είτε υπάρχει ανοιχτό δίκτυο για τους αγρότες µε νόµο, είτε δεν έχουµε πρόσβαση στο δίκτυο µε πολιτική ευθύνη».

πηγή: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages