ΕΚΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ... - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

ΕΚΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ...

 


Από σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας και ουσιαστικά μπαίνει ένα τέλος σε μακρύ, δύσβατο και δύσκολο μονοπάτι που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010 με την είσοδο της Ελλάδος στα μνημόνια.

Η χώρα θα μπορεί στο εξής να χαράσσει την δική της πολιτική χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως πλέον μπορούμε να επιστρέψουμε στα χρόνια της αλόγιστης σπατάλης και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός από το 2009 που θα πάει στην ΔΕΘ, χωρίς το περιεχόμενο των εξαγγελιών του να βρεθεί πρώτα υπό την αίρεση των δανειστών και των θεσμικών φορέων της Ε.Ε. Θα υπάρχει παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφού θα συνεχιστεί μέχρι η Ελλάδα να εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων έως το 2059.

Πλέον η Ελλάδα βγαίνει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζουν σήμερα η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος και Πορτογαλία.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της χώρας που εκτιμάται ότι μπορεί να κερδηθεί στις αρχές του 2023 είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ίσως μάλιστα κάποιος από τους τρεις οίκους αξιολόγησης δώσει στην χώρα και από εφέτος επενδυτική βαθμίδα.

Η έξοδος της Ελλάδος από την Εποπτεία έχει και πρακτική αξία, αφού γίνεται πιο ελκυστικός προορισμός επενδύσεων. Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που σχολίασε το γεγονός της εξόδου τόνισε ότι η χώρα, επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, κίνδυνοι και προκλήσεις μπροστά μας κυρίως ως απόρροια του υψηλού πληθωρισμού εξαιτίας μεταξύ άλλων της ενεργειακής κρίσης και των γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά σημαίνει ότι η Ελλάδα πλέον δεν είναι εξαίρεση στην Ευρώπη».

Και συνέχισε «η Ελλάδα την τελευταία 3ετία προπλήρωσε το σύνολο του δανείου από το ΔΝΤ, ύψους 8 δισ. ευρώ, βγήκε από τα capital controls τον Σεπτέμβριο του 2019 οριστικά που είχε μπει επί της προηγούμενης κυβέρνησης και βγαίνει και από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που μπήκε σε αυτό το καθεστώς το 2018» ανέφερε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages