Αυξημένο ελεύθερο χρόνο θέλουν οι Έλληνες – Οι πιο απογοητευμένοι στην Ε.Ε. - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Αυξημένο ελεύθερο χρόνο θέλουν οι Έλληνες – Οι πιο απογοητευμένοι στην Ε.Ε.


 Το χαμηλότερο σκορ στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση από τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου εμφανίζει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat για το 2022, η ικανοποίηση από τον ελεύθερο χρόνο στην Ε.Ε. ανήλθε στις 6,8 μονάδες, σε κλίμακα από το 0 (καθόλου ικανοποιημένοι) έως το 10 (πλήρως ικανοποιημένοι). Σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2018, η βαθμολογία αυτή παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ κατέγραψε ήπια βελτίωση από τις 6,7 μονάδες που είχε καταγραφεί το 2013.

Η Ελλάδα σε αυτή την κλίμακα βρέθηκε πολύ χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 5,5 μονάδες. Σε σχέση με το 2018 η σχετική βαθμολογία παρέμεινε επίσης αμετάβλητη, παρουσίασε όμως σημαντική πτώση από τις 6,1 μονάδες του 2013.

Στις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις της Ε.Ε. συγκαταλέγονται μετά την Ελλάδα η Βουλγαρία (5,7 μονάδες) και η Κύπρος (6,2 μονάδες). Απεναντίας, υπήρξαν 11 χώρες της Ε.Ε., οι οποίες σκόραραν πάνω από 7 μονάδες στη συνολική ικανοποίηση από την ποσότητα του ελεύθερου χρόνου. Στην κορυφή βρέθηκαν η Φινλανδία (7,7 μονάδες), η Δανία και η Σλοβενία (αμφότερες με 7,5 μονάδες).

Ικανοποίηση από την ποσότητα του ελεύθερου χρόνου, 2022 (Κλίμακα 0-10)

Περισσότερο ελεύθερο χρόνο θέλουν οι Έλληνες – Οι πιο δυσαρεστημένοι στην Ε.Ε.-1

Ο ρόλος των παιδιών, της εκπαίδευσης και της ηλικίας

Από τα στοιχεία κατά μήκος της Ε.Ε. προέκυψε ότι τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, ο κόσμος με χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, αλλά και οι γηραιότεροι τείνουν να δηλώνουν πιο ευχαριστημένοι από την ποσότητα του ελεύθερου χρόνου τους.

Αναλυτικά, τα νοικοκυριά χωρίς εξαρτώμενα μέλη ήταν πιο ευχαριστημένα (7 μονάδες) έναντι αυτών με μικρά παιδιά (6,4 μονάδες).

Ανάλογα με την εκπαίδευση, προέκυψε ότι όσο πιο υψηλό επίπεδο έχει κατακτήσει κανείς, τόσο πιο δυσαρεστημένος είναι από την ποσότητα του ελεύθερου χρόνου που έχει στη διάθεσή του. Ειδικότερα, άνθρωποι με χαμηλή δευτεροβάθμια εκπαίδευση δηλώνουν πιο ευχαριστημένοι (6,9 μονάδες) και ακολουθούν αυτοί με υψηλή δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή μετέπειτα πτυχία με 6,8 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά την ηλικία, τον υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης από την ποσότητα του ελεύθερου χρόνου εμφανίζουν οι άνω των 65 ετών με 7,6 μονάδες, ενώ ακολουθεί η νεότερη κατηγορία των 16 έως 24 ετών με 7,1 μονάδες. Οι Ευρωπαίοι μεταξύ 25 και 64 ετών ήταν οι λιγότερο ικανοποιημένοι (6,4 μονάδες).

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει διαφορά ανδρών και γυναικών σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση από την ποσότητα του ελεύθερου χρόνου (αμφότεροι 6,8 μονάδες).

Πηγή: moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages