ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΑΝΩ ΛΕΝΤΕΚΑΔΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΑΝΩ ΛΕΝΤΕΚΑΔΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

 


ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΑΝΩ ΛΕΝΤΕΚΑΔΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 

Η Άνω Λεντεκάδα, είναι ορεινός οικισμός κοντά στο Ραπτόπουλο και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Τριφυλίας, του Νομού Μεσσηνίας. Η περιοχή του οικισμού, κατά την αρχαιότητα, ήταν τμήμα του βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου. Το ίδιο το χωριό, που γύρω του βρίσκονται τα βουνά Βιγλατούρι, Ασφακίδια, Φανερή, Ψυχρό και Λούστρα έχει μακρόχρονη ιστορία. Την εποχή της Ενετοκρατίας αναφερόταν ως η Λεντεκάδα (Lendecada). Ο οικισμός αναφέρεται επίσης σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Λεντεκάδα (Lendecada), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης). 

Η Λεντεκάδα προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Τριπύλης το 1835.Το 1840 αποσπάται πρόσκαιρα από τον Δήμο Τριπύλης και προσαρτάται στον παλαιό Δήμο Κυπαρισσίας για δυο περίπου χρόνια, ως το 1842, που επανέρχεται και πάλι στον Δήμο Τριπύλης.Το χωριό αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Τριπύλης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 305 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.

Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας, ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 η Λεντεκάδα γίνεται έδρα στην Κοινότητα Λεντεκάδας, στην οποία προσαρτάται και το χωριό του Δάρα.Το 1940 η Λεντεκάδα διασπάται σε δυο ξεχωριστά χωριά, την Κάτω Λεντεκάδα και την Άνω Λεντεκάδα και η έδρα της κοινότητας μεταφέρεται στην Κάτω Λεντεκάδα. 

Το 1956 η Άνω Λεντεκάδα μετονομάζεται σε Αγία Τριάς και η Κάτω Λεντεκάδα μετονομάζεται σε Ροδιά,ενώ η κοινότητα της Λεντεκάδας μετονομάζεται σε Κοινότητα Ροδιάς. Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας,από την οποία, μεταξύ 1940–1991, είχε ονομαστεί ο οικισμός Άνω Λεντεκάδα ως Αγία Τριάς. Σημαντικό αξιοθέατο στην περιοχή του χωριού είναι επίσης το παλαιό μονότοξο γεφύρι, με στηθαία, πάνω από το Ραφτοπουλαίϊκο ποτάμι, το οποίο χύνεται στον Αρκαδικό ποταμό και βρίσκεται ανάμεσα στη Ροδιά και το Ραφτόπουλο, στην παλαιά οδό που ένωνε την Κυπαρισσία με το Ράφτόπουλο και η οποία οδός είχε βασική χρήση, περίπου ως τη δεκαετία του 1970.

Πηγή: petrinaspitia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages