Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου - Στροφυλιάς: Σε «πίστες» για τζιποι προστατευόμενες αμμοθίνες στον Κυπαρισσιακό κόλπο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου - Στροφυλιάς: Σε «πίστες» για τζιποι προστατευόμενες αμμοθίνες στον Κυπαρισσιακό κόλπο


 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σε πίστα για 4×4 μετατρέπονται κάθε Σαββατοκύριακο οι παραλίες του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου – Στροφιλιάς. Ντόπιοι με αγροτικά και επισκέπτες με τζιπ διασχίζουν ολόκληρα χιλιομέτρα μέσα στις (προστατευόμενες) αμμοθίνες, καταστρέφοντας την (προστατευόμενη) παράκτια βλάστηση, για να ζήσουν την περιπέτεια. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, συγκεκριμένα τζιπ χωρίς πινακίδες εμφανίζονται επαναλαμβανόμενα αλλά με διαφορετικούς επιβάτες, σαφής ένδειξη ότι ενοικιάζονται σε τουρίστες από κάποια τοπική επιχείρηση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες και βίντεο που έχουν τραβηχτεί από πολίτες της περιοχής , δεκάδες αυτοκίνητα επισκεπτών εισέρχονται καθημερινά –ιδίως τα Σαββατοκύριακα– στις παραλίες Καλογριά, Σαμαραίικα, Φάλαρη και Κουνουπελάκι. Πολλοί είναι ντόπιοι οι οποίοι πηγαίνουν με τις οικογένειές τους για μπάνιο και φτάνουν με τα οχήματά τους ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Αλλά και ιδιοκτήτες 4×4, οι οποίοι κάνουν για διασκέδαση διαδρομές με ταχύτητα στους αμμόλοφους.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, παρατηρείται και ένα νέο φαινόμενο: τζιπ 4×4 χωρίς πινακίδες. «Τα έχουν δει να κινούνται σε όλο το εύρος της παραλιακής ζώνης από την Αχαΐα (παραλία Καλόγρια) έως την Ηλεία με διαφορετικούς επιβάτες. Επίσης τα έχουν δει να “κολλούν” στην άμμο και να γίνεται ολόκληρη επιχείρηση με τρακτέρ για ρυμούλκηση», αναφέρουν πολίτες από την περιοχή στην «Καθημερινή». Οπως λένε, φημολογείται ότι τα οχήματα μισθώνονται από επιχείρηση στην Αχαΐα ακριβώς για βόλτες στις συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ, αρμόδιος για τις προστατευόμενες περιοχές). Μάλιστα, πέρυσι η τοπική μονάδα απευθύνθηκε εγγράφως στον εισαγγελέα, στην αστυνομία και στο Λιμενικό ζητώντας την παρέμβασή τους, χωρίς αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι η μονάδα διαθέτει μόλις τέσσερις φύλακες για όλο τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και τις περιοχές Κοτυχίου – Στροφιλιάς, οπότε οι έλεγχοι δεν είναι τακτικοί..

Η κίνηση τροχοφόρων επάνω στις αμμοθίνες –πολλώ δε μάλλον το «όργωμά» τους– απαγορεύεται ρητώς από τη νομοθεσία, τόσο για την προστασία της βιοποικιλότητας όσο και για τη διαχείριση αιγιαλών και παραλιών.

Σπάνιος τύπος

Οι συγκεκριμένες παραλίες βρίσκονται στα όρια του εθνικού πάρκου, μέσα στη ζώνη απόλυτης προστασίας. Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του φορέα διαχείρισης (το 2021, όταν είχαν μετατραπεί παραλίες της περιοχής σε… πίστα μοτοκρός), οι αμμόλοφοι ή θίνες αποτελούν έναν σπάνιο και απειλούμενο τύπο παράκτιου οικοσυστήματος, και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για ολόκληρο το δάσος και τους υγροτόπους: Αποτελούν φυσικό φίλτρο και αντιπλημμυρικό φράγμα για το αλμυρό νερό της θάλασσας, απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων αποτρέποντας τη διάβρωση της παράκτιας ζώνης, συντελούν στον σχηματισμό των υγροτόπων εμποδίζοντας τα νερά των χειμάρρων να φτάσουν στη θάλασσα, προστατεύουν το δάσος της Στροφιλιάς και την ενδοχώρα από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν από το Ιόνιο Πέλαγος και, επιπλέον, φιλοξενούν σπάνια φυτά και πλήθος ζώων που φωλιάζουν, γεννούν και αναζητούν την τροφή τους εκεί. Ιδιαίτερα, ο συγκεκριμένος τύπος οικοτόπου «Θίνες των παραλίων με Juniperus spp.», ο οποίος βρίσκεται στην Καλογριά και σε άλλες παραλίες της δυτικής Πελοποννήσου, αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ, καθώς είναι σπάνιος και η έκτασή του έχει μειωθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Πηγή: kathimerini.gr/Γιώργος Λιάλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages