Παραδοσιακό αλώνισμα στα Σκλαβέικα Δ. Αυλώνος - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Παραδοσιακό αλώνισμα στα Σκλαβέικα Δ. Αυλώνος

3/8/2009
Το Σάββατο 1-8-2009 στις 7 μ.μ., έγινε από τον Σύλλογο των Σκλαβαίων της Αθήνας στο χωριό τους, τα Σκλαβέικα (Πτέρη) του Δήμου Αυλώνος, αναπαράσταση του παραδοσιακού αλωνίσματος με 2 άλογα σε ένα από τα τρία πέτρινα αλώνια, εκδήλωση που έχει καθιερωθεί να γίνεται τα τελευταία χρόνια και υποστηρίζεται από το Δήμο Αυλώνος αλλά και από τη Νομαρχία.
Σήμερα το χωριό είναι ακατοίκητο και είναι άξιον λόγου το ότι έχει κατορθωθεί και γίνεται σε αυτόν τον τόπο μια τέτοια εκδήλωση, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι πως μοχθούσαν οι παλαιότεροι με την καλλιέργεια της γης. Σε μερικούς, το χωριό είναι γνωστό ως: «το χωριό με τα δυο πηγάδια και τα 3 πέτρινα αλώνια».
Η διαδικασία του αλωνίσματος είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία πρέπει να αναδεικνύεται και να δείχνεται στους νεότερους ο τρόπος που οι προπάτορές μας έβγαζαν το ψωμί τους.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η παραδοσιακή γεωργία ολοκληρώνεται μετά από τρία στάδια και αυτά αφορούν τη σπορά, το θερισμό και το αλώνισμα των δημητριακών προϊόντων. Το αλώνισμα είναι το τρίτο στάδιο. Τα δύο πρώτα στάδια ολοκληρώνονται τον Νοέμβριο και τον Ιούνιο, αντίστοιχα. Αρκετός κόσμος από τα γύρω χωριά, αλλά και επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή παρευρέθηκαν στο χώρο για να παρακολουθήσουν από κοντά την όλη διαδικασία. Εκτός των άλλων ήταν και ο βουλευτής Κος Κουσελάς, ένας αντινομάρχης, ο Δήμαρχος Αυλώνος Κος Φιλντίσης. κ. α. Μετά το πέρας του αλωνίσματος, ακολούθησε γλέντι με ζωντανό μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακή ορχήστρα και με κυρίως φαγητό την παραδοσιακή γουρουνοπούλα.
Του Γιάννη Μητρόπουλου από το kopanakinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages