Στα γρανάζια της Γραφειοκρατίας είχε μπλέξει η ΠΟΤΑ στη Μεσσηνία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Στα γρανάζια της Γραφειοκρατίας είχε μπλέξει η ΠΟΤΑ στη Μεσσηνία

11/8/2009
Πάνω από 3.000 υπογραφές αρμόδιων υπουργών ως και απλών υπαλλήλων χρειάστηκαν τη 12ετία από το 1997 ως σήμερα για την πρώτη φάση της επένδυσης Costa Νavarino, την οποία υλοποιεί η εταιρεία ΤΕΜΕS ΑΕ, του εφοπλιστή κ. Β. Κωνσταντακόπουλου, στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας. Το ίδιο διάστημα, εκδόθηκαν πάνω από 20 υπουργικές ή κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ), 600 αδειοδοτήσεις και γνωμοδοτήσεις, ενώ χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 80 μικρές ή μεγάλες...μελετητικές εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες απασχόλησαν 1.200 μελετητές. Ταυτοχρόνως, έγιναν πάνω από 60 δίκες σε όλους τους βαθμούς, ενώ εκδόθηκαν περισσότερες από 25 αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας και πάνω από 40 αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων.
▅ «Οταν ξεκινάς κάτι καινούργιο είναι λογικό να υπάρχουν προβληματισμοί και καθυστερήσεις» σχολιάζει σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕS ΑΕ κ. Αχ. Κωνσταντακόπουλος και τονίζει ότι το όραμα για την επένδυση, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα υπό κατασκευή έργα στον τομέα του τουρισμού στην Ευρώπη- ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ- είναι «να γίνει η Μεσσηνία ένας από τους πιο ποιοτικούς προορισμούς στη Μεσόγειο. Από την αρχή ο σχεδιασμός δεν ήταν να μεγιστοποιήσουμε τα οικονομικά αποτελέσματα» σημειώνει, αφού πάνω από το 90% της συνολικής επιφάνειας στην Costa Νavarino θα παραμείνει ακάλυπτο, όταν ο νόμος επιτρέπει να χτιστεί ως και 20%, ενώ σήμερα το ποσοστό της έκτασης που έχει χτιστεί είναι κάτω από 5%. Συνολικά, οι περιοχές που θα αναπτυχθούν έχοντας ως κύριο άξονα την περιβαλλοντική προστασία, με την επένδυση για το περιβάλλον να ξεπερνά το 10% του προϋπολογισμού (μεταφύτευση 16.000 ελαιόδενδρων εγκαταστάσεις γεωθερμίας, οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη, κατασκευή λιμνοδεξαμενών) θα είναι τέσσερις (με τις αγγλόφωνες ονομασίες τους)οι Νavarino Dunes, Νavarino Βay, Νavarino Βlue και Νavarino Ηills. Οι δύο τελευταίες βρίσκονται στη φάση των σχεδίων και δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι οικοδομικές άδειες.
Η πρώτη φάση του έργου, που αναπτύχθηκε σε δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις, τα Νavarino Dunes και Νavarino Βay, από τον αρχιτέκτονα Αλ. Τομπάζη , έχει ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ σε κόστος κατασκευής και κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό που προεκτίμησε το υπουργείο για την επιδότηση, ο οποίος έφτανε τα 365 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έργου με τα έξι επενδυτικά σχέδια (ξενοδοχεία και γκολφ).
Τον Μάιο του 2010 θα λειτουργήσει το πρώτο από τα τέσσερα τουριστικά συγκροτήματα, το Νavarino Dunes, το οποίο αποτελείται από δύο ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων το «Τhe Romanos, a Luxury Collection Resort» και το «Τhe Westin Resort», δυναμικότητας 321 και 445 δωματίων, αντιστοίχως, που διαχειρίζεται η διεθνής ξενοδοχειακή αλυσίδα Starwood Ηotels & Resorts. Μάλιστα, στόχος είναι ένα από τα δύο ξενοδοχεία να έχει δωδεκάμηνη λειτουργία.
«Υπάρχει μεγάλη ανεργία στη Μεσσηνία- σημειώνει ο κ. Κωνσταντακόπουλος- και για έναν προορισμό που δεν είναι τουριστικά αναπτυγμένος το όφελος στην οικονομία του θα είναι μεγαλύτερο». Ηδη περίπου 1.500 εργαζόμενοι απασχολούνται στο έργο κατασκευής, ενώ ξεκίνησε η διαδικασία αναζήτησης προσωπικού στον νομό και μέσω Μέσων της Διασποράς για 750 άμεσες θέσεις εργασίας, που θα ανέλθουν στις 1.200 στην πρώτη φάση του έργου.
▅ Δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας
Με την ολοκλήρωση όλων των φάσεων, οι άμεσες θέσεις εργασίες θα ανέλθουν σε 2.800, ενώ υπολογίζεται ότι 5.500 έμμεσες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις θα δημιουργηθούν είτε για να εξυπηρετήσουν την επένδυση είτε για να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη ζήτηση από επισκέπτες. Η Ελλάδα πρέπει να προσανατολιστεί στον ποιοτικό τουρισμό» λέει ο κ. Κωνσταντακόπουλος και καταλήγει: «Από τη ναυτιλία είμαστε συνηθισμένοι στα σκαμπανεβάσματα».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΤΕΤΣΗ
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages