Κώστας Ροϊλός: «Η Τριφυλία χρειάζεται αλιευτικά καταφύγια» - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Κώστας Ροϊλός: «Η Τριφυλία χρειάζεται αλιευτικά καταφύγια»

Ασφαλέστερα λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια έχει ανάγκη η περιοχή της Τριφυλίας, όπως σημειώνει ο Κώστας Ροϊλός, πρόεδρος του  Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Τριφυλίας «Αλκυών». Επίσης τονίζει ότι χρειάζεται στήριξη του επαγγέλματός τους αλλά και θέσπιση μέτρων για την αναζωογόνηση των αλιευμάτων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και γενικά στο Ιόνιο το οποίο, όπως αναφέρει, έχει τα πιο νόστιμα ψάρια.
1 Πόσο δύσκολη είναι η δουλειά του αλιέα; 
«Η δυσκολία στην δουλειά μας είναι το ξενύχτι, οι πολλές ώρες  εργασίας και πάντα χωρίς ωράριο, όπως και ο άσχημος καιρός αφού με κρύο και βροχή πρέπει να είσαι στη θάλασσα».
2 Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζετε στη δουλειά σας;
«Στην δουλειά του ψαρά δεν πατάς σταθερά σε έδαφος. Και από την άλλη τα εργαλεία και μόνο που χρησιμοποιείς είναι επικίνδυνα. Θέλουν μεγάλη προσοχή και να είσαι πάντα σε εγρήγορση».
3 Εχει αναπτυχθεί στην περιοχή η επαγγελματική αλιεία;
«Θα έλεγα ότι η παράκτια αλιεία έχει αναπτυχθεί, με πρωτοβουλία όμως των αλιέων. Τα κρατικά προγράμματα είναι λίγα και ασύμφορα».
4 Εχει η περιοχή δυναμικό επαγγελματικό στόλο;
«Ο παράκτιος επαγγελματικός αλιευτικός στόλος έχει δύναμη να προσφέρει και προσφέρει. Αρκεί να μας αφήσουν και να μην μας αφανίσουν με διάφορα εμπόδια που βάζουν».
5 Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε σαν επαγγελματίες;
«Τα αλιεύματα είναι λιγοστά και αυτά δύσκολα πωλούνται, καθώς  υπάρχουν τα ψάρια εισαγωγής. Αλλά και τα έξοδα για τα υλικά που χρησιμοποιούμαι είναι πολλά. Επίσης η διατροφική αλυσίδα της θάλασσας, δηλαδή χελώνες – δελφίνια, είναι εναντίον μας. Επίσης η φορολογία που μας επιβάλλεται είναι δυσβάσταχτη».
6 Ποιους στόχους έχετε θέσει σαν σύλλογος; 
«Οι στόχοι μας είναι να προασπίσουμε το επάγγελμά μας, να υπάρχουν στην περιοχή μας λιμάνια ασφαλή, αλλά και η προστασία της θάλασσας και των καταναλωτών».
7 Ποια είναι η άποψή σας για το λιμάνι της Κυπαρισσίας;
«Πονεμένη ιστορία επτά ετών διαμαρτυριών. Θέλει πολλή συζήτηση το θέμα, με μια λέξη όμως «αίσχος». Αρκεί να ανατρέξετε στα δημοσιεύματα της εφημερίδας για να δείτε την ιστορία του».
8 Πού υπάρχουν ευθύνες;
«Για εμάς οι αυτοδιοικήσεις είναι κυρίως υπεύθυνες. Δεν έγινε ποτέ σωστή επίβλεψη και έλεγχος εργασιών. Εγινε παραλαβή χωρίς έλεγχο και αυτοψία. Τα υπόλοιπα… ο εισαγγελέας».
9 Πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το λιμάνι;
«Πρέπει να ασχοληθούν με το μάστερ πλαν. Να γίνει το Λιμενικό Ταμείο Τριφυλίας για να μένουν τα έσοδα εδώ και κατόπιν να δημιουργηθούν οι υποδομές για τον τουρισμό και την αλιεία».
10  Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα αλιευτικά καταφύγια στην περιοχή της Τριφυλίας;
«Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια. Ο κίνδυνος ελλιμενισμού των σκαφών σε Κυπαρισσία, Μάραθο, Αγία Κυριακή και Αγρίλη είναι τεράστιος. Ολα έχουν αφεθεί στο έλεός τους. Μόνο λόγια. Εργα μηδέν».
11 Τι περιμένετε από την Πολιτεία;
«Εργα και όχι μόνο λόγια. Εργα για την ανάπτυξη της περιοχής, για την Κυπαρισσία. Ειδικά το λιμάνι της είναι ένα όπλο ανάπτυξης αναξιοποίητο».
12 Εχουμε ακούσει για την δημιουργία τεχνητού ύφαλου στην Τριφυλία, αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει. Γνωρίζετε γιατί;
«Ο ύφαλος είναι στο τελικό στάδιο με την επιμονή, τις ενέργειες και την εποπτεία των αλιέων της Τριφυλίας και των αρμοδίων σε αυτή. Χάθηκε φυσικά χρόνος και αυτό οφείλεται σε κάποιους».
13 Πόσο σημαντικός είναι ο ύφαλος για το επάγγελμά σας;
«Με την δημιουργία του και στην συνέχεια την φύλαξη και την προσοχή που πρέπει να δείξουν όλοι, θα αυξηθούν σταδιακά τα αλιεύματα της περιοχής γιατί θα είναι μια όαση αναπαραγωγής. Ενώ σίγουρα μπορεί να αξιοποιηθεί και τουριστικά για καταδύσεις».
14 Υπάρχουν ψάρια στο Ιόνιο ή έχουν μειωθεί;
«Το Ιόνιο έχει τα πιο νόστιμα ψάρια και όλα τα είδη. Φυσικά υπάρχει μείωση, γι” αυτό πρέπει να απαγορευτεί η αλιεία με τράτα, τουλάχιστον για δύο χρόνια για να αναζωογονηθεί το Ιόνιο και ο Κυπαρισσιακός Κόλπος».
15 Ποια ψάρια κυρίως αλιεύονται στην περιοχή;
«Ολα τα είδη, ανάλογα την εποχή. Κουτσομούρα, μπαρμπούνια, κέφαλοι, σαργοί, σφυρίδες, ξιφίες όπως και πολλά πετρόψαρα».
16 Τι επιπτώσεις έχουν τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί για τους περιορισμούς στο ψάρεμα και τα μέσα που χρησιμοποιείτε;
«Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι ενάντια στους παράκτιους αλιείς. Σε κάποια είμαστε σύμφωνοι για την προστασία του γόνου. Αρκεί να γίνει κάτι για τις τράτες και τα γρι- γρι».
17 Γιατί τα ψάρια φτάνουν ακριβά στον καταναλωτή;
«Εδώ πρέπει να ρωτήσετε τους ιχθυοπώλες. Τα δικά μας έξοδα είναι πολλά σε πετρέλαιο και πρώτες ύλες. Ολα αυτά ακριβαίνουν και εμείς πέντε χρόνια κρατάμε τις ίδιες τιμές».
18 Ποιο έργο υποδομής θα θέλατε σαν επαγγελματίες για την περιοχή;
«Χρειαζόμαστε τις υποδομές εκείνες ώστε να μπορεί ο κόσμος να κυκλοφορήσει με ασφάλεια στα λιμάνια και τα αλιευτικά καταφύγια και να έρχεται σε άμεση επαφή μαζί μας».
19 Υπάρχει νέος κόσμος που να στρέφεται στην αλιεία;
«Μόνο σε οικογενειακές επιχειρήσεις. Νέες άδειες σκαφών δεν δίνονται. Είναι δύσκολη η επιβίωση για ένα νέο οικογενειάρχη».
20 Πώς καταλαβαίνουμε αν ένα ψάρι είναι φρέσκο;
«Αρχικά πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον ιχθυοπώλη που αγοράζει αλλά και στον ψαρά. Ολα τα άλλα με την πείρα του καθενός».
Βιογραφικό 
Ο Κώστας Ροϊλός γεννήθηκε στην Κυπαρισσία. Τελείωσε το Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο Κυπαρισσίας και στην συνέχεια σπούδασε για 3 χρόνια ψυκτικός στα ΙΕΚ Δέλτα, όμως τον κέρδισε η θάλασσα. Εχει μια κόρη στην Αυστραλία και ένα γιο ιδιοκτήτη της ψαροταβέρνας «Ρεμέτζο» στο λιμάνι της  Κυπαρισσίας. Το χόμπι που είχε από μικρός ως ερασιτέχνης ψαράς, εδώ και 24 χρόνια το έχει κάνει επάγγελμα. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Τριφυλίας «Αλκυών» από το 2007 που ιδρύθηκε, με την στήριξη των συναδέλφων του.
eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages