Η ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Η ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Για το μάθημα «Ειδικά Θέματα Οικοδομικής 8ου Εξαμήνου. Κατασκευαστική ανάλυση και επέμβαση σε παραδοσιακά κτίσματα» 70 φοιτητές και 10 καθηγητές της σχολής αρχιτεκτόνων θα καταλύσουν στην Κυπαρισσία το τριήμερο 30,31/5 και 1/6/2014 . Η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας και λόγω της ιστορίας της, αλλά και για τους πολλούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς που συναντώνται στα κτίρια που σώζονται εκεί,  αποτελεί ένα ιδανικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο μάθημα.  Κατά τον 19ο αιώνα η Κυπαρισσία είχε αναπτύξει αστική τάξη η οποία δημιούργησε πολλά εξαιρετικά κτίρια τα οποία ακόμα και σήμερα μαρτυρούν την καλαισθησία και τις δυτικές επιρροές που δέχονταν οι πολίτες της εποχής.
Οι φοιτητές με την επίβλεψη των διδασκόντων καθηγητών θα αποτυπώσουν και θα αναλύσουν τις κατασκευαστικές τεχνικές σε επιλεγμένα σπίτια κυρίως του 19ου αιώνα  και της Β΄ Ενετοκρατίας. Το μάθημα αυτό, του οποίου επικεφαλής είναι ο καθηγητής Κώστας Καραδήμας, προετοιμάζει τους αυριανούς αρχιτέκτονες για τις επεμβάσεις αποκατάστασης που απαιτούνται στα παραδοσιακά κτίσματα. Ο καθηγητής Κ.Καραδήμας με μια μεγάλη ομάδα καθηγητών, που πραγματικά αγαπούν τη δουλειά τους και θέλουν να ετοιμάσουν αυριανούς επιστήμονες με άρτια εκπαίδευση,  προσφέρουν στους τυχερούς φοιτητές τους μια μοναδική εμπειρία με την επίσκεψή τους στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας αντί ενός συμβατικού μαθήματος εντός του Πολυτεχνείου.
Ο στόχος και η υλοποίηση αυτού του εκπαιδευτικού τριημέρου είναι μια ακόμη πρωτοβουλία του Νίκου και της Τζίμας Ιμιρζιάδη, που με φορέα το «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» και με διαρκείς και ποικίλες δράσεις αγωνίζονται για τη σωτηρία αυτού του μνημείου που είναι η Παλιά Πόλη. Μαζί με τον Κώστα Καραδήμα από τον Σεπτέμβρη του 2013 σχεδίαζαν και προετοίμαζαν αυτήν την επιλογή της Κυπαρισσίας για το συγκεκριμένο μάθημα
Για το σκοπό αυτό ο Κώστας Καραδήμας και η καθηγήτρια Ειρήνη Εφεσσίου σε ένα ταξίδι αστραπή στην Κυπαρισσία στις 17/5 ξεναγήθηκαν στην Παλιά Πόλη από τον Νίκο και την Τζίμα Ιμιρζιάδη και επέλεξαν τα σπίτια που θα αποτελέσουν τα  αντικείμενα μελέτης των φοιτητών. Επιπλέον η Τζίμα Ιμιρζιάδη προσκλήθηκε από τους 2 καθηγητές  για μια διάλεξη στη σχολή αρχιτεκτόνων, στο 8ο εξάμηνο, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22/5 και προετοίμασε τους φοιτητές για το περιβάλλον και τα ιδιαίτερα σημεία του χώρου μέσα στον οποίο αναπτύχθηκαν τα υπό μελέτη κτίρια. Το μάθημα θα ολοκληρωθεί με την παράδοση των εργασιών των φοιτητών και ακολούθως θα γίνουν για το κοινό εκθέσεις παρουσίασης αυτών των εργασιών, οι οποίες θα πλαισιωθούν με διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις και ομιλίες. Το «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» ευχαριστεί τον  Μπάμπη Μπακολιά, τον αρχιτέκτονα Αγγελή Πετρακόπουλο και τον Δημήτρη Παναγωτακόπουλο(Ντουβίτσα) για τη βοήθειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages