Στα 50 λεπτά/κιλό το καρπούζι θερμοκηπίου -Τις επόμενες ημέρες τα πρώιμα σε Τριφυλία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Στα 50 λεπτά/κιλό το καρπούζι θερμοκηπίου -Τις επόμενες ημέρες τα πρώιμα σε Τριφυλία

Στα 50 λεπτά το κιλό αναμένεται να κάνει φέτος έναρξη - σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου στους μεγάλους εμπόρους - η τιμή παραγωγού για το πρώιμο καρπούζι που συγκομίζεται στην περιοχή της Τριφυλίας και την Ηλεία. Αν και φέτος ο καιρός δεν βοήθησε ιδιαίτερα την καλλιέργεια, δεν έχουν σημειωθεί ζημιές. Το μόνο αρνητικό είναι ότι υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη της συγκομιδής. Να σημειωθεί ότι εκτός από τα καρπούζια θερμοκηπίου η συγκομιδή των οποίων έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιες ημέρες, το Σαββατοκύριακο (24 -25 Μαΐου) ξεκινάει και η συγκομιδή των πρώιμων καρπουζιών. Για την φετινή χρονιά ως προς την ζήτηση και τις προοπτικές των τιμών οι παραγωγοί εμφανίζονται αισιόδοξοι. Αξίζει να τονίσουμε πάντως ότι  φέτος τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν στην περιοχή της Τριφυλίας παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρσι (περίπου 8.000 στρ.) ενώ στην Ηλεία σημειώθηκε μια μικρή αύξηση της τάξεως του 10%.Ο λόγος αυτής της έστω και μικρής αύξησης - σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν οι παραγωγοί - οφείλεται αφενός μεν στο ότι πέρσι τα πρώιμα καρπούζια πήγαν καλά στην αγορά και αφετέρου ότι έχουν μειωθεί κάποιες άλλες καλλιέργειες, όπως η βιομηχανική πιπεριά.

Τριφυλία

Στα θετικά μηνύματα της χρονιάς είναι ο καιρός και οι τιμές και το επιβεβαίωσε όταν επικοινωνήσαμε με τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο ο οποίος δήλωσε στο radio936 ότι: «έχουμε ξεκινήσει την συγκομιδή στα θερμοκήπια τα οποία οδηγούνται στις εξαγωγές και το Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει η συγκομιδή των πρώιμων καρπουζιών». Και προσθέτει: «οι εκτάσεις είναι περίπου οι ίδιες με πέρσι, όμως φέτος υπάρχει μια κλιμάκωση αφού η συγκομιδή θα γίνει σε δύο φάσεις και θα πάμε μέχρι 10 Ιουνίου. Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές αυτά τα καρπούζια που θα κοπούν τώρα είναι όπως προείπαμε πρώιμα και δεν επηρεάσθηκαν από τις καιρικές συνθήκες.
Από την πλευρά του ο κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, παραγωγός από την Κυπαρισσία, ο οποίος καλλιεργεί 250 στρέμματα, μας αναφέρει: «Το σαββατοκύριακο ξεκινάμε την πρώτη συγκομιδή των πρώιμων ενώ ο όγκος της παραγωγής υπολογίζεται να ξεκινήσει στο τέλος του μήνα. Φέτος η παραγωγή μας αναμένεται καλή όπως επίσης και η ποιότητα. Η τιμή παραγωγού αυτή την περίοδο αναμένεται να ξεκινήσει στα 50 λεπτά το κιλό. Πέρσι, η τιμή στην έναρξη ήταν πιο χαμηλά».
Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό σε σχέση με τις εξαγωγές. «Όσον αφορά τις εξαγωγές απευθυνόμαστε σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, πέρσι άνοιξαν νέες αγορές όπως η Νορβηγία και η Λιθουανία. Να φαντασθείτε ότι εγώ μόνο στην Λιθουανία έστειλα 70 νταλίκες», μας αναφέρει ο παραγωγός.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις ενός ακόμα παραγωγού, του κ. Κώστα Μαλάμου, ο οποίος επίσης καλλιεργεί 250 στρέμματα πρώιμου καρπουζιού στην περιοχή των Φιλιατρών. «η συγκομιδή ξεκινάει σε περίπου μια εβδομάδα. Παρά τα προβλήματα που είχαμε πριν από περίπου ένα μήνα με τον καιρό τελικά δεν επηρέασε την παραγωγή. Όσον αφορά την ζήτηση φαίνεται ότι θα πάει καλά. Αρκεί να μην βιαστούν οι παραγωγοί. Άλλωστε “βγαίνουμε” πρώτοι στην αγορά και δεν θα έχουμε ανταγωνισμό από άλλες περιοχές της χώρας όπως η Ηλεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages