«Τσουνάμι» οι οφειλές στην εφορία -Αγγίζουν τα 66 δισ. ευρώ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 31 Μαΐου 2014

«Τσουνάμι» οι οφειλές στην εφορία -Αγγίζουν τα 66 δισ. ευρώ

Τρομακτικός είναι ο όγκος παλιών και νέων οφειλών από υποχρεώσεις προς την εφορία, καθώς με τη συμπλήρωση του πρώτου τετραμήνου αγγίζουν τα 66 δισ ευρώ. Με δεδομένο, δε, ότι ακόμα δεν έχει ανοίξει ο κύκλος των φετινών υποχρεώσεων από το φόρο εισοδήματος και από το νέο φόρο ακινήτων- που θα πρέπει να πληρώνεται κάθε μήνα αντί ανά δίμηνο- στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός εν όψει του νέου κύματος οφειλών. Με αυτό, άλλωστε, το σκεπτικό το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να επαναδιαπραγματευθεί με την Τρόικα τους όρους της πάγιας ρύθμισης, η οποία χαρακτηρίζεται από τους ενδιαφερόμενους ως «απωθητική», αφού και το επιτόκιο που βαραίνει τις δόσεις είναι υψηλό και οι δόσεις είναι ελάχιστες.

Με βάση τα νέα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ, στα 61,644 δισ. ευρώ των οφειλών έως 31/12/2013 έχουν προστεθεί άλλα 4,325 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, εκ των οποίων έχει εισπραχθεί μόλις το 10,10% έναντι μνημονιακού στόχου 16% έως το τέλος του Ιουνίου. Σημειώνεται ότι ένα από τα προαπαιτούμενα για την υποδόση του Ιουνίου είναι το κοινό σχέδιο δράσης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η εξάντληση όλων των μέσων για την είσπραξη των οφειλών ειδικά από εκείνους που χάνουν την ρύθμιση στην οποία έχουν υπαχθεί.

Κακά είναι τα μαντάτα κι από το μέτωπο των ελέγχων, παρά το ότι το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν πατήσει "γκάζι". Η βασική αιτία για τον μάλλον χαμηλό ρυθμό ολοκλήρωσης των ελέγχων είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και η Κομισιόν στην τελευταία Έκθεση αξιολόγησης. Με βάση τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ, στο τετράμηνο ολοκληρώθηκαν 131 πλήρεις έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις έναντι στόχου 250 ελέγχων έως το τέλος Ιουνίου, ενώ και οι εισπράξεις βρίσκονται στα επίπεδα του 29,25% έναντι στόχου 65%. Ανάλογη είναι η εικόνα και ως προς τους μερικούς ελέγχους, καθώς έχουν ολοκληρωθεί 172 έναντι στόχου εξαμήνου 340, με μόνο παρήγορο στοιχείο ότι έχει εισπραχθεί το 98,5% των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages