ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ... - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Με έκθεσή της, που πρόκειται να δοθεί την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015 στην δημοσιότητα, η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRΙ)αναγνωρίζει ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, κυρίως στο θέμα της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής αλλά εκφράζεται η ανησυχία ότι, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν την ανάγκη για την καταπολέμηση του ρατσισμού, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη στρατηγική, για να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια του φαινομένου.
Υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα δεν έχει κυρώσει ακόμη το 12ο Πρωτόκολλο για τ” ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου). «Υπήρξε μια σημαντική αύξηση στα επίπεδα της υποκίνησης φυλετικού μίσους, ιδίως στο πλαίσιο του δημόσιου λόγου, ακόμη και από τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Με την άνοδο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, η Ελλάδα «έχει βιώσει μια απότομη αύξηση της ρατσιστικής βίας τα τελευταία χρόνια», η οποία έχει δημιουργήσει ένα «κλίμα φυλετικού μίσους και φόβου έναντι του οποίου δεν έχει γίνει τίποτα για πάρα πολύ καιρό» αναφέρουν οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI).
Διαπιστώνεται δε ότι, «το μίσος αυτό συνήθως στρέφεται κατά των μεταναστών, αλλά και εναντίον των Ρομά, των Εβραίων και των Μουσουλμάνων» και υπογραμμίζεται ότι «αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς και υπάρχει διαδεδομένη ατιμωρησία για πράξεις της ρητορικής μίσους».
Στην έκθεση σημειώνεται, ακόμη, ότι:
Η Ελλάδα έχει δει μια αύξηση της ρατσιστικής βίας τα τελευταία χρόνια και παρόλο που έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα, αυτά έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή. Ο φόβος της σύλληψης και απέλασης αποθαρρύνει τα θύματα ρατσιστικής βίας που δεν διαθέτουν νόμιμο καθεστώς διαμονής, να αναφέρουν τα περιστατικά στην αστυνομία. Οι αρνητικές στάσεις των μελών της αστυνομίας απέναντι στους μετανάστες και η απροθυμία τους να διερευνήσουν περιπτώσεις ρατσιστικής βίας, συμβάλλουν στο γενικότερο κλίμα ατιμωρησίας των υπευθύνων για τα κρούσματα ρατσιστικής βίας.
Υπάρχει ανεπαρκής στήριξη των θυμάτων ενώ, η κατάσταση των Ρομά στην Ελλάδα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από κοινωνικό αποκλεισμό και στέρηση. Ο διαχωρισμός στον τομέα της εκπαίδευσης δεν έχει τελειώσει, παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο θέμα αυτό, και οι συνθήκες στέγασης σε πολλούς οικισμούς Ρομά εξακολουθούν να είναι υποβαθμισμένες.
Οι παράνομοι μετανάστες συνήθως κρατούνται στην Ελλάδα, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση και οι μετανάστες αφήνονται στην τύχη τους χωρίς πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες, όταν απελευθερωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages