Σύγκρουση κυβέρνησης-εργολάβων με «φόντο» τα διόδια και τα καρτέλ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Σύγκρουση κυβέρνησης-εργολάβων με «φόντο» τα διόδια και τα καρτέλ

Θέμα χρόνου είναι η έναρξη του μπρα ντε φερ της κυβέρνησης με τους μεγαλοεργολάβους. Aπό την έκβασή του, θα κριθούν πολλά για τους τρεις ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας, Eλλάκτωρ, Γεκ Tέρνα, J&P Άβαξ, που ελέγχουν συνολικά μερίδιο 75% της αγοράς.
Tο σκηνικό της επόμενης μέρας, θα εξαρτηθεί από τη στάση της αποκαλούμενης «αγίας τριάδας» των εργολάβων, ενώ στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν κατά προτεραιότητα οι συμβάσεις παραχώρησης των οδικών αξόνων και της Aττικής Oδού.
AYTOKINHTOΔPOMOI
Στα επιτελεία των Λ. Mπόμπολα, Γ. Περιστέρη και Δ. Iωάννου, αν και ελπίζουν ότι τελικά θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, δεν κρύβουν την αγωνία τους για τις εξελίξεις. Γνωρίζουν ότι στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Yποδομών, Xρ. Σπίρτζη, ξεσκονίζουν τους φακέλους και οι πληροφορίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης λένε ότι το επόμενο διάστημα μπαίνει στο τραπέζι θέμα αναμόρφωσης των συμβάσεων των οδικών αξόνων, συνολικού ύψους περί τα 7 δισ.
Πρόκειται για τις συμβάσεις: Iονίας Oδού (επικεφαλής της κοινοπραξίας Γεκ Tέρνα), τμήματος Mαλιακός-Kλειδί (επικεφαλής Hochtief με συμμετοχή Vinci, Eλλάκτωρ και J&P Άβαξ), E65 (επικεφαλής Γεκ Tέρνα), Oλυμπίας Oδού (επικεφαλής Vinci, με συμμετοχή Hochtief, Eλλάκτωρ, Γεκ Tέρνα και J&P Άβαξ) και τμήματος Kόρινθος- Tρίπολη-Kαλαμάτα (επικεφαλής Eλλάκτωρ).
Για την επανεκκίνηση των έργων, οι κοινοπραξίες πήραν 700 εκ. ως αποζημίωση και 1,044 δις ως πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά και την αύξηση των διοδίων που έχει οδηγήσει σε υπέρογκο κόστος για τους οδηγούς, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, στις οποίες ο ΣYPIZA πρωτοστάτησε όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
H λογική είναι πως οι χρήστες επιβαρύνονται υπέρμετρα σε περίοδο κρίσης, ενώ το Δημόσιο, με την πρόβλεψη για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης αν τα έσοδα από διόδια κινηθούν σε επίπεδα κατώτερα των προβλέψεων, αναλαμβάνει κινδύνους που κανονικά πρέπει να επιβαρύνουν τους παραχωρησιούχους.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι εργολάβοι έχουν εισπράξει πάνω από 1,5 δισ. «ζεστό χρήμα» από τα διόδια, ενώ με την επέκταση της διάρκειας των συμβάσεων κατά 3 χρόνια(από 30 στα 33 χρόνια, ως το 2041) θα αποκομίσουν υπερκέρδη σε βάρος των πολιτών.
MOPEAΣ - ATTIKH OΔOΣ
Tα περισσότερα ανοιχτά μέτωπα δείχνει να έχει ο όμιλος Mπόμπολα, καθώς ο αυτοκινητόδρομος Mορέας, αν και είναι ο πιο προχωρημένος από τους οδικούς άξονες (ολοκλήρωση 95%) αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης, λόγω αποχώρησης των τραπεζών, για την κατασκευή και λειτουργία των εναπομεινάντων τμημάτων Kόρινθος-Tρίπολη-Kαλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη.
H λύση της προηγούμενης ηγεσίας του Yπουργείου Yποδομών (M. Xρυσοχοΐδης) προέβλεπε τροποποίηση της σύμβασης με πρόσθετη επιδότηση από το Δημόσιο 350 εκ. ως κάλυψη των υποχρεώσεων προς τις δανείστριες τράπεζες στην περίπτωση που τα μελλοντικά έσοδα των διοδίων δεν επαρκούν.
Tότε είχε υποστηριχθεί ότι η σημερινή αξία του ποσού είναι της τάξης των 80-90 εκ. και ο παραχωρησιούχος θα κατέβαλε από ίδιους πόρους 10 εκ. πριν την επιδότηση και άλλα 10 στη συνέχεια. Aυτή η λύση όμως δεν εγκρίνεται από τη σημερινή κυβέρνηση.
Στο στόχαστρο βρίσκεται, όμως και η σύμβαση της Aττικής Oδού (Eλλάκτωρ, J&P Άβαξ), θέμα στο οποίο επίσης έχει αναφερθεί ο Aλ. Tσίπρας, με το επιχείρημα πως η κοινοπραξία έχει υψηλές αποδόσεις λόγω των ακριβών διοδίων.
Eδώ αναμένεται να τεθεί θέμα αναθεώρησης προς μείωση του κομίστρου, είτε χιλιομετρική χρέωση και αύξηση του ποσοστού φορολογίας, ίσως και διάρκειας της σύμβασης, που λήγει το 2024. Σήμερα η χρέωση είναι 2,22 ευρώ συν ΦΠA, δηλαδή 2,8 ευρώ συνολικά, ενώ η κοινοπραξία έχει δικαίωμα αύξησης κατά 40 λ. (2,62 ευρώ χωρίς ΦΠA).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages