Στον «πάγο» Περιμετρικός Καλαμάτας και Λεύκτρο - Σπάρτη - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Στον «πάγο» Περιμετρικός Καλαμάτας και Λεύκτρο - Σπάρτη

Μόνο τα 70 χιλιόμετρα του Ε65 στη Θεσσαλία, από την Ξινιάδα Δομοκού έως τα Τρίκαλα, έχουν ρεαλιστική πιθανότητα να παραδοθούν στο τέλος του 2015, όπως είχε προγραμματιστεί. Οι οδηγοί θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2016 για την εθνική οδό Κορίνθου - Πάτρας, την Ιόνια Οδό και τις σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα, καθώς τα έργα βρίσκονται αρκετούς μήνες πίσω από το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο η... απογοήτευση των οδηγών είναι το λιγότερο. Το ζητούμενο είναι αν η καθυστέρηση θα θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, καθώς η μεταφορά τμήματος των έργων στο νέο ΕΣΠΑ θα προκαλούσε «ασφυξία» στο ήδη υπερφορτωμένο πρόγραμμα. Και αν η ευθύνη για τις καθυστερήσεις θα «φορτωθεί» και πάλι στο Δημόσιο από τους παραχωρησιούχους, προκειμένου να επαναληφθεί η ιστορία των αποζημιώσεων.
Οι συμφωνίες «επανεκκίνησης» των έργων στους 4 παραχωρημένους σε ιδιώτες αυτοκινητόδρομους παρουσιάστηκαν στα τέλη Νοεμβρίου από το υπουργείο Υποδομών και κυρώθηκαν από τη Βουλή με τον νόμο 4219/13. Οπως προέβλεπαν, οι τέσσερις αυτοκινητόδρομοι θα παραδίδονταν έως τις 31.12.2015, με την εξαίρεση δύο τμημάτων: της σήραγγας Κλόκοβας στην Ιόνια Οδό και του κόμβου Ρίου στην Κορίνθου - Πάτρας, που πήραν παράταση έως τον Ιούνιο του 2016. Κατά την παρουσίαση των έργων, το υπουργείο Υποδομών παραδέχθηκε ότι τα χρονοδιαγράμματα ήταν ασφυκτικά, υποστήριξε όμως ότι ήταν εφικτά. Ακόμα και για την Ιόνια Οδό και τον Ε65 όπου, όπως είχε πολλάκις υποδείξει η «Κ», δεν είχε ολοκληρωθεί το 17% και 20% των απαλλοτριώσεων (άρα και των αρχαιολογικών ερευνών) αντίστοιχα.
Οι τελευταίες εξελίξεις

Ενα έτος αργότερα, τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά. Ας ξεκινήσουμε από την πολύπαθη εθνική οδό Κορίνθου - Πάτρας, τη μόνη που κατασκευάζεται με παράλληλη κυκλοφορία του δρόμου. Οι εργασίες βρίσκονται ήδη 7-8 μήνες εκτός χρονοδιαγράμματος και όπως όλα δείχνουν... έπεται συνέχεια. Καθώς δεν υπήρχαν εκκρεμείς απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές εργασίες, η ευθύνη από πλευράς κοινοπραξίας (Ολυμπία Οδός - Απιον Κλέος) αποδίδεται κυρίως στην ΕΡΓΟΣΕ, η οποία δεν έχει ξεκινήσει τις εργασίες της στα 8 σημεία που η σιδηροδρομική γραμμή συναντά τον αυτοκινητόδρομο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες στα 4 σημεία καλύπτονται από σύμβαση που πρόσφατα ανατέθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ, αλλά οι εργασίες καθυστερούν να ξεκινήσουν. Τα υπόλοιπα 4 σημεία, η Ολυμπία Οδός έχει προτείνει να της ανατεθούν.
Επίσης, η Ολυμπία Οδός υποστηρίζει ότι σημειώθηκε καθυστέρηση στην παράδοση του χώρου για τον σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (ΣΕΑ) Ρίου, έχοντας ήδη καταθέσει αίτημα αποζημίωσης 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το Δημόσιο δεν έχει δεχθεί την ευθύνη για την καθυστέρηση και το ζήτημα θα παραπεμφθεί σε διαιτησία. Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο ΣΕΑ υπάρχει ήδη επιχείρηση, την άδεια λειτουργίας της οποίας ανανέωσε το ΤΕΟ (Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας)... λίγο πριν την επανεκκίνηση των έργων.
Οπως ανέφερε στις αρχές Δεκεμβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, κ. Παν. Παπανικόλας, έχει ήδη ζητηθεί από το υπουργείο Υποδομών 5μηνη παράταση. Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση (αν δεν «τραβήξει» η ιστορία του ΟΣΕ), η εθνική οδός Κορίνθου - Πάτρας αναμένεται να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2016. Να σημειωθεί ότι η παράδοση του τμήματος Αρχαίας Κορίνθου - Κιάτου νωρίτερα (θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο) αποκλείστηκε ως ενδεχόμενο για λόγους ασφαλείας, καθώς θα δημιουργούνταν το φαινόμενο «μπουκαλιού» στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages