ΡΕΚΟΡ ΠΡΩΙΜΟΥ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΜΕ 45.000 ΤΟΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΤΡΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΘΩΣ Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΡΕΚΟΡ ΠΡΩΙΜΟΥ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΜΕ 45.000 ΤΟΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΤΡΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΘΩΣ Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

       

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Η πρωιμότητα του καρπουζιού, η συγκομιδή στο 60% των υπαίθριων καλλιεργειών και η πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα αλλά με πολύ μέτριες τιμές αποτελούν λόγω πρώιμων φυτεύσεων, φέτος το χρηματιστήριο του είδους στην Τριφυλία σύμφωνα με διακινητές, παραγωγούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Στο Αγρίλι και τα παράλια Φιλιατρών έχει γίνει συγκομιδή των μεγαλύτερων ποσοτήτων χωρίς ευτυχώς οι πρόσφατες βροχοπτώσεις να προκαλούν προβλήματα. Ο διακινητής εξαγωγέας Γιώργος Καρκαβίτσας που εμπορεύεται το προιόν 15 χρόνια είπε ότι φέτος οι αγορές δεν ήταν έτοιμες να δεχθούν τις πρώτες μεγάλες ποσότητες καθώς η χρονιά ήταν υπέρ πρώιμη για το είδος ενώ τα σούπερ μάρκετ δεν είχαν ετοιμάσει τους κωδικούς για την πώληση του φρούτου. Επίσης ανέφερε ότι υπήρχαν ποσότητες από την Ηλεία παράλληλα στην αγορά όταν ξεκίνησε η συγκομιδή αλλά μετά τις 20 Μαίου η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω των καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη ενώ στην χώρα μας αυξάνεται η ζήτηση αυτή την εβδομάδα ώστε να έχουμε σταθεροποίηση των τιμών.
ΡΙΣΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ
Ο παραγωγός Κώστας Μαλάμος τόνισε ότι η συγκομιδή υπαίθριου καρπουζιού ξεκίνησε εδώ και 10 ημέρες με την ποσότητα να πλέον ξεπεράσει στην περιοχή σε ποσοστό πάνω από το 60% της συνολικής καλλιέργειας ενώ σε ορισμένες ποικιλίες η συγκομιδή έφτασε στο 80% εκτός από τις βαρέλες που ακολουθούν. Πρόσθεσε ότι οι τιμές δεν ήταν οι αναμενόμενος λόγω των καιρικών συνθηκών καθώς παρατηρήθηκε μεγάλη πρωιμότητα του είδους νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οπότε αυτόματα αποτελεί ρίσκο για τους παραγωγούς. Επισήμανε ότι οι αποδόσεις ήταν θετικές που πρέπει να συνδυάζονται με τις ανάλογες τιμές ώστε να να καλυφθεί επαρκώς το καλλιεργητικό κόστος που είναι αυξημένο τα τελευταία χρόνια.
ΤΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΙΔΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος μιλώντας για την τεχνογνωσία των αγροτών και την εξαγωγική του δραστηριότητα καθώς φέτος η συνολική παραγωγή για 6.000 στρέμματα υπολογίζεται σε 45.000 τόνους. Φέτος τόνισε ότι ήταν η πρωιμότερη χρονιά όλων των εποχών που όντως είναι ρίσκο για την ζήτηση στην αγορά αλλά έχει σημασία ότι η ποιότητα ήταν εξαιρετική μετά το στάδιο της ανθοφορίας, ενώ επιβεβαίωσε ότι έχει συγκομισθεί το 60% της παραγωγής που θα ολοκληρωθεί τέλος του μήνα. Για τα υβρίδια τύπου γκάλαξι είμαστε στο 80% της συγκομιδής φαίνεται ότι όλοι προβληματίζονται για το αν τελικά οι πρώιμες φυτεύσεις αποτελούν αστάθμητο παράγοντα για την τελική έκβαση του είδους, καθώς το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο και δεν προκύπτει πάντα το αναμενόμενο οικονομικό αποτέλεσμα. Το καρπούζι εξακτινώνεται σε όλη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη όπως και στα Βαλκάνια κερδίζοντας όλες τις αγορές ενώ για την συνέχεια συνέστησε να γίνει προγραμματισμός αναγγελιών για την σωστή ποιότητα, ασφάλεια και σήμανση του προιόντος ως τις αγορές αφού είναι πλήρως ανταγωνιστικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages