Η ΗΛΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Η ΗΛΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

Το 2017 ξεκινά με τους  χειρότερους οιωνούς για τη βιομηχανική τομάτα, καθώς “μεγάλοι” τοματοπαραγωγοί προσανατολίζονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια εξαιτίας της χαμηλής τιμής του προϊόντος, που κάνει ασύμφορη πλέον τη συγκεκριμένη παραγωγή με τους  χειρότερους οιωνούς για τη βιομηχανική τομάτα, καθώς ‘μεγάλοι’ τοματοπαραγωγοί προσανατολίζονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια εξαιτίας της χαμηλής τιμής του προϊόντος, που κάνει ασύμφορη πλέον τη συγκεκριμένη παραγωγή.

Τα δυσοίωνα νέα έγιναν γνωστά κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης που είχε συγκαλέσει η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Με απώλειες

Στον απολογισμό που έγινε για την παραγωγή του 2016, η χρονιά κλείνει με μεγάλες απώλειες, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους τοματοπαραγωγούς.

Οι μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν στο προϊόν τον Ιούνιο εξαιτίας των βροχοπτώσεων, είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει και μείωση στις ποσότητες που παραδόθηκαν φέτος στα εργοστάσια επεξεργασίας τοματοπολτού. Από 30.000 τόνους βιομηχανική τομάτα που παρέδωσαν πέρυσι τα μέλη της Ομάδας, η ποσότητα φέτος έπεσε περίπου στους 22.000 τόνους. Την κατιούσα όμως ακολούθησε και η τιμή, αφού ενώ πέρυσι κυμάνθηκε στα 83 λεπτά το κιλό κατά μέσο όρο, φέτος άγγιξε τα 77 λεπτά το κιλό, με τους παραγωγούς να χαρακτηρίζουν ασύμφορη την καλλιέργεια.

Ζητούν νέα μείωση

Στο ήδη δύσκολο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ήρθαν να προστεθούν και τα κακά μαντάτα για την τιμή του προϊόντος. Όπως έκανε γνωστό χθες στη συνέλευση ο πρόεδρος της Ομάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, εργοστάσιο έχει ήδη προτείνει σε καλλιεργητές μείωση στην τιμή της βιομηχανικής τομάτας κατά 4 ευρώ τον τόνο για το έτος 2017.

Οι μεγάλοι καλλιεργητές που ενημερώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, δηλώνουν ότι θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, αφού με το τοπίο που διαμορφώνεται θα οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή.

Ο προβληματισμός είναι έντονος και ‘όπως δήλωσε ο κ. Βαλιανάτος αμέσως μετά τις γιορτές θα κληθούν οι τοματοκαλλιεργητές για να συζητηθεί τι μέλλει γενέσθαι με το προϊόν.

Ικανοποίηση για σταφίδα

Καλύτερα είναι τα πράγματα σε ότι αφορά την Κορινθιακή σταφίδα και εκφράστηκε ικανοποίηση από την παραγωγή της φετινής χρονιάς, αφού η Ομάδα Παραγωγών πέρυσι είχε συγκεντρώσει 588 τόνους σταφίδα και φέτος κατάφερε να συγκεντρώσει 850 τόνους, ενώ η τιμή από 80 λεπτά το κιλό που ήταν πέρυσι, φέτος άγγιξε τα 90 λεπτά το κιλό και γίνεται προσπάθεια για κάτι καλύτερο.

Κατά την διάρκεια της συνέλευσης έγινε και ενημέρωση για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελου Αποστόλου.

Αναφορικά με το θέμα των κινητοποιήσεων, θα γίνει εκ νέου συγκέντρωση μετά τις γιορτές για να αποφασιστεί εάν θα γίνουν κινητοποιήσεις και τι μορφή θα έχουν από την πλευρά των αγροτών.

Στη χθεσινή συνέλευση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, που είναι και νομικός σύμβουλος της Ομάδας, το μέλος του Συμβουλίου της Ομάδας κ. Μενέλαος Παπασωτηρίου και ο πολιτευτής κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages