Ο Πέτρος Τατούλης μιλάει ανοιχτά για «όλους και για όλα» στη “Φωνή” - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Ο Πέτρος Τατούλης μιλάει ανοιχτά για «όλους και για όλα» στη “Φωνή”

ΦΘΑΝΟΝΤΑΣ στο τέλος της προεκλογικής περιόδου,  όπου για τις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής στην Πελοπόννησο, ουσιαστικός διάλογος δεν υπήρξε, παρά μόνο ομοβροντία κατά του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ζητήσαμε από τον ίδιο να «απολογηθεί» για τις κατηγορίες, τις προσωπικές επιθέσεις και πολλά άλλα που του καταλογίζουν οι αντίπαλοί του.
Ο ίδιος δέχθηκε να απαντήσει σε 17, σκληρές όπως πιστεύουμε ερωτήσεις, πάνω στα επίμαχα πολιτικά και περιφερειακά ζητήματα.
Μένει στους αναγνώστες να κρίνουν τις απαντήσεις του περιφερειάρχη και να αξιολογήσουν την εν γένει πορεία του στην πολιτική ζωή της χώρας και της Πελοποννήσου, στις εκλογές της Κυριακής.
Αυτός είναι ο κανόνας στη δημοκρατία για την οποία ο ίδιος αναφέρει ότι παραμένει ζητούμενο, αφού – δυστυχώς – δεν έχει θεσμικά κατοχυρωθεί στη χώρα μας και ως εκ τούτου δεν πρέπει να θεωρείται ως κεκτημένο!
Στις 17 ερωτήσεις που υποβάλαμε στον Πέτρο Τατούλη δίνει απαντήσεις από τις οποίες μπορεί ο καθένας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.  Για μας ότι δεν αρνήθηκε καμία απάντηση είναι πολιτικά σημαντικό και φανερώνει  ότι, αν μη τι άλλο, ο περιφερειάρχης έχει παγιωμένες αρχές και θέσεις για τα πολιτικά και περιφερειακά ζητήματα.
Στη συνέντευξη ο Πέτρος Τατούλης μιλάει «για όλους και για όλα» που αυτή τη στιγμή απασχολούν την περιφερειακή επικαιρότητα.
Ως εκ τούτου είναι συνέντευξη «εκ βαθέων», όπως λέμε στη δημοσιογραφική διάλεκτο.
Απαντά, λοιπόν, για το πως αποτιμά την προεκλογική περίοδο, γιατί τον επικρίνουν αυτοί που μέχρι χθες τον εξυμνούσαν, για το αν μπορεί να συνεργαστεί σε περιβάλλον απλής αναλογικής,  για τα μεγάλα έργα και την καθημερινότητα, για το λεγόμενο «σύστημα Τατούλη», για το αν κούρασε με τις δύο θητείες και απαιτείται αλλαγή, για το πρόγραμμά του, για τη Μεσσηνία και την προοπτική της, για την Πελοποννησιακή συνείδηση και τους άγονους τοπικισμούς, για τη γραφειοκρατία και τις αρμοδιότητες, για τα λάθη και τη διορθωτική πορεία, για την αποδοχή της κριτικής και την καταδίκη της κακοήθειας, για την επιβράβευσή του από τους πολίτες, σε πολλές και διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις, για τους ανθυποψηφίους του στις εκλογές της Κυριακής και για τις προσωπικές του φιλοδοξίες.
Τέλος, εξηγεί πολιτικά τις επιλογές της ΝΔ και πως από τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά το 2014, ως επιβράβευση του έργου του στην Περιφέρεια φθάσαμε στο «χρίσμα» Μητσοτάκη στον Παν. Νίκα.
Τέλος, σχολιάζει πρόσφατη δημοσκόπηση και κλείνει «ραντεβού» στις κάλπες, όπου οι Πελοποννήσιοι θα απαντήσουμε με την ψήφο τους. Καλή ανάγνωση, λοιπόν, και τα συμπεράσματά σας στις κάλπες…
ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΜΗΝΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ
  • Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και μια που δεν είδαμε διάλογο και αντιπαράθεση προγραμμάτων και επιχειρημάτων των υποψηφίων, θα θέλατε να μας δώσετε την δική σας αποτίμηση, αυτής της προεκλογικής περιόδου;
«Έχω εμπειρία στην πολιτική και μάλιστα η διαδρομή μου δεν ήταν ποτέ εύκολη, κυρίως λόγω της εμμονής μου να λέω την αλήθεια και να μην ψάχνω στηρίξεις σε κυκλώματα και συστήματα κάθε λογής, παρά μόνο στους πολίτες. Ήταν θα έλεγα εύκολα προβλέψιμη και αυτή η προεκλογική περίοδος, η οποία ήταν και πολύμηνη. Η παντελής απουσία προγραμματικού λόγου από τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, η λάσπη απέναντι μου και οι βολές σε προσωπικό επίπεδο ενάντια σε αγαπημένους μου ανθρώπους στον πιο στενό οικογενειακό μου πυρήνα, η απόπειρα μηδενισμού του έργου μας, η μιζέρια για το αύριο και η προσπάθεια κάποιων να περπατήσουν με δεκανίκια, γιατί δεν είχαν μάθει ποτέ να περπατούν με τα δικά τους πόδια, κυριάρχησαν από την πλευρά τους όλην αυτήν την περίοδο. Είμαι ξεκάθαρος, δεν είπε κανείς τους σχεδόν τίποτα για την Πελοπόννησο. Προσωπικά, ήμουν ανέκαθεν απέναντι σε αυτές τις προσωπικές στρατηγικές. Εξαρχής έθεσα το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης που κινείται σε δύο άξονες: Θέλουμε η περιφέρεια Πελοποννήσου να συνεχίσει να μάχεται για τα συμφέροντα των Πελοποννησίων ή θέλουμε να την παραδώσουμε ως λάφυρο κάτω από την μια ή την άλλη κομματική σημαία; Πιστεύουμε στην περιφερειακή διακυβέρνηση ως μοχλό ανάπτυξης του τόπου ή θέλουμε να γίνει το μακρύ χέρι της μιας ή της άλλης εξουσίας των Αθηνών; Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω σε ένα σκοτεινό παρελθόν ενός διορισμένου νομάρχη ή ενός κομματάρχη; Προσωπικά είμαι πάντοτε ξεκάθαρος. Πιστεύω βαθιά στον θεσμό της ανεξάρτητης περιφέρειας που χαράσσει και υλοποιεί στρατηγικές. Και είμαι πάντοτε έτοιμος να συνεργαστώ ή να συγκρουστώ με την όποια εξουσία, με μόνο γνώμονα το συμφέρον της Πελοποννήσου. Ο απολογισμός μας έχει κατατεθεί στους συμπολίτες μας, όπως επίσης και η πρόταση μας για την επόμενη ημέρα. Ζητώ καθαρή εντολή από τους συμπολίτες μου να ολοκληρώσω την μετάβαση της Πελοποννήσου σε μια νέα αναπτυξιακή εποχή, προκειμένου να γίνει μια σύγχρονη, ευρωπαική περιφέρεια, με οικονομική ισχύ και κοινωνικό πρόσωπο. Η κοινωνική πλειοψηφία που στηρίζει την μεταρρυθμιστική μου προσπάθεια είναι ευρύτατη και αυτό θα εκφραστεί με δημοκρατικό τρόπο στις εκλογές της Κυριακής».
tatoylhs-samaras
ΜΕ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ ΜΕ ΕΞΥΜΝΟΥΣΑΝ…
  • Δέχεστε κριτική για τις επιλογές και την εμμονή σας σε ορισμένα ζητήματα (π.χ. ΣΔΙΤ απορριμμάτων). Τι απαντάτε;
«Ακούστε, αυτοί που σήμερα με υβρίζουν είναι εκείνοι που μέχρι χθες υμνούσαν τις επιλογές μου. Και το αντίστροφο. Προσωπικά , έχω μια διαφορετική αντίληψη. Αυτό που χαρακτηρίζετε ως εμμονή, είναι επιμονή και σχέδιο. Η επιμονή μου να συνεχίσω το έργο μου και να το ολοκληρώσω. Να είμαι πάντοτε ακέραιος απέναντι στις δεσμεύσεις που έχω αναλάβει απέναντι στους πολίτες. Ας πούμε στο έργο που αναφέρατε, τη ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμάτων. Η επιλογή ολοκλήρωσης του έργου που θα καθαρίσει την Πελοπόννησο από την δυσωδία στην οποία την καταδίκασαν οι ατέρμονες συναλλαγές με την μαφία των σκουπιδιών τις προηγούμενες δεκαετίες, τόσο από τους δημάρχους όσο και και από τις κυβερνήσεις, δεν είναι εμμονή. Είναι τιμή. Πραγματικά με τιμά το γεγονός ότι απέναντι σε επτά κυβερνήσεις, επτά πρωθυπουργούς και δεκάδες υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μαζί με του συνεργάτες μου φέραμε εις πέρας αυτή την υποχρέωση στον τόπο μας. Και το καταφέραμε αυτό με καθαρή επικύρωση του έργου τόσο από το Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όσο και από δύο διαφορετικής ιδεολογίας κυβερνήσεις, του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα, να έχουν διαδοχικά υπογράψει τόσο την έναρξή του όσο και την υλοποίησή του. Την ώρα που διάφοροι «κολαούζοι» των συμφερόντων άλλαζαν απόψεις για το αν είναι καλό ή κακό έργο αναλόγως με τα… κέφια τους! Οι εργασίες κατασκευής του έργου όμως ξεκίνησαν κόντρα σε  κάθε εμπόδιο. Κατασκευάζονται υποδομές αναγκαίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δημιουργούνται χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στη νέα πράσινη οικονομία που γεννιέται γύρω από τα απορρίμματα. Στο τέλος του 2020 οι εγκαταστάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί. Οπότε , είμαστε υπερήφανοι».
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΘΕΣΟΥΜΕ
  • Πολλοί εκτιμούν ότι σε περιβάλλον απλής αναλογικής λόγω νοοτροπίας θα δυσκολευτείτε να συνεργαστείτε για το σχηματισμό περιφερειακής αρχής. Έχουν δίκιο;
«Ακριβώς το αντίθετο θα έλεγα. Το 2010 διεκδικήσαμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην βάση ενός τρίπτυχου για άδολο, ακομμάτιστο, πατριωτισμό. Δηλαδή αυτό που ο νομοθέτης θέλει να εμπνεύσει με το νόμο της απλής αναλογικής. Από την άλλη πλευρά οι αντίπαλοι μας, σαφώς κομματικοί με χρίσμα από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, έρχονται σε αυτή τη κουβέντα με ορθωμένα τείχη αδράνειας. Θέτουν το κόμμα ως το κυρίαρχο στοιχείο των επιλογών τους και το εξουσιοδοτούν σε όλες τις αποφάσεις. Ακόμα και σε lockout λειτουργίας της Περιφέρειας ως μοχλό πολιτικής εκδίκησης, αν η κυβέρνηση είναι διαφορετικού πολιτικού προσανατολισμού από την Περιφερειακή αρχή που θα εκλεγεί. Το είδαμε αυτό άλλωστε με τον υπουργό Τσιρώνη του ΣΥΡΙΖΑ που με την καταστροφική του πολιτική μπλόκαρε τη λύση για τα σκουπίδια για δύο χρόνια. Δεν θα αποκαλούσαμε και πολιτικό πολιτισμό αυτή την πρακτική. Περισσότερο με ολοκληρωτισμό άλλων εποχών μοιάζει. Όπως βαθιά αντιθεσμική και αντιδημοκρατική ήταν και η προσπάθεια του απερχόμενου δημάρχου Καλαμάτας να δημιουργήσει αποστασία μέσα στην περιφερειακή μου ομάδα, προκειμένου να σταματήσει την λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ασφαλώς και δεν τα κατάφερε, διότι σε προσωπικό επίπεδο εγγυώμαι πάντοτε τους δημοκρατικούς θεσμούς και την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Στη “Νέα Πελοπόννησο” τις προηγούμενες δύο θητείες συνεργαστήκαμε με στελέχη όλων των ιδεολογικών τάσεων του πολιτικού μας συστήματος. Συνεργαστήκαμε με 7 κυβερνήσεις, 7 πρωθυπουργούς και δεκάδες υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας. Ακόμα και με αυτούς που είχαμε διαφορετική άποψη. Και μάθαμε να αφομοιώνουμε τις τάσεις και να προσαρμοζόμαστε. Το μοντέλο που εισάγαμε το 2010 έγινε το βασικό μέσο διακυβέρνησης από το 2012 μέχρι και σήμερα. Εμείς μπορούμε να συνεργαστούμε, με δημιουργική και συνθετική κατεύθυνση. Δεν δεχόμαστε όμως σε καμία περίπτωση τους υπονομευτές των θεσμών και της δημοκρατίας».
ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
  • Δύο 4ετίες στην Περιφερειακή Αρχή και οι αντίπαλοί σας σάς επικρίνουν ότι δεν έγινε σημαντικό έργο και υπήρξε κατασπατάληση πόρων σε μικρά έργα που δεν συμβάλουν στην ανάπτυξη. Έτσι είναι;
«Το έργο ΚΑΘΑΡΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ των 160 εκατ. ευρώ, τα 2 δισ. ευρώ του Προγράμματος Υποδομών που εκτελέσαμε, η ίδρυση της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου, η εκρηκτική αύξηση αφίξεων στο αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» της Καλαμάτας, η μείωση της ανεργίας που έφερε την Πελοπόννησο να έχει την τρίτη χαμηλότερη επίδοση σε όλη την Ελλάδα πίσω από την Κρήτη και τα Ιόνια νησιά, η αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ των εσόδων από τον τουρισμό του 2018, η τρίτη θέση σε επίπεδο εξαγωγών, από 11η που ήταν η Πελοπόννησος το 2011, μπορούν και να χαρακτηριστούν μεγάλα έργα. Ωστόσο εμείς πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο έργο είναι αυτό της καθημερινότητας. Αυτό που βελτιώνει την ποιότητα ζωής με πολλά, μικρά και στοχευμένα έργα και όχι αυτό που υπόσχεται… πιλάφια στον παράδεισο των Φαραωνικών έργων! Γιατί τα έργα πρέπει να έχουν το ονοματεπώνυμο αυτών που εξυπηρετούν στην καθημερινότητα τους και όχι το όνομα των “ευεργετών” που τα εκπονούν με δημόσιο χρήμα. Εκλεγόμαστε για να διοικούμε και να παράγουμε ανάπτυξη σε συνδυασμό με κοινωνική πρόνοια και ασφάλεια των συμπατριωτών μας. Όχι για να φωτογραφιζόμαστε με το μυστρί.  Και τελικά, για να αστειευτώ λίγο, και αφού η προεκλογική περίοδος έχει τελειώσει πια, αυτοί που μιλούν για μικρά και μεγάλα έργα, δεν μας είπαν τίποτα, ούτε για τα μικρά ούτε για τα μεγάλα έργα…».
ΥΠΑΡΧΕΙ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΑΤΟΥΛΗ» ΜΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • Υπάρχει το «σύστημα Τατούλη» που, όπως σας κατηγορούν, αλωνίζει στην Περιφέρεια για την εξυπηρέτηση των προσωπικών σας πολιτικών φιλοδοξιών και τα συμφέροντα της οικογένειάς σας;
«Μετά από χρόνια στην πολιτική αρένα, θα έλεγα ότι υπάρχει “πολιτικό σύστημα Τατούλη”, το οποίο έχει αλλάξει την Πελοπόννησο και σε πολιτικό επίπεδο. Αυτή η κοινωνική πλειοψηφία που συσπειρώνεται γύρω μας, αυτήν την φορά με μεγαλύτερη δυναμική από ποτέ, αποκτώντας μια διάσταση θα έλεγα κινηματική, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής μας καινοτομίας. Με απλά λόγια. Η επιλογή μας να συνομιλούμε με τους πολίτες, με καθαρούς όρους, χωρίς μεσολαβητές. Να εργαζόμαστε νυχθημερόν για αυτούς, με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Να μην σκύβουμε το κεφάλι και να είμαστε πάντοτε ισότιμοι με τους εταίρους μας , εντός και εκτός Ελλάδας. Να μοχλεύουμε όλες εκείνες τις δυνάμεις της κοινωνίας και της πολιτικής που αυτοπροσδιορίζονται ως “κεντρώοι” και ελεύθεροι πολίτες. Να αντιστεκόμαστε σε όποιον επιδιώκει τον διχασμό και να κρατάμε υπερήφανα και ψηλά την σημαία της Πελοποννήσου. Αυτό είναι το “πολιτικό σύστημα Τατούλη”. Και αυτή πιστεύω βαθιά ότι θα είναι η σημαντική μας κληρονομιά στον τόπο μας και τα παιδιά μας. Όλα τα υπόλοιπα, αγγίζουν τα όρια της ύβρεως. Αναφορικά δε, με την κόρη μου , την Εύη, ήταν επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να της προτείνει να συνδράμει τη ΝΔ και να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο το 2015 και ήταν δική της προσωπική επιλογή να μπει σε αυτήν την μάχη. Είμαι βέβαιος ότι έχει να προσφέρει πολλά στην Αρκαδία και τη ΝΔ».
Tatoulis-kosmos
ΕΜΕΙΣ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
  • Τι απαντάτε σε αυτούς που διατείνονται ότι «δώσατε ό,τι είχατε να δώσετε» στην Πελοπόννησο και τώρα απαιτείται αλλαγή;
«Την αλλαγή στην Πελοπόννησο την φέρνουμε εμείς. Και την έχουμε ήδη ξεκινήσει. Δεν υπάρχει καμία άλλη ρεαλιστική και καθαρά διατυπωμένη πρόταση διακυβέρνησης, παρά θολές και μίζερες σκέψεις κάποιων που αναζητούν με δεκανίκια και διακυβεύματα άλλων να συνεχίσουν να υπάρχουν οι ίδιοι. Ο ακραίος δημόσιος λόγος είναι το αποτέλεσμα μιας υφέρπουσας ακραίας πολιτικής συμπεριφοράς, μιας φασίζουσας νοοτροπίας. Όσοι επιδιώκουν δήθεν να “τελειώσουν” πολιτικά τον αντίπαλό τους ή να του “δείξουν την έξοδο”, στην πραγματικότητα αγνοούν ότι απευθύνονται σε πολίτες που έχουν κρίση και άποψη, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα όποια μετεμφυλιακά, ταπεινά ένστικτα».
tatoylhs-2
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΜΟ
  • Ποιοι είναι οι εμβληματικοί άξονες του προγράμματός σας για τη νέα 5ετία;
«Σήμερα είναι η πιο κρίσιμη ώρα. Θα έλεγα ότι η Πελοπόννησος και η Μεσσηνία είναι στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της τελευταίας τριακονταετίας. Ήρθε η ώρα για τα επόμενα αποφασιστικά βήματα. Ήρθε η ώρα η Περιφερειακή μας Οικονομία να κινηθεί αυτόνομα στη βάση του δικού της Επιχειρησιακού Σχεδίου. Ήρθε η ώρα να κεφαλαιοποιήσουμε τις υποδομές που κατασκευάσαμε, να δημιουργήσουμε ισχυρές συνέργειες μεταξύ της τουριστικής δραστηριότητας, του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης. Ιδρύουμε τη δική μας Περιφερειακή Επενδυτική Τράπεζα, προκειμένου να δημιουργήσουμε ρευστότητα για τον μικρό επιχειρηματία, τον αγρότη, τον νέο επαγγελματία. Ιδρύουμε σε συνεργασία με τους Κινέζους εταίρους μας το Ελληνο–Κινεζικό Επιχειρηματικό Πάρκο στην Πελοπόννησο, μια επένδυση της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ, που καθιστά την περιφέρειά μας κόμβο στον παγκόσμιο μεταφορικό διάδρομο Ασίας – Ευρώπης. Σχεδιάζουμε, για να αντιμετωπίσουμε τους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου και τον αγωγό EastMed ως ευκαιρία και όχι ως πρόβλημα. Σχεδιάζουμε προσεκτικά την οριοθέτηση της περιφερειακής μας ΑΟΖ. Επιδιώκουμε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να βρεθεί στο τραπέζι των αποφάσεων. Ξαναβλέπουμε τη χωροταξία της Πελοποννήσου από άλλη οπτική, εξασφαλίζουμε το τουριστικό προϊόν που δημιουργήσαμε με πολύ κόπο και ταυτόχρονα δημιουργούμε χώρο για τη νέα οικονομική δραστηριότητα που φέρνουν μαζί τους οι υδρογονάνθρακες. Μιλάω για αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, γιατί η συνέχιση των σημαντικών υποδομών είναι το αυτονόητο».
ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ
  • Ειδικά για τη Μεσσηνία ποιοι είναι οι άμεσοι και εμβληματικοί στόχοι και ποια έργα έγιναν που φέρνουν το στίγμα της Περιφέρειας;
«Η Μεσσηνία είναι για εμάς η ατμομηχανή της ανάπτυξης της Πελοποννήσου. Και αυτό δεν το λέω θεωρητικά, αφού αυτή είναι και η ταυτότητα που χτίζουμε για την Μεσσηνία όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θέλω να σταθώ στο γεγονός ότι μέσα στην πιο δύσκολη κρίση της χώρας, κατά την οποία οι περισσότεροι προσπάθησαν να κρύψουν τις αδυναμίες τους πίσω από τις μνημονιακές επιταγές, στην Μεσσηνία επενδύθηκαν περιφερειακοί και ευρωπαικοί πόροι που άγγιξαν τα 386 εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό, γιατί τα έργα είναι ένας από τους πολλούς δρόμους για την ανάπτυξη. Υπάρχουν δρόμοι, που απαιτούν σκληρότερη δουλειά και ευρηματικότητα για έναν τόπο, σαν την Μεσσηνία, τόσο προικισμένο από τη φύση και με ικανούς, δημιουργικούς ανθρώπους. Σε όλους τους οδικούς άξονες έχουν γίνει παρεμβάσεις, μικρές ή μεγάλες και συνεχίζουμε. Σχολεία, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, έργα πολιτισμού. Έργα σε χωριά, μικρά και μεγάλα. Ωστόσο, η πιο σημαντική μας παρέμβαση είναι ότι καταφέραμε , από κοινού με τους θεσμικούς εταίρους, με τα συλλογικά όργανα, με την ΤΕΜΕΣ , με τον αερολιμενάρχη του αεροδρομίου της Καλαμάτας, να βάλουμε την Μεσσηνία στην καρδιά του διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος. Επενδύσαμε σημαντικούς πόρους, πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ στην προσέλκυση σημαντικών αεροπορικών εταιρειών. Φέραμε γεγονότα παγκόσμιου ενδιαφέροντος στην Μεσσηνία, όπως διεθνή συνέδρια και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν όχι στην Πελοπόννησο, αλλά στην χώρα. Δημιουργήσαμε μια ισχυρή ταυτότητα, την “Μυθική Πελοπόννησο”. Επιβραβευτήκαμε με διεθνείς διακρίσεις, όπως η τελευταία που ανέδειξε τον Αερολιμένα “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” ως το πλέον δυναμικό στην κατηγορία του. Σήμερα, συνεχίζουμε δυναμικά. Δημιουργούμε το μεγαλύτερο δίκτυο μονοπατιών στην Ευρώπη, προκειμένου να τονώσουμε την εξωστρέφεια. Συνεχίζουμε τα έργα προκειμένου να διασυνδέσουμε τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να αναστηλώνουμε και να αναδεικνύουμε τα μνημεία μας. Φτιάχνουμε τα λιμάνια μας και ήδη έχουμε ξεκινήσει το δίκτυο μαρίνων σε όλη την Πελοπόννησο. Η μαρίνα του Ναυπλίου έχει ήδη δημοπρατηθεί και σήμερα σχεδιάζουμε την μαρίνα της Κορώνης, ένα εμβληματικό έργο που θα δώσει υπεραξία στο λιμάνι που ανακαινίζουμε. Προτεραιότητα για εμάς παραμένει το λιμάνι της Καλαμάτας, το οποίο εξαιτίας της αδυναμίας του απερχόμενου δημάρχου να κάνει έναν οποιοδήποτε σχεδιασμό, έχει καταδικαστεί στην εγκατάλειψη. Και ασφαλώς δεν εγκαταλείπουμε την σθεναρή μας πίεση στην κάθε κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των σημαντικών οδικών αξόνων».
ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΩΡΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ…
  • Κάποιοι αναφέρουν ότι κρίσιμη παράμετρος θα είναι η εντοπιότητα των υποψηφίων. Τι τους απαντάτε;
tatoylhs-nikas
«Αυτό ίσχυε κάποτε. Τότε που δεν υπήρχε περιφερειακή συνείδηση. Δεν υπήρχε πελοποννησιακή ταυτότητα. Προσωπικά είμαι ο Περιφερειάρχης της Πελοποννήσου. Οπότε αυτό μου επιτρέπει ταυτόχρονα να λειτουργώ ως Μεσσήνιος, Αρκάς, Κορίνθιος, Λάκωνας και Αργολιδέας. Και τελικά τι σημαίνει αυτό; Υπήρξαν πολιτικοί που, αν και Μεσσηνίοι, οι θητείες τους σημαδεύτηκαν από ανικανότητα και έλλειμμα παραγωγής έργου. Τι έκανε ας πούμε περισσότερο ο απερχόμενος δήμαρχος Καλαμάτας από όσα εμείς για την Μεσσηνία; Θωράκισε την πόλη του απέναντι στα ακραία φαινόμενα και τις πλημμύρες; Συμμετείχε με κάποιον τρόπο ή έστω ένα ευρώ στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης; Έκανε έργα υποδομής; Φρόντισε τα χωριά της πόλης του , έκανε αγροτική οδοποιία; Άφησε τον Ταΰγετο να ερημώσει ή όχι; Έφτιαξε την Μαραθόλακα , μια από τις τελευταίες χωματερές στην Πελοπόννησο ή όχι; Προσέφερε εξωστρέφεια στην Καλαμάτα; Δεν μηδενίζω τίποτε. Γιατί το έργο του δημάρχου είναι κοινό μας έργο, από την στιγμή που εμείς το χρηματοδοτήσαμε. Αλλά, η μεσσηνιακή του καταγωγή δεν του εξασφαλίζει το προνόμιο να λέει ότι θα φροντίσει περισσότερο τον τόπο. Ακριβώς το αντίθετο. Χρησιμοποιεί ένα συναισθηματικό επιχείρημα για να καλύψει το έλλειμμα ρεαλιστικού στόχου. Από την άλλη πλευρά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και υποψήφιος για την περιφέρεια, είναι περισσότερο Κορίνθιος από ότι είμαστε εμείς; Δεν είναι έτσι. Ήταν αντιπεριφερειάρχης μου στην Κορινθία την πρώτη περίοδο, μετά κατήλθε μόνος στον εκλογικό στίβο, εξελέγη η παράταξή του τρίτη και την επομένη “εξαργύρωσε” την ψήφο του λαού, με μια κυβερνητική έμμισθη θέση. Δεν είναι τυχαίο που κανείς από τους συμβούλους του δεν τον ακολουθεί στο νέο του εγχείρημα, αφού ήρθε για να φύγει πάλι. Ας μην στεκόμαστε, λοιπόν, σε χαρακτηριστικά που δεν αφορούν αυτήν την εκλογική διαδικασία. Δεν επιλέγουμε ούτε νομάρχη, ούτε τοπάρχη. Επιλέγουμε περιφερειάρχη».
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ
  • Τι πιστεύετε ότι έγινε λάθος όλα τα προηγούμενα χρόνια που καθυστέρησαν το σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα της Περιφέρειας;
«Οι μεταρρυθμίσεις του “Καλλικράτη” και του “Κλεισθένη” αναδεικνύουν ότι η δημοκρατία μας ακόμα δεν είναι κεκτημένο, αλλά μάλλον στόχος προς επίτευξη. Την έννοια της Περιφερειακής Διακυβέρνησης την καταλαβαίνουν πολύ περισσότερο οι πολίτες της Πελοποννήσου από τους πολιτικούς. Μάλιστα στην Πελοπόννησο έχουμε και έναν υποψήφιο, τον δήμαρχο της Καλαμάτας, που θέλει να γυρίσει η ιστορία πίσω στους διορισμένους Νομάρχες. Από το 2011 που αναλάβαμε εμείς την διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρεθήκαμε αντιμέτωποι τόσο με θεσμικά όσο και με πολιτικά θέματα, τα οποία οφείλαμε να βάλουμε σε μια σειρά για μπορέσουμε να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε και να παραδώσουμε έργο. Ο “Καλλικράτης”, η μεγαλύτερη φιλελεύθερη θεσμικά μεταρρύθμιση στην πατρίδα μας, χρειάστηκε μια ολόκληρη θητεία για να εμπεδωθεί υπηρεσιακά, να αφομοιωθεί πολιτικά και να γίνει κατανοητός στους πολίτες, τόσο στην καθημερινότητα τους όσο και σε μεγάλα έργα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι ακόμη μεγαλύτερη παραχώρηση αρμοδιοτήτων προκειμένου να μην εξαρτόμαστε από τις καθυστερήσεις, την γραφειοκρατία και το νομοθετικό “αλαλούμ” του κεντρικού κράτους. Αυτό πρέπει να αλλάξουμε και σε αυτήν την μάχη έχω μπει μπροστά από την πρώτη στιγμή».
ΛΑΘΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ,  ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙΣ…
  • Αν εκλεγείτε ποιο λάθος δεν θα επαναλάβετε;
«Αν τολμάς πολλά, κάνεις και λάθη. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν αφορά το λάθος αλλά το κατά πόσο έχω σκοπό να συνεχίσω να προκαλώ το σύστημα. Να συνεχίσω να τολμώ την αλλαγή του. Λάθη  έχουν γίνει και θα ξαναγίνουν. Είναι το τίμημα στην πολιτική όταν επιλέγεις να πας κόντρα στην αρχή της αδράνειας με την οποία τα πάντα κινούνται γύρω σου. Σημασία έχει να τα διορθώνεις και να προχωράς, όχι να σε στοιχειώνουν. Γιατί οι συνθήκες που τα δημιούργησαν, ποτέ δεν μπορούν να είναι ξανά ίδιες. Και αυτή είναι η δική μου επιλογή πολιτικά».
ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑ Η ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ…
  • Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο από την κριτική που δέχεστε όλο αυτό το διάστημα;
«Από την πρώτη μέρα ενασχόλησης μου με την πολιτική επεδίωξα να κάνω αυτά που νόμιζα σωστά, έστω και αν με κακολογούσαν. Γιατί πάντα πίστευα ότι αν δεν δέχεσαι κριτική, τότε δεν κάνεις αυτά που πρέπει για τους ανθρώπους που εκπροσωπείς. Δεν είναι η κριτική, λοιπόν, που με ενόχλησε όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική, αλλά η κακοήθεια. Η εμπάθεια. Οι εμμονές εις βάρος μου. Εμμονές που οδηγούν στην συκοφαντία, που οδηγούν στην ύβρη. Και ακόμα περισσότερο οι επιθέσεις στην οικογένεια μου. Ποτέ μου όμως δεν γονάτισα. Και πάντα με όρους πολιτικούς τόλμησα και διατύπωσα ανοικτά τις απόψεις μου, ακόμη κι αν κάποιοι τότε μου έλεγαν ότι προεξοφλούσα τον δικό μου πολιτικό θάνατο. Το λέγανε και μέχρι πριν από λίγο καιρό, όταν με εκβιασμούς, που άγγιξαν τον στενό πυρήνα της οικογενειακής μου ζωής, θεώρησαν ότι θα κάνω πίσω. Το λέω ξεκάθαρα: δεν φοβάμαι. Δεν εκβιάζομαι. Δεν υποτάσσομε. Από κάθε τέτοια μάχη, που έχει ως στοιχεία της  τα όπλα ενός βρώμικου, ανήθικου πολέμου, βγαίνω πάντα πιο δυνατός. Πιο ελεύθερος. Πιο δημιουργικός. Πιο έτοιμος για τις προκλήσεις που απλώνονται μπροστά μου. Όσο πιο σφοδρά, ύπουλα και με περισσότερη λάσπη και εκβιασμούς χτυπάνε οι αντίπαλοι μου, τόσο μεγαλύτερη η αγωνία τους που δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν τίποτα από τις σκευωρίες που μηχανορραφούν».
ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑ ΠΟΤΕ ΡΙΨΑΣΠΙΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΜΑΙ…
  • Πώς εκλαμβάνουν οι Πελοποννήσιοι το μήνυμά σας και εφ’ όσον σας τάξουν με την ψήφο τους  στην αντιπολίτευση θα τους υπηρετήσετε απ’ αυτή τη θέση;
«Από την ημέρα της πρώτης μου εκλογής στη Βουλή μέχρι και σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχω συμμετάσχει σε οκτώ εκλογικές διαδικασίες. Και τις έχω κερδίσει όλες. Διαρκώς και διαδοχικά. Το ίδιο επιδιώκω να κάνω και την επόμενη Κυριακή. Ολες τις φορές που ζήτησα την ψήφο των συμπατριωτών μου, είτε στην Αρκαδία είτε στην Πελοπόννησο το έκανα με καθαρούς όρους και ένα σταθερό πολιτικό προσανατολισμό. Αυτόν του κοινωνικού φιλελευθερισμού που υπηρετώ ιδεολογικά. Εκτιμώ ότι το μήνυμα αυτό ελήφθη από τους συμπατριώτες μου από το 1990 μέχρι και σήμερα. Αυτή είναι η πολιτική μου ταυτότητα. Δεν υπήρξα ποτέ ρίψασπις και για αυτήν την στάση μου τιμήθηκα διαχρονικά από τους Πελοποννήσιους».
ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ…
  • Ποιο είναι το μήνυμά σας εν όψει των εκλογών και τι θα λέγατε λίγο πριν την κάλπη στους ανθυποψηφίους σας;
«Η δημοκρατία στη χώρα μας είναι στόχος προς επίτευξη και όχι κεκτημένο. Αυτό θα έλεγα στους ανθυποψηφίους μου και θα τους καλούσα μετά από ένα καθαρό αγώνα να βάλλουν πάνω από τα προσωπικά  συμφέροντα, τις εμμονές και τις εμπάθειες, το καλό του τόπου. Η Πελοπόννησος, η χώρα δεν έχει άλλο χρόνο να χάσει. Οι πολίτες έχουν θυσιάσει τα πάντα για να σταθούν όρθιοι μέσα σε μια σφοδρή κρίση και να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή. Οφείλουμε σαν πολιτικό σύστημα να προσαρμοστούμε με την πραγματικότητα που μας δείχνουν οι πολίτες. Να σκεφτούμε και να πολιτευτούμε με αρχές συνεννόησης, διαλόγου, πολιτισμού. Και όχι να προάγουμε τις προσωπικές μας ιδεοληψίες που θα έχουν καταδικαστεί δημοκρατικά, ως τα εμπόδια στην πρόοδο, στην αλλαγή. Οφείλουμε να βάλουμε  μια ταφόπλακα σε όσα μας χωρίζουν. Να σεβαστούμε την ιστορία, αλλά να προχωρήσουμε παραγωγικά στην επόμενη ημέρα. Και να γράψουμε την δική μας ιστορία. Να προετοιμάσουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί το πολιτικό κληροδότημα που οφείλουμε για να τιμήσουμε τους πολίτες».
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ…
  • Πού φθάνουν οι προσωπικές πολιτικές σας φιλοδοξίες;
«Στην πολιτική  δεν υπάρχει η έννοια της κατάληξης. Η πολιτική είναι ένα ταξίδι στο αύριο. Είναι μια διαδικασία στην οποία πρέπει να πετάς ψηλά και να βλέπεις μακριά. Και το μακριά δεν αφορά τις καρέκλες και τα οφίτσια. Αφορά το προσωπικό πολιτικό όραμα που έχεις για τον τόπο σου, για την χώρα. Τελευταία πολιτική θητεία από όποιο πόστο και αν επιλέξουν οι πολίτες να τους υπηρετώ θα είναι όταν νιώσω ότι μπόλιασα την πολιτική με μια αιρετική δυναμική που σπάει τα κατεστημένα και οδηγεί σε αποτελέσματα για το κοινό καλό. Για την αναδιανομή της ποιότητας ζωής. Όταν νιώσω ότι οι άνθρωποι με τους οποίους ζω μαζί καθημερινά μπορούν να προχωρήσουν μπροστά με αξιοπρέπεια και υψηλό βαθμό συνεργασίας και αλληλεγγύης. Με κανόνες αγοράς και ρυθμιστικό ρόλο του κράτους. Θέλω να φτιάξουμε όλοι μαζί τη “Νέα Πελοπόννησο”, προπομπό της “Νέας Ελλάδας”, που αποτελεί όραμα και ελπίδα για κάθε Πελοποννήσιο, για κάθε Ελληνα».
Τα «χρίσματα», οι δημοσκοπήσεις, και η πανστρατιά για νίκη την Κυριακή!
  • Πολλοί αναρωτιούνται τι συνέβη και από τη στήριξη της ΝΔ το 2014, λόγω του σημαντικού έργου σας κατά την πρώτη 4ετία, που δεν είχατε τη στήριξή της, πήγαμε στο μηδενισμό του έργου των 9 χρόνων, παρ’ ότι μέχρι το 2018, όλα ήταν «μέλι – γάλα» και στελέχη της ΝΔ κατείχαν θέσεις εξουσίας στην Περιφέρεια; Εχετε κάποια λογική και πολιτική εξήγηση πως πήγε η ΝΔ σε σκληρό χρίσμα στον Νίκα και τι μήνυμα στέλνει αυτή η επιλογή στον κόσμο της ΝΔ, που κλήθηκε το 2014 να σας στηρίξει και πράγματι επιτύχατε μια μεγάλη και εύκολη νίκη;
«Καμία νίκη δεν ήταν ποτέ εύκολη. Μην ξεχνάτε ότι την προηγούμενη φορά υπήρχαν δύο κεντροαριστερές υποψηφιότητες που είχαν εξαιρετική δυναμική, λόγω των πολιτικών συνθηκών που επικρατούσαν το 2014. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν σχολιάζω καθόλου τις επιλογές των κομμάτων και των αρχηγών τους. Έχουν το δικαίωμα να υποδείξουν όποιον θεωρούν κατάλληλο να φέρει σε πέρας τη δουλειά. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση αρκούσαν πέντε κουβέντες του Αντώνη Σαμάρα από την κεντρική του ομιλία στην Τρίπολη για να αντιληφθούν οι Πελοποννήσιοι ότι επαινούσε το έργο μου και συντασσόταν με την υποψηφιότητα μου. Από εκεί και πέρα, δεν χρειάστηκε τίποτε άλλο. Περπατήσαμε με τα δικά μας πόδια. Ούτε δεκανίκια χρειάστηκα για να κάνω προεκλογική μάχη, ούτε κάτω από το τραπέζι αντάλλαξα οφίτσια. Στην συμφωνία μου με την ΝΔ και τα κόμματα ήμουν πάντα καθαρός. Από την άλλη πλευρά τα πολιτικά κόμματα , οι ηγεσίες τους, οδηγούνται από συγκυρίες περισσότερο, παρά οδηγούν τις εξελίξεις. Κι αυτό είναι που τα έχει οδηγήσει στον κλονισμό των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Για εμένα αυτή η σχέση είναι αδιαπραγμάτευτη, η σχέση με τους πολίτες. Τέλος να πω και δυο λέξεις για την αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το πεδίο διακυβέρνησης δεν χωρούν σκληρά χρίσματα. Αλλά και η ηγεσία της ΝΔ δεν θα επεδίωκε αυτήν την εξέλιξη, αν υπήρχε μια υποψηφιότητα που θα περπατούσε με το δικό της αφήγημα, τις δικές της δυνάμεις. Αυτή η υποψηφιότητα είναι μια ξεκάθαρα ετερόφωτη υποψηφιότητα».
  • Πρόσφατα μια δημοσκόπηση είδε το φως της δημοσιότητας που σας φέρνει δεύτερο μετά το Νίκα, τον οποίο και προκρίνει ως τον τελικό νικητή. Εσείς έχετε κάποια εκτίμηση ή πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα;
«Δεν έχω δημοσιοποιήσει καμία δημοσκόπηση από αυτές που έχω στο συρτάρι μου. Γιατί είναι εργαλεία και όχι μηχανισμοί προπαγάνδας. Αυτό που αναφέρετε εσείς δεν το λέει η δημοσκόπηση, ο,τι κι αν είναι αυτή, αλλά το πρωτοσέλιδο εφημερίδας , που φημίζεται για την εμμονή και την εμπάθειά της απέναντι μου όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση θα νικήσει η Πελοπόννησος . Γιατί οι πολίτες δεν καθοδηγούνται από ινστρούκτορες εκδότες και κομματάρχες. Έχω ζητήσει από τους Πελοποννήσιους πανστρατιά για την νίκη και έχω πει ότι από αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να λείψει κανείς και ότι σε αυτήν την μάχη δεν περισσεύει ούτε ένας. Αυτό είναι το μήνυμα για την Κυριακή και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες , από όποιον ιδεολογικό χώρο κι αν προέρχονται και ειδικά στους νέους και τις νέες που ψηφίζουν για πρώτη φορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages