Οι βροχές και η περιορισμένη ηλιοφάνεια του χειμώνα «ταλαιπώρησαν» τα φυτά κατά την καλλιεργητική περίοδο και έφεραν πιο πίσω χρονικά την παραγωγή των χειμερινών φυτεύσεων. Αυτή την περίοδο, πλέον, οι αποδόσεις είναι κανονικές: «Έχουμε πάρει γύρω στα 8 ζεύγη ανά φυτό μέχρι στιγμής και θα πάρουμε άλλα τόσα για τη σεζόν που θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιουνίου», είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο γεωπόνος Βάιος Αργυράκης, από τον Βόλο.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα Φιλιατρά, όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες που επηρέασαν την παραγωγή, η οποία πλέον βρήκε τους ρυθμούς της, με ικανοποιητικές αποδόσεις, της τάξης των 20-22 τόνων/στρέμμα. «Για τώρα, η ροή είναι κανονική, με μία παραπάνω παραγωγή, καθώς ο καιρός βελτιώνεται. Θα μπορούσαμε να πάρουμε καλύτερες παραγωγές νωρίτερα, αλλά πήγαμε πιο πίσω την περίοδο του Μαρτίου. Τώρα που ζέστανε ο καιρός, με τις ηλιοφάνειες δίνουν παραπάνω», εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος.
Στο χωράφι 7-10 λεπτά, στο ράφι… 45
Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές για τους παραγωγούς που τροφοδοτούν τη χονδρική αγορά και τα καταστήματα λιανικής. Σύμφωνα με τον Γιώργο Αλεξανδρόπουλο, η τιμή παραγωγού στα Φιλιατρά διαμορφώνεται στα 10 λεπτά το τεμάχιο, ενώ ακόμα και στα 7 λεπτά πέφτει στην Πρέβεζα αυτές τις ημέρες, που η παραγωγή για τα 250 στρέμματα θερμοκηπιακού αγγουριού είναι στο φουλ.
Όπως εκτιμούν οι συνεταιριστές μεταφέροντας την εικόνα της αγοράς, η εσωτερική ζήτηση δεν βοηθάει, ενώ υποτονικές είναι και οι εξαγωγές. «Εκτός από την Αθήνα, εμείς στέλνουμε και στην αγορά της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου φεύγουν για Βουλγαρία. Ούτε εκεί υπάρχει έντονη κινητικότητα. Έχουν μεγαλώσει αυτά τα αγγούρια και ζητούν πιο μικρά μεγέθη», ανέφερε ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος...https://www.ypaithros.gr/
Σάββατο 25 Μαΐου 2019
Καλές αποδόσεις αλλά χαμηλά τιμή παραγωγού στη Τριφυλία
Tags
# αγροτικά
# Τριφυλία
Share This
About Freegr network
Τριφυλία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ στο freegr@gmail.com. Ακούμε τις απόψεις σας..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου