Η Κυπαρισσία που με «πληγώνει»... - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Η Κυπαρισσία που με «πληγώνει»...

ΕΧΩ την εξαιρετική τύχη – ακολουθώντας το γιο μου στα επαγγελματικά του ταξίδια – να επισκέπτομαι πολλά μέρη της πατρίδας. Πόλεις, μικρές και μεγάλες. Και η «συνείδηση – όπως διάβασα κάπου – είναι πάντα νοσταλγία για τον τόπο που γεννήθηκε, πόθος για το οίκαδε». 
 Γράφει ο ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ 
Έτσι, λοιπόν, η σκέψη μου γυρίζει στην πόλη, που τόσο αγάπησα και τόσα της έδωσα στο μέτρο των δυνάμεών μου και τη συγκρίνω με τις πόλεις που σκέπτομαι. Ως πόλη, με φυσικές ομορφιές, δύσκολα συγκρίνεται με άλλες. Έχει περίσσειες χάρες. Ως προς αυτά, που κοσμούν τις άλλες πόλεις, υστερεί παρασάγγες. Ετσι, που με κάνουν να παραφράζω το στόχο του Σεφέρη: «Οπου και να ταξιδέψω η Κυπαρισσία με πληγώνει…». Εξηγούμαι:
 – Σε καμιά πόλη (μικρή ή μεγάλη) δεν υπάρχει πλατεία χωρίς ηρώο ή κάποιο άγαλμα ή να μην είναι στρωμένη με κυβόλιθους και με κάποια παρτέρια με λουλούδια να της δίνουν ευχάριστη όψη και καλή αισθητική. 
 – Σε καμιά πόλη, η κεντρική της οδός (η εμπορική οδός), δεν είναι για κυκλοφορία αυτοκινήτων. Είναι πεζόδρομος με ζαρντινιέρες ζικ-ζακ με λουλούδια. – Καμιά παραθαλάσσια πόλη δεν παρουσιάζει εικόνα σαν αυτή της πόλης μας μ’ έναν τεράστιο χώρο στο λιμάνι μας που μοιάζει με χέρσο χωράφι. Δίχως μαγαζιά, δίχως παιδότοπους, χωρίς χώρους αναψυχής. – Καμιά πόλη με σιδηροδρομικό σταθμό (που λειτουργεί ή όχι) που να είναι τόσο εγκαταλειμμένη όσο ο δικός μας και μάλιστα να είναι καταληκτικός. 
 – Καμιά πόλη, που έχει κάστρο, βυζαντινό ή ενετικό, δεν είναι που να μην έχει ενδιαφερθεί για την αναστήλωσή του και για τον εσωτερικό εξωραϊσμό του ή που να μην έχει ένα αναψυκτήριο για τον επισκέπτη του. 
 – Σε καμιά πόλη, που έχει παραδοσιακό οικισμό, έχει τους δρόμους της με άσφαλτο. Παντού υπάρχουν πλακοστρωμένα δρομάκια. 
 – Καμιά πόλη δεν είναι που να μην έχει το Μουσείο της (λαογραφικό ή αρχαιολογικό- ιστορικό ή τέχνης και πολιτισμού).
 – Καμιά πόλη δεν είναι, που να μην έχει εξασφαλίσει ένα πάρκινγκ για το παρκάρισμα αυτοκινήτων που την επισκέπτονται. Να μην επεκταθώ σε άλλα. (Στη δική μας υπάρχουν και άλλα εκκρεμή, όπως αναπαλαίωση διατηρητέων πρ. Εθνικής και μπαρμπα-Πάνου, κυκλοφοριακό στην Πάνω Πόλη, πεζοδρόμια κ.ά.). 
 Αναρωτιέμαι πότε θα βρεθεί μια δημοτική αρχή να επιληφθεί όλων αυτών και να δώσει λύσεις, που θα κάνουν την Κυπαρισσία μια σύγχρονη πόλη με καλύτερο πρόσωπο. Ας σκεφθούμε όλοι, εν όψει, μάλιστα, των επικείμενων δημοτικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages