“Ενεργειακή Αναβάθμιση, Αυτοματοποίηση και Διαχείριση του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων χώρων (Οδοφωτισμός) στο Δήμο Τριφυλίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

“Ενεργειακή Αναβάθμιση, Αυτοματοποίηση και Διαχείριση του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων χώρων (Οδοφωτισμός) στο Δήμο Τριφυλίας

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Θέμα: Αίτημα για την έγκριση ανάθεσης παροχής υπηρεσίας με CPV:79314000-8 «Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για την ωρίμανση της Υπηρεσίας: “Ενεργειακή Αναβάθμιση, Αυτοματοποίηση και Διαχείριση του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων χώρων (Οδοφωτισμός) στο Δήμο Τριφυλίας”». 
Προϋπολογισμός υπηρεσίας: 20.000,00 ευρώ» (πλέον Φ.Π.Α.).
Αγαπητοί Κύριοι, 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της εναρμόνισης με το διεθνές πλαίσιο έχει θεσπίσει δεσμευτική δέσμη μέτρων και στόχων για την ενεργειακή εξοικονόμηση και την προστασία του περιβάλλοντος. Τους στόχους αυτούς έχουν κληθεί να υιοθετήσουν το σύνολο των κρατών - μελών, καθώς και οι φορείς τους, υλοποιώντας παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η λειτουργία του δικτύου οδοφωτισμού αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Δήμου, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα περιβαλλοντικό κόστος, το οποίο μεταφράζεται σε υψηλές εκπομπές CO2, έκλυση θερμότητας από τα ίδια τα φωτιστικά σώματα και μόλυνση του περιβάλλοντος με βαρέα μέταλλα κατά την απόθεση των λαμπτήρων στους χώρους αποκομιδής. Λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη ότι, οι νέες τεχνολογίες στον τομέα του ηλεκτροφωτισμού, συμβάλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας, παρεμβάσεις αναβάθμισης και βελτίωσης του συστήματος οδοφωτισμού συμβάλουν σημαντικά στους ανωτέρω στόχους. Επιπρόσθετα, σε μια περίοδο κατά την οποία η χρηματοδότηση των Δήμων μειώνεται δραματικά ως συνέπεια της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, ο εξορθολογισμός της οικονομικής λειτουργίας τους μέσω της μείωσης στα λειτουργικά κόστη, της εξοικονόμησης πόρων και της διάθεσης τους σε βασικές στρατηγικές προτεραιότητες, είναι πλέον πιο αναγκαία από ποτέ. Στο αυξημένο κόστος λειτουργίας του δικτύου, αναλογιζόμενοι τις αναμενόμενες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, προστίθεται και το κόστος συντήρησης αυτού, το οποίο λόγω του μικρού χρόνου ζωής των υφιστάμενων λαμπτήρων, και την κακή κατάσταση του δικτύου επιβαρύνει επιπλέον το ταμείο του Δήμου. 
Η ενεργειακή αναβάθμιση, η αυτοματοποίηση και η διαχείριση των συστημάτων ηλεκτροφωτισμού των κοινοχρήστων χώρων στο σύνολο της περιφέρειας του Δήμου, αποτελεί μια σύνθετη δράση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε βάση μηδενικού κόστους για το Δήμο, χωρίς να απαιτείται χρήση των κεφαλαίων του. Η αποπληρωμή του κόστους της συνολικής παρέμβασης (ενεργειακή αναβάθμιση / αυτοματοποίηση) θα προέρχεται από το όφελος της εξοικονόμησης που θα επιτυγχάνεται στο χρονικό διάστημα υλοποίησης του έργου και θα καλύπτεται μέσω της εκχώρησης των ανταποδοτικών τελών οδοφωτισμού. 
Σύμφωνα με το άρθρο 43 του νόμου Ν.4257/2014, επιτρέπεται η εκχώρηση και η ενεχυρίαση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη για την εξασφάλιση κάθε είδους δημοσίων συμβάσεων ιδίως έργου, προμήθειας, υπηρεσίας, παραχώρησης, σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα κατά το Ν.3389/2005 και σύμβασης ενεργειακής απόδοσης κατά το Ν.3855/2010, ΣΕΛ. 3 οι οποίες συνάπτονται από τους Δήμους με σκοπό αποκλειστικά την εξυπηρέτηση της αντίστοιχης υπηρεσίας χάριν της οποίας επιβάλλονται τα ανταποδοτικά τέλη. Η αναβάθμιση και αυτοματοποίηση, όπως περιγράφεται ανωτέρω, θα περιλαμβάνει: 1. Τον ανασχεδιασμό του υφιστάμενου δικτύου 2. Την αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με σώματα νέας τεχνολογίας. 3. Τη χρησιμοποίηση συστημάτων τηλε-ελέγχου και τηλε-χειρισμού για την παρακολούθηση της ενεργειακής κατανάλωσης και τη βελτίωση του προγραμματισμού συντήρησης του δικτύου. Στόχος της παρέμβασης αυτής αποτελεί η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου οδοφωτισμού του Δήμου. Κατά την υλοποίηση της πρότασης, θα υφίσταται αποδεδειγμένη και επαληθεύσιμη (με μετρήσεις) βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμηση ενέργειας, την οποία θα απολαμβάνει άμεσα ο Δήμος. Για το λόγο αυτό εισηγούμαι την ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη - σύμβουλο για την «Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για την ωρίμανση της Υπηρεσίας: “Ενεργειακή Αναβάθμιση, αυτοματοποίηση και διαχείριση του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός) στο Δήμο Τριφυλίας”» 
Εισηγούμαι: Την λήψη απόφασης για την έγκριση ανάθεσης παροχής υπηρεσίας με CPV:79314000-8. «Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για την ωρίμανση της Υπηρεσίας: “Eνεργειακή Αναβάθμιση, Αυτοματοποίηση και Διαχείριση του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων χώρων (Οδοφωτισμός) στο Δήμο Τριφυλίας”». Προϋπολογισμός υπηρεσίας: 20.000,00 ευρώ» (πλέον Φ.Π.Α.).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages