Πλέον τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν παγιωθεί σε τριψήφιους αριθμούς: μόνο χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 264 νέες μολύνσεις ενώ μόλις οι 29 εξ αυτών εντοπίστηκαν στις πύλες ελέγχου της χώρας.


Ο ίδιος χαρακτήρισε «απειλητικό» τον χειμώνα λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας αλλά και επειδή ανοίγουν τα σχολεία, που θα επιβαρύνουν τον δείκτη R.
Την ίδια ώρα, ο κ. Σύψας τόνισε πως επιβαρυντικό ρόλο θα παίξει και ο υπερπληθυσμός στα αστικά κέντρα, η χρήση ΜΜΜ αλλά και η εποχική γρίπη.
Παρότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι τα σχολεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους για τους μαθητές στις 7 Σεπτεμβρίου, τις τελευταίες ώρες διακινείται μια σεναριολογία για καθυστέρηση του πρώτου κουδουνιού κατά μια εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, η αγωνία για γονείς και εκπαιδευτικούς τελειώνει αύριο όταν και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Τα τελευταία στοιχεία

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.381, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες.
Τα 1.832 (21.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3842 (45.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ακόμη, 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι.


Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Εξ αυτών 7 (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Συνολικά, 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 240 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (35.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα

Από τα 233 εγχώρια κρούσματα, τα 21 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 10 με γνωστή συρροή.
Αναλυτικότερα:
  • 29 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου χώρας.
  • 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 91 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 51 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή και 8 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας