ΤΟ ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΦΟΡΟΥΣ... - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

ΤΟ ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΦΟΡΟΥΣ...


Στο τραπέζι η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ από το Δημόσιο στους ΟΤΑ - Στόχος η οικονομική αυτοτέλεια και η ανάληψη ευθυνών από τους δημάρχους - Γράφουν και σβήνουν εναλλακτικές επιλογές για νέου είδους ανταποδοτικά «τέλη» Σχέδιο αυτόματης μεταφοράς πόρων, όπως είναι ο σημερινός ΕΝΦΙΑ, από τα κεντρικά στα τοπικά «ταμεία», παράλληλα με τη μετακίνηση αρμ
οδιοτήτων σε δήμους και περιφέρειες, έχει επί τάπητος η κυβέρνηση με διατυπωμένη ήδη την πολιτική βούληση για ενίσχυση της αυτονομίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
Η βασική στόχευση για ανάληψη από τους ΟΤΑ έως και του 80% των αρμοδιοτήτων που σήμερα βαραίνουν συνολικά τις πλάτες του κράτους συνοδεύεται από το πρότζεκτ «αποκέντρωση» και στους πόρους ή αλλιώς «σταθεροί πόροι» υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην κατεύθυνση να προγραμματίζουν και να χρηματοδοτούν έγκαιρα τα έργα τους. Στην κυβέρνηση γράφουν και σβήνουν εναλλακτικές επιλογές για τέτοιου είδους νέαανταποδοτικά «τέλη», σκανάροντας τους φορολογικούς κωδικούς και κρατώντας στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, και τη σταδιακή μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό επίπεδο. Ο σχεδιασμός είναι σε πλήρη εξέλιξη και μπορεί αρμόδιες πηγές να τονίζουν πως δεν αποτελεί κλειδωμένη ρύθμιση του «επόμενου μήνα» αφού εξετάζονται κρίσιμες λεπτομέρειες, ωστόσο επιβεβαιώνουν ότι γίνεται επεξεργασία κάθε πιθανού χρηματοδοτικού εργαλείου που θα υπηρετούσε χωρίς κωλύματα (συνταγματικότητας, ενστάσεων κ.ο.κ.) τον διακηρυγμένο στόχο του Μαξίμου για μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης. 
Αρμοδιότητες 
Η μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης για την «αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας», σύμφωνα με τη χθεσινή προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη, δρομολογείται για τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του έτους. Ωστόσο πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ως πιθανή είτε την επίσπευση του νομοσχεδίου είτε ακόμα και να «σπάσει» αυτή η νέα φάση του επιτελικού κράτους ώστε να προωθηθούν πιο γρήγορα τα – θεωρητικά – πιο «ώριμα» κομμάτια της με φόντο και όσα ανέδειξε η «Μήδεια». Πάντως στον φετινό «μπλε φάκελο» με τους στόχους του υπουργείου Εσωτερικών αποτυπώνονται ρητά «η λογοδοσία, η διαφάνεια και η αυτοτέλεια» των ΟΤΑ μέσα και από αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των κεντρικών αυτοτελών πόρων με πιο αντικειμενικά κριτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages