Εκβιασμοί και κατασχέσεις για χρέη αγροτών της Μεσσηνίας στην πρώην ΑΤΕ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Εκβιασμοί και κατασχέσεις για χρέη αγροτών της Μεσσηνίας στην πρώην ΑΤΕ

 


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατέθεσαν οι  οι βουλευτές ΚΚΕ Μεσσηνίας Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης για τους Εκβιασμούς και κατασχέσεις για χρέη αγροτών της Μεσσήνης στην πρώην ΑΤΕ”...

Η ερώτηση: “Τις τελευταίες ημέρες δικηγορικά γραφεία και γραφεία διαχείρισης χρεών καλούν αγρότες, κυρίως πατατοπαραγωγούς, από την πόλη της Μεσσήνης, βάζοντας τους το μαχαίρι στο λαιμό για χρέη από παλιά δάνεια που είχαν πάρει απ’ την πρώην Αγροτική τράπεζα – ΑΤΕ και τα οποία είχαν περιέλθει στο “κόκκινο” πριν από το κλείσιμο της και το πέρασμα της “καλής ΑΤΕ” στην Τράπεζα Πειραιώς το 2012.

Για τα συγκεκριμένα δάνεια η πλειοψηφία των αγροτών έχει πληρώσει μια και δυο φορές το κεφάλαιο που δανείστηκαν, αλλά το χρέος, λόγω των υψηλών επιτοκίων και των πανωτοκίων, αντί να μειωθεί πολλαπλασιάστηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έχει δημοσιοποιηθεί για αγρότη ο οποίος ρύθμισε τα παλιά χρέη, πλήρωσε το μισό χρέος και έμειναν 37.000 από τα 67.000 ευρώ. Το δάνειο πουλήθηκε στη συνέχεια σε ξένα funds και τώρα του ζητάνε 106.000 ευρώ, δηλαδή 70.000 ευρώ τόκο.

Την ίδια στιγμή η τιμή της πατάτας όλα αυτά τα χρόνια παίρνει σταθερά την κατηφόρα καθώς οι μεγαλέμποροι, που γεμίζουν τις αποθήκες τους με Αιγυπτιακή πατάτα, εκβιάζουν και συμπιέζουν τις τιμές. Παρόμοια είναι η κατάσταση και με τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα.

Σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, που ανεβαίνει σταθερά, τη φοροληστεία και τα υπόλοιπα χαράτσια από το κράτος, το αυξημένο κόστος ζωής για την αγροτική οικογένεια, διαμορφώνεται μια εκρηκτική κατάσταση στα χρεωμένα αγροτικά νοικοκυριά, που δεν μπορούν, να ζήσουν τις οικογένειές τους, να καλλιεργήσουν και βρίσκονται τελικά υπερχρεωμένα.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που επιβαρύνονται και από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού (προϊόντα αδιάθετα, ή που έχουν πουληθεί στους εμπόρους – μεταποιητές χωρίς να ξέρουν σε τι τιμή και σε πολλές περιπτώσεις πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages