Βουλή – Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο περί απελάσεων - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Βουλή – Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο περί απελάσεων

 


Ξεκίνησε  στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής η επεξεργασία και συζήτηση του σχεδίου νόμου για την «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, με το νομοσχέδιο επιδιώκεται να εξαλειφθούν αρρυθμίες του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, τις οποίες εκμεταλλεύονται πολίτες τρίτων χωρών, ώστε να παραμένουν παρανόμως στη χώρα. «Υπέρ» επί της Αρχής τάχθηκε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, ενώ την καταψήφισή του ανακοίνωσαν οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές της αντιπολίτευσης.

Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, έχει σύνορα

Συγκεκριμένα, ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Σταύρος Κελέτσης, ανέφερε πως με το παρόν νομοσχέδιο «η κυβέρνηση προχωρά στην αναθεώρηση και σε μεγάλο βαθμό αυστηροποίηση του ισχύοντος θεσμικού και νομικού πλαισίου διαχείρισης των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών στην Ελλάδα», τονίζοντας πως το μήνυμα που εκπέμπεται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, είναι ότι «η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, έχει σύνορα και από ξηράς και από την θάλασσα» και «στην χώρα θα παραμείνουν όσοι το επιτρέπουν οι διεθνείς Συνθήκες».

Σημείωσε πως «περιορίζονται οι δυνατότητες και τα «παράθυρα» καταχρηστικής άσκησης δικαιωμάτων από τους προς απέλαση ή επιστροφή υπηκόους τρίτων χωρών. Αποσαφηνίζεται ρητά ότι σε όλες τις περιπτώσεις παρανόμως εισερχομένων πολιτών τρίτων χωρών από μη θεσμοθετημένα συνοριακά σημεία διέλευσης, θα εφαρμόζονται οι διαδικασίες απέλασης και όχι επιστροφής».

Προβλέπεται, είπε, σαφής διαχωρισμός των διοικητικών διαδικασιών απέλασης, οι οποίες διατάσσονται αποκλειστικά από τις αστυνομικές αρχές, άμεσα (σε περίπτωση που ο αλλοδαπός δεν αιτηθεί άσυλο ή η αίτησή του απορριφθεί) από τις διαδικασίες επιστροφής που αποτελούν αρμοδιότητα των αρχών μετανάστευσης και ασύλου. Αναμορφώνεται το καθεστώς παροχής προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης, ώστε να μην υπονομεύεται η διαδικασία επιστροφής, η οποία μειώνεται από 30, σε 25 ημέρες.

Καθορίζονται περιοριστικά τα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων επιστροφών και η άσκησή τους εντός αποκλειστικής προθεσμίας (αντικαθίσταται η αίτηση θεραπείας από ενδικοφανή προσφυγή) ώστε να μην ασκούνται παρελκυστικά. Εκσυγχρονίζεται η διαδικασία επιδόσεων των αποφάσεων με ψηφιακά μέσα. Για τις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της ΝΔ ανέφερε πως εισάγονται ρυθμίσεις που αφορούν την προσέλκυση των λεγομένων «ψηφιακών νομάδων», δηλαδή πολιτών τρίτων χωρών οι οποίοι εργάζονται από την Ελλάδα με εξ αποστάσεως εργασία, με εργοδότες ή πελάτες εκτός Ελλάδας, αλλά και σπουδαστών και ερευνητών, κατόχων έγκυρων τίτλων σπουδών, από κράτος μέλος της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, ρυθμίζονται θέματα που είχαν προκύψει με την εισαγωγή της έννοιας της «επενδυτικής κινητικότητας», που ως στόχο έχει την προσέλκυση επενδύσεων και επενδυτών. Πιο συγκεκριμένα, πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι έχουν λάβει άδεια διαμονής ως επενδυτές, για επένδυση σε τραπεζική κατάθεση ή άυλους τίτλους, μπορούν να αξιοποιήσουν τα εν λόγω επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία θα ρευστοποιήσουν, μεταβαίνοντας σε άλλη επενδυτική κατηγορία, είτε στην αγορά ακίνητης περιουσίας, χωρίς να απολέσουν το δικαίωμα νόμιμης διαμονής.

Έχει καθαρά επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, ανέφερε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της Αρχής το νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως πρόκειται «για μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία δεν μας εκπλήσσει, καθώς συνεχίζει τις συντηρητικές και αντιδραστικές πολιτικές της στην μετανάστευση. Έχει καθαρά επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα, καθώς το πλαίσιο που υπήρχε για τις απελάσεις και τις επιστροφές ήταν ήδη επαρκές».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι συνεχίζει το «ξήλωμα» των εγγυήσεων που σχετίζονται με τις διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών, προσπαθώντας να αναγάγει σε πρώτη και αποκλειστική παράμετρο του προσφυγικού τις επιστροφές, ενώ υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα στο σύνθετο θέμα της διαχείρισής του. Οι προθεσμίες για τους προσφεύγοντες επί επιστροφών και απελάσεων γίνονται ασφυκτικές, δίνεται η δυνατότητα σιωπηρής απόρριψης από τη διοίκηση, ενώ υπάρχουν περικοπές στην παροχή άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, εισάγεται, πρωτοφανώς, παράβολο στην υποβολή μεταγενέστερης αίτησης για άσυλο, προτείνεται η στελέχωση επιχειρησιακών μονάδων του υπουργείου -όπως η ΥΠΥΤ- με ένστολο προσωπικό τη στιγμή που έχει καταργηθεί προκήρυξη του ΑΣΕΠ για προσλήψεις, ποινικοποιείται η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα, ακόμα και από αναγνωρισμένες οργανώσεις με ανθρωπιστική δράση στο πεδίο και καταργείται, αντί να μπαίνουν σαφή κριτήρια στην χορήγηση του εργοσήμου βάσει του 13Α, για όσους βρίσκονται σε διοικητική κράτηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages