Η προστασία των κορυφαίων εθνικών μας προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ -Ξέφραγο αμπέλι η αγορά - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Η προστασία των κορυφαίων εθνικών μας προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ -Ξέφραγο αμπέλι η αγορά


 Γράφει ο Παναγιώτης Αλευράς

Σε μια αγορά  τροφίμων ανταγωνιστική όσο ποτέ, τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ συνιστούν αγαθά με ταυτοποιήσιμα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία προσδίδουν πρόσθετη αξία και αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για την διαφοροποίηση των τροφίμων . Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Φέτα ,το Ελαιόλαδο και οι Ελιές κατέχουν εξέχουσα θέση  στα προϊόντα Π.Ο.Π. της χώρας μας, όχι μόνο γιατί είναι κατά παράδοση αναπόσπαστο  κομμάτι  των διατροφικών συνηθειών του Έλληνα, αλλά κυρίως γιατί αποτελούν  προϊόντα εμβληματικά με τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες.

Δυστυχώς όμως για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και πριν ακόμα σβήσει ο καπνός για τη φέτα ¨μαϊμού’’ στην Γερμανία, ήρθε στην επιφάνεια ακόμα ένα ακόμη δείγμα παραβίασης Π.Ο.Π. από μία ελληνική εταιρεία που πουλούσε φέτα  σε Σουηδία και Γερμανία.

Μιλάμε για ένα προϊόν που δέχεται σκληρό ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές. Είναι η ναυαρχίδα των  ελληνικών προϊόντων Π.Ο.Π. ,’’ σημαία’’ για τις εξαγωγές και η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση δημιουργεί πιέσεις για αθέμιτο ανταγωνισμό. Σε μία εποχή που οι εξαγωγές της φέτας έχουν ανοδική πορεία, ελάχιστοι ‘’δήθεν’’  επιχειρηματίες θησαυρίζουν εις βάρος των ελλήνων κτηνοτρόφων, των υγιών επιχειρηματιών και αμαυρώνουν τη φήμη ενός από τα πολυτιμότερα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας.

Υπάρχει πράγματι ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των επιχειρηματιών, που οφείλεται στις πολύ χαμηλές τιμές που πωλούνται οι ’’μαϊμού’’ φέτες στις ευρωπαϊκές αγορές και είναι προφανές ότι τα περιστατικά νοθείας υποσκάπτουν τη μακροχρόνια προσπάθεια παραγωγής φέτας Π.Ο.Π. στην Ελλάδα, την οποία επιβουλεύονται οι ανταγωνίστριες χώρες που παράγουν ομοειδή προϊόντα. Τέτοια περιστατικά  αξιοποιούνται  από χώρες  όπως η Γαλλία και η Δανία,  ώστε να καταθέσουν αίτημα στην Ε.Ε. με το οποίο ζητούν  να παράγουν και αυτές φέτα από αγελαδινό γάλα, που έχει χαμηλότερη τιμή σε σχέση με το ελληνικό.

Η συστηματική διακίνηση ‘’φέτας μαϊμού’’ στην ευρωπαϊκή αγορά από ελληνικές εταιρείες, αναδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των ελέγχων, αλλά και των προστίμων που κάθε άλλο παρά λειτουργούν αποτρεπτικά , όπως προκύπτει για δεύτερη φορά σε  ελληνική εταιρεία που διακινούσε φέτα ‘’μαϊμού’’ στο εξωτερικό.

Αποδεικνύεται περίτρανα πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην χώρα μας, δεν είναι ικανοί  να προστατεύσουν ένα προϊόν όπως η φέτα, το οποίο εκτός των άλλων κινδυνεύει να χάσει την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της κτηνοτροφίας αλλά και την εθνική μας οικονομία.

Η ακινησία των αρμόδιων Υπηρεσιών και η ατολμία από την πλευρά της Πολιτείας, αφήνουν την ελληνική φέτα στην δίνη των κερδοσκόπων ,αλλοιώνοντας την ποιότητα και τη φήμη του προϊόντος με προσμίξεις αγελαδινού γάλακτος. Η διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας για μεταρρυθμίσεις από τους εκάστοτε Υπουργούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η μη παραπομπή συσσωρευμένων παραβάσεων, οδήγησε σε καθεστώς εκτεταμένης χαλαρότητας και ασυδοσίας.

Μπορεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός να κομπάζει για την προστασία των Π.Ο.Π.  και Π.Γ.Ε. προϊόντων  που εξάγονται, μπορεί για την αποκάλυψη των σκανδάλων με τη ‘’μαϊμού ‘’φέτα που εξήχθη στην Γερμανία πριν τέσσερις(4) μήνες να στήθηκε επικοινωνιακό παιχνίδι για τις δήθεν αυστηρές κυρώσεις, έρχεται όμως η σημερινή πραγματικότητα να κάνει σκόνη όλη αυτή την υποκριτική προπαγάνδα και να επιβεβαιώσει ότι κάποιες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες εξακολουθούν να παράγουν και να πλασάρουν στην αγορά ‘’μαϊμού’’ φέτα, είτε νοθευμένη με αγελαδινό γάλα είτε φτιαγμένη εξ ολοκλήρου με αγελαδινό γάλα.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού  ότι: οι ‘’μαϊμούδες’’  είναι  για τους ζωολογικούς κήπους, δεν είναι για τα προϊόντα τα οποία βρίσκονται στα ράφια των super market, είτε είναι τα ελληνικά είτε  για τα ξένα.

Όμως οι διαπιστώσεις και οι ευχές δεν λύνουν το πρόβλημα  και πρωτίστως χρειάζεται τόσο αναδιάρθρωση του Ελεγκτικού μηχανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  όσο  να εντατικοποιηθούν και να γίνουν αυστηρότεροι και αποτελεσματικότεροι έλεγχοι, όσων παραβιάζουν την νομοθεσία Π.Ο.Π. , ώστε η ανομία και η παρανομία να λάβουν οριστικό τέλος.

Τέλος , αν δεν οργανώσουμε ένα ισχυρό πρωτογενή τομέα και δεν θωρακίσουμε τα εξαγόμενα πιστοποιημένα προϊόντα μας, τέτοια φαινόμενα θα συνεχίσουν. Οφείλουμε όλοι η επίσημη Πολιτεία κυρίως με τις αρμόδιες αρχές, αλλά και οι μεταποιητές, οι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές να προστατεύσουμε  τη φέτα. Να διασφαλίσουμε τον καταναλωτή, να προστατεύσουμε το εθνικό μας προϊόν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό καθώς και την βιωσιμότητα των υγιών ελληνικών κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων που παλεύουν να επιβιώσουν σε ένα  περιβάλλον δυσμενές αθέμιτο και ανταγωνιστικό

Υ.Γ

1)Μετά από καταγγελία ανταγωνίστριας εταιρείας

και όχι εξαιτίας του ελέγχου των αρμοδίων αρχών,

εντοπίσθηκε η φέτα μαιμού ,χωρίς σταγόνα αιγο-

πρόβειου γάλακτος.

2)Οι Ευρωπαικές γεωγραφικές ενδείξεις αντικατοπτρίζουν

τον πλούτο και την ποικιλομορφία των προιόντων

Ο Παναγιώτης Αλευράς είναι γεωπόνος –  πρ. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages