ΝΕΑ επιστολή για την ανάπλαση της πλατείας Καποδιστρίου στα Φιλιατρά - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

ΝΕΑ επιστολή για την ανάπλαση της πλατείας Καποδιστρίου στα Φιλιατρά

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
Στο πεζοδρόμιο της νοτιοδυτικής πλευράς της Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών, φύεται η περιβόητη υπεραιωνόβια “Μουριά του Ταμπάκη”, τόπος συνάντησης και νιτερεσιών, ανάμεσα σε Φιλιατρινούς καθώς και ανθρώπων που φιλοξενούσε η πόλη κατά την ελαιοσυγκομιδή

και τον τρυγητό των σταφιδαμπέλων. Στον τόπο αυτό που υπάρχει η “Μουριά του Ταμπάκη”, ένα τεράστιο δέντρο που ομόρφαινε τον εκεί χώρο συνυφασμένο με το ομώνυμο Καφενείο της “Μουριάς”, δρόσιζε με τον ίσκιο του τα καλοκαίρια. Κάτω από την Μουριά καθόντουσαν οι θαμώνες, οι μεγάλοι λαϊκοί φιλόσοφοι της πόλης μας για έναν αιώνα ολόκληρο που λειτουργούσε το Καφενείο “η Μουριά”. Στο πεζοδρόμιο αυτό υπήρχαν τραπεζοκαθίσματα κάτω από την Μουριά. Στο ιστορικό αυτό Καφενείο κατά τη διάρκεια της κατοχής τ΄αδέρφια Στρατηγού οι ηθοποιοί που φιλοξενούνταν λόγω του πολέμου στα Φιλιατρά, είχαν δώσει παραστάσεις.

Ενημερώθηκα από τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο Τριφυλίας ότι στην επικείμενη ανάπλαση της Πλατείας προβλέπεται η κοπή της Μουριάς αυτής, των δυο Ελιών που βρίσκονται μπροστά στο Ιστορικό Διατηρητέο Νεοκλασικό κτίριο του Σπέντζα και της Σφενδάμης έξω από το παντοπωλείο ΕΡΑΝΑ. Η δική μου νεοκλασική οικία είναι κολλητά με το κτίριο Σπέντζα και η “Μουριά του Ταμπάκη” βρίσκεται ακριβώς μπροστά, στο πεζοδρόμιο. Την Μουριά αυτή φύτεψε ο παππούς μου Χρήστος Ταμβάκης πριν 1,5 αιώνα. Ο λόγος που θέλουν να κόψουν τα σημαντικότατα αυτά δέντρα είναι για να κατασκευάσουν θέσεις για παρκάρισμα αυτοκινήτων, κατά τα λεγόμενα του Δημάρχου Τριφυλίας.
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η κοπή της υπεραιωνόβιας Μουριάς του Ταμπάκη, δεν είναι μόνο κάτι το παράδοξο. Αποτελεί μια πράξη καταστροφής της Ιστορίας της πόλης των Φιλιατρών. Εδώ θα κάνω έναν παραλληλισμό. Στην ιστορική περιοχή του Αη Γιώργη υπάρχει μια βελανιδιά που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Είναι η “Βελανιδιά του Λελώνη” και έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο της φύσης και είναι σημείο αναφοράς της πόλης μας. Κάτι ανάλογο ισχύει και για την υπεραιωνόβια “Μουριά του Ταμπάκη” στο πεζοδρόμιο έναντι του νοτιοδυτικού τμήματος της Πλατείας. Αυτά τα δέντρα, μαζί με το σπάνιο Έλατο της οδού Κωνσταντινουπόλεως, και την “ξαποστάρα Ελιά” στο δρόμο προς Αγία Κυριακή, είναι κομμάτι της Ιστορίας της πόλης των Φιλιατρών. Τι φανερώνει λοιπόν η πράξη της κοπής της “ξαποστάρας ελιάς”, που στον ίσκιο της εκάθησε ο Ιμπραήμ; Επίσης, τι φανερώνει η καταστροφική κλάδευση του σπάνιου Έλατου της οδού Κωνσταντινουπόλεως, που έχει ως αποτέλεσμα το δέντρο αυτό πλέον να κινδυνεύει να ξεραθεί; Όλες αυτές οι πράξεις, σε συνάρτηση με το τι σχεδιάζετε να κάνετε στην Πλατεία και στην “Μουριά του Ταμπάκη”, δείχνουν περίτρανα ότι ως Δημοτική Αρχή Τριφυλίας είτε δεν γνωρίζετε την Ιστορία των Φιλιατρών ή την γνωρίζετε και δεν την σέβεστε, κάτι που είναι ακόμα χειρότερο.
Είναι μεγάλο ανουσιούργημα και ντροπή εάν προχωρίσετε στην καταστροφή της Ιστορικής υπεραιωνόβιας “Μουριάς του Ταμπάκη” καθώς και των άλλων δέντρων που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο του νοτιου Τμήματος της Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών. Τα δέντρα αυτά, εκτός ότι στολίζουν τα παρακείμενα ιστορικής σημασίας και αρχιτεκτονικής αξίας νεοκλασικά κτίρια, ταυτοχρόνως αποτελούν και ρυθμιστικό παράγοντα του μικροκλίματος της περιοχής, μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση δεσμεύοντας το δειοξίδιο του άνθρακα και απελευθερώνοντας οξυγόνο.
Εαν προχωρήσετε σε αυτές τις καταστοροφικές ενέργειες, θα συναντήσετε όχι μόνο την κοινωνική κατακραυγή και τον αρνητικό στιγματισμό σας στην ιστορία του τόπου, αλλά και τις έννομες συνέπειες που πηγάζουν απ΄ την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομολογία.
Ταμβάκη Μπέττυ
κάτοικος Φιλιατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages