Κεφάλαια ύψους 77 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για επενδύσεις στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη 6ετία, μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και της νέας ΚΑΠ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ίσως ευκαιρία στροφής σε τομείς, που μπορούν να στηρίξουν μεσοπρόθεσμα την οικονομική δραστηριότητα και κυρίως να φέρουν σταθερές θέσεις εργασίας. Ποιοι είναι όμως αυτοί; Πώς και πόσο «δουλεύουν» οι επενδύσεις σε υποδομές;
Πρόσφατη έρευνα του ΔΝΤ καταδεικνύει ότι όταν οι κυβερνήσεις δαπανούν σε υποδομές, ενισχύουν ουσιαστικά την απασχόληση. Στοιχεία των τελευταίων 19 ετών από 5.600 κατασκευαστικές εταιρείες από 27 ανεπτυγμένες και 14 αναδυόμενες οικονομίες μας βοηθούν να μετρήσουμε το άμεσο αποτέλεσμα στην απασχόληση από δημόσιες δαπάνες 1 εκατ. δολ. σε υποδομές, με κριτήριο τα εισοδήματα των χωρών και τον τομέα, ήτοι στην ηλεκτροδότηση, στα οδικά δίκτυα, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στην υδροδότηση και την αποχέτευση.
Ο αριθμός των θέσεων εργασίας εξαρτάται από την κινητικότητα των εργαζομένων, δηλαδή το πόσο εύκολο είναι να μετακινηθούν από τον έναν κλάδο στον άλλο, καθώς και από την ένταση εργασίας, δηλαδή από τις επιπτώσεις της εργασίας στην προμηθευτική αλυσίδα.
Έτσι για παράδειγμα σε μια αναδυόμενη οικονομία με υψηλή κινητικότητα των απασχολουμένων και υψηλή ένταση εργασίας, δημιουργούνται σχεδόν 35 θέσεις εργασίας στην ύδρευση και τα έργα αποχέτευσης ανά 1 εκατ. δολάρια σε επιπλέον επενδύσεις. Όπου παρατηρείται χαμηλή κινητικότητα και ένταση εργασίας, ο αριθμός μειώνεται στις σχεδόν 8 θέσεις.
Στις ανεπτυγμένε οικονομίες κονδύλια 1 εκατ. δολ. μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία κατά μέσο όρο 3 θέσεων εργασίας σε σχολεία και νοσοκομεία και άνω των 6 θέσεων στην ενέργεια. Στις αναπτυσσόμενες με χαμηλά εισοδήματα οι υπολογισμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι και κυμαίνονται από 16 θέσεις εργασίας στα οδικά δίκτυα έως και 30 στην υδροδότηση και την αποχέτευση. Κάθε μονάδα δημόσιας επένδυσης σε έργα υποδομών τείνει στο να γεννά περισσότερες άμεσες θέσεις απασχόλησης στα δίκτυα ηλεκτροδότησης στις χώρες με υψηλά εισοδήματα και στην υδροδότηση και την αποχέτευση σε εκείνες με χαμηλά εισοδήματα.
Μεγάλα τα οφέλη από τις πράσινες επενδύσεις
Ενδεχομένως ο αντίκτυπος να ήταν πιο μεγάλος σε περιπτώσεις πράσινων επενδύσεων, κυρίως διότι πολλές θέσεις εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν απαιτούν ανώτατη εκπαίδευση. Ανά 1 εκατ. δολάρια, που επενδύεται, σχεδόν 5-10 θέσεις θα δημιουργηθούν δυνητικά στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, 2-12 θέσεις στα κτίρια υψηλής ενεργειακής επάρκειας, καθώς και 5-14 θέσεις στην πράσινη παροχή ύδατος και αποχέτευση διά μέσου ανακύκλωσης και επαρκών γεωργικών αντλιών.
Απασχόληση δημιουργείται και στην έρευνα και την ανάπτυξη, αν και αποκλειστικά αυτές αφορούν εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης – ανά 1 εκατομμύριο δολάρια ανακύπτουν σχεδόν 4 θέσεις. Οπως φαίνεται, οι κρατικές επενδύσεις σε υποδομές μπορούν να συμβάλουν εποικοδομητικά στην τόνωση της απασχόλησης.
Η πράσινη μετάβαση της Ελλάδας
Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, γνωστό και ως Ελλάδα 2.0 δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις της πράσινης μετάβασης. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
– Εκτεταμένο πρόγραμμα «εξοικονομώ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια και υποδομές.
– Διασύνδεση των ελληνικών νησιών, η οποία θα μειώσει το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης που θα επιτρέψουν την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού της χώρας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
– Προώθηση στρατηγικών αστικών αναπλάσεων υψηλής αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής αξίας.
– Μεγάλες επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα, συνοδευόμενα από αλλαγές στην χρήση των δικτύων άρδευσης και εγκατάσταση τηλεμετρητών για τον εντοπισμό διαρροών και την έξυπνη διαχείριση του νερού.
– Νέο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης.
– Πρωτοβουλίες για προστασία της βιοποικιλότητας.
– Μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας.
– Επενδύσεις εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων που θα πληροφορούν έγκυρα και αμέσως για τις δυνατότητες χρήσης γης για τα 4/5 της χώρας.
moneyreview.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου