ΠΥΡΙΝΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ Ολοι τους υπόλογοι για τα «έργα και τις ημέρες» τους! - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

ΠΥΡΙΝΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ Ολοι τους υπόλογοι για τα «έργα και τις ημέρες» τους!


 
Οταν έχουν συναίσθηση το ποια πολιτική εφάρμοσαν και εφαρμόζουν στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα της δασοπροστασίας, είτε ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είτε ως ΝΔ είτε ως ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ένα είναι βέβαιο και δεν χωρά καμία αμφιβολία γι' αυτό!

Οτι έχουν πλήρη γνώση για το ποια αποτελέσματα προέκυψαν ή θα προκύψουν απ' αυτήν την επιλογή τους όταν:

- Αποφάσισαν την ομόφωνη πρόταση της διακομματικής του 1992, για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα δασοπροστασίας που αυτοί οι ίδιοι ψήφισαν, να την βάλουν στην άκρη για λόγους δημοσιονομικούς αλλά και γιατί έτσι προετοίμαζαν το έδαφος για την επιτυχή έκβαση του μακροπρόθεσμου στρατηγικού τους σχεδιασμού και στη συνέχεια, σε αντίθεση με την αρχική τους απόφαση για τον ενιαίο χαρακτήρα της δασοπροστασίας, με τον Νόμο 2612/1998 προχώρησαν στον εγκληματικό διαχωρισμό της πρόληψης στα δασικά οικοσυστήματα από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Αυτές τις καταστροφικές αποφάσεις τις διατηρούν αναλλοίωτες για 28 ολόκληρα χρόνια (1993 - 2020), έχοντας μέσα σ' αυτό το διάστημα καταφέρει να προκαλέσουν 7.170.444 καμένα στρέμματα δασικών οικοσυστημάτων, τον μαρτυρικό θάνατο 248 συνανθρώπων μας και να καταστρέψουν χιλιάδες λαϊκές περιουσίες.

Συστηματική απαξίωση της πρόληψης

Ολο αυτό το διάστημα όμως, αργά αλλά σταθερά, απαξιώνουν τον βασικό φορέα της δασοπροστασίας, τη Δασική Υπηρεσία, βάζοντάς της εμπόδια στην ανάπτυξη και την εφαρμογή της δασικής επιστήμης σε επίπεδο πρόληψης, διαχείρισης και αξιοποίησης των δασικών οικοσυστημάτων προς όφελος του λαού. Αποξενώνοντάς την από το στάδιο της προκαταστολής και της καταστολής των δασικών πυρκαγιών, αφήνοντας στα αζήτητα εκατοντάδες επιστήμονες, δασολόγους και δασοπόνους, που τους περιορίζουν σε διοικητικά κυρίως καθήκοντα. Διατηρούν την υποστελέχωση μιας υπηρεσίας που έχει υπό την εποπτεία της το 65% των χερσαίων εδαφών της χώρας με μόλις 3.100 υπαλλήλους, δασολόγους, δασοπόνους και δασοφύλακες και κανέναν μόνιμο δασεργάτη!

Παρότι μετά το νέο εγχείρημά τους το 1998 έχουν στο ενεργητικό τους τέσσερις ασύλληπτου μεγέθους καταστροφές, όπως:

-- Το 1998 με πάνω από 1.100.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων και 4 νεκρούς (ΠΑΣΟΚ).

-- Το 2000 με 1.559.280 στρέμματα καμένων εκτάσεων και 5 νεκρούς (ΠΑΣΟΚ).

-- Το 2007 με 2.644.083 στρέμματα καμένων εκτάσεων και 89 νεκρούς (ΝΔ) και

-- Το 2018 με 193.816 στρέμματα καμένων εκτάσεων και 102 νεκρούς (ΣΥΡΙΖΑ) και σωρευτικά στα 23 αυτά χρόνια πάνω από 10.000.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, 223 θύματα, χιλιάδες κατεστραμμένες περιουσίες και ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες, υποδομές και ζωικό κεφάλαιο.

Αυτοί, εκεί, τον χαβά τους!

Σταθεροί στον στόχο τους και με αφορμή τις φετινές καταστροφές, για να μας «σώσουν» και να τα «τακτοποιήσουν» όλα καταπώς ταιριάζει στο πράσινο επενδυτικό και αναπτυξιακό περιβάλλον, κάλεσαν άρον άρον τους αναδόχους της αναδάσωσης, τους επενδυτές της «πράσινης» ανάπτυξης και τις ΜΚΟ.

Δεν έχασαν ούτε μία μέρα!

Την ώρα που οι κάτοικοι των περιοχών που καταστράφηκαν μαζεύουν τα «κομμάτια» τους και ακόμη η πυρκαγιά στα Βίλια ήταν σε εξέλιξη, χωρίς καύσωνα και μποφόρ γιατί δεν άφησαν ίχνος αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων με τις πενταροδεκάρες που δίνουν για την πρόληψη. Αυτοί εκεί, πασχίζουν για να τους παραδώσουν τα δασικά οικοσυστήματα, αξιοποιώντας την καταστροφή που προκάλεσαν και αυτήν τη φορά με τη δασοκτόνα πολιτική τους, όπως άλλωστε αξιοποίησαν και την καταστροφή στο Μάτι για να φέρουν τα νομοθετικά τερατουργήματα των Νόμων 4662/2020 & 4685/2020, τις ταφόπλακες της πολιτικής προστασίας και του περιβάλλοντος αντίστοιχα.

Διαπιστώνουν τάχα μου τάχα μου ότι το πρόβλημα είναι σε ποιον φορέα υπάγονται τα Δασαρχεία και όχι στο πώς οι ίδιοι τα κατάντησαν με τη συστηματική υποχρηματοδότηση και απαξίωση και αποφασίζουν τη μεταφορά τους από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στο ΥΠΕΝ.

Εχουν άλλωστε σχετική εμπειρία από εξαγγελίες - «φούσκες» όπως αυτή του 2007, όταν και τότε το μόνο μέτρο που πήραν μετά από τη μεγαλύτερη καταστροφή που γνώρισε ποτέ ο τόπος, ήταν να συγχωνεύσουν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με το υπουργείο Εσωτερικών!

Δεν τους βγήκε όμως από τότε ο σχεδιασμός τους για τη μεταφορά της πυρόσβεσης στους δήμους με βάση την ανταποδοτικότητα και αξιοποιώντας στο έπακρο τον εθελοντισμό, παρότι είχαν χείρα βοηθείας από το τότε προεδρείο της ΚΕΔΚΕ με σχετική πρόταση, γιατί τους προλάβαμε όσοι επαγρυπνούσαμε στις τάξεις του αγωνιστικού κινήματος μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα και αποκαλύψαμε έγκαιρα τους σχεδιασμούς τους!

Ας πρόσεχαν!

Αξιοποιούν με απόλυτο κυνισμό και τούτη την κόλαση που προκάλεσε η πολιτική τους για να επιταχύνουν το τρίπτυχο του στρατηγικού τους σχεδιασμού με την ντε φάκτο επιβολή της εμπορευματοποίησης, της ιδιωτικοποίησης και της ανταποδοτικότητας σε όλο το φάσμα πλέον της Πολιτικής Προστασίας.

Και για να πούμε και του στραβού το δίκιο, τέτοια «επιτυχία» την δικαιούνται άλλωστε!

Γιατί 28 χρόνια υπομονής, με τόση κριτική και ανάθεμα που δέχτηκαν από τα θύματα των πολιτικών που εφάρμοσαν και τόσο υποκριτικό κλάμα που υποχρεώθηκαν να ρίξουν για τη δυστυχία τους, για να φέρουν σε πέρας τη βρώμικη δουλειά σε βάρος της δασοπροστασίας και του περιβάλλοντος για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, όντως τα έδωσαν όλα!

Αξιοι!

Γι' αυτό άλλωστε φρόντιζαν συνεχώς να μειώνονται οι πιστώσεις που προορίζονταν για προληπτικές παρεμβάσεις από τα Δασαρχεία και σε βάθος 15ετίας κατάφεραν η μείωση να φθάσει στο 97,88%!

Ετσι από 80.000.000 ευρώ που ήταν το 2005 να καταλήγουν οι σχετικές πιστώσεις στα 1.700.000 ευρώ για το 2021 και αυτό το ποσό από το λεγόμενο Πράσινο Ταμείο, το οποίο, «πιστό» στις διακηρύξεις του για την «προστασία» του περιβάλλοντος, χορηγεί μόλις το 0,43% από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του που για το 2020 ανέρχονται σε 391.792.435 ευρώ!

Εύγε τους!

Συστηματική αποσάθρωση του μηχανισμού καταστολής

Διατηρούν ένα Πυροσβεστικό Σώμα σκόπιμα στρατιωτικοποιημένο και από ημερών της χούντας ως σώμα ασφάλειας, μεριμνώντας μάλιστα πρόσφατα για την οπλοφορία μερίδας στελεχών του και για τη συμμετοχή του στους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Ενα σώμα που αντί να το οργανώσουν ως μία σύγχρονη πολιτική υπηρεσία που θα εκπληρώνει με αποτελεσματικό τρόπο την κοινωνική του αποστολή αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση, αντιθέτως το καταδικάζουν σε «εγγυημένη» αναποτελεσματικότητα χωρίς τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό σε οργάνωση, μέσα, υλικά, υποδομές και εκπαίδευση.

Με μοναδικό μη προκαθορισμένο παράγοντα από τους εκάστοτε κυβερνώντες να είναι η αυτοθυσία και το πείσμα που επιδεικνύει κυρίως η πλειοψηφία του χαμηλόβαθμου μόνιμου και εποχικού προσωπικού που μάχεται στα μέτωπα της πυρκαγιάς παρότι όλες οι κυβερνήσεις κάνουν «φιλότιμη» προσπάθεια για το αντίθετο αποτέλεσμα με:

  • Τα ελλιπή και παμπάλαια μέσα που τους παρέχουν για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές και όχι μόνο.
  • Την ψυχική και σωματική εξουθένωση που τους υποχρεώνουν μέσα από τις αμέτρητες απλήρωτες ώρες υπερεργασίας, χωρίς την απαραίτητη ανάπαυση, με τις συνεχόμενες μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων για να καλύψουν τα κενά σε προσωπικό που δεν προσλαμβάνουν και με τα λίγα όσπρια και τα σάντουιτς που τους ταΐζουν στα μέτωπα των πυρκαγιών για να «αναπληρώσουν» τις δυνάμεις τους.
  • Το κλίμα τρομοκρατίας και τον υπέρμετρο αυταρχισμό που χρόνια τώρα έχουν επιβάλει μέσα από ένα στρατιωτικοποιημένο, άδικο και παράλογο πειθαρχικό «δίκαιο» (τρομάρα του για τη δικαιοσύνη που παρέχει, αφού ό,τι και να έχει υποστεί ο καταγγέλλων, τα εντεταλμένα υπηρεσιακά σαΐνια που αναλαμβάνουν τις ΕΔΕ καθιστούν στο τέλος το θύμα σε θύτη) για να κρατούν τους «κολασμένους» σε καταστολή και με τα κεφάλια μέσα, με μόνιμη απειλή τις πειθαρχικές διώξεις.

Αυτό άλλωστε δεν επιχείρησαν μόλις πρόσφατα μέσω εντεταλμένου υπηρεσιακού παράγοντα σε βάρος των καταπονημένων αλλά με περισσή αξιοπρέπεια πυροσβεστών της βόρειας Εύβοιας που είπαν τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη;

Των πυροσβεστών που υποχρεώθηκαν να μιλήσουν ανώνυμα οι ίδιοι αφού τα συνδικαλιστικά τους όργανα είναι μονίμως σε αφωνία και σε «διατεταγμένη» υπηρεσία να χειροκροτούν τους «χαρισματικούς» ηγέτες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας και να ευγνωμονούν τους πάσης φύσεως δωρητές αντισηπτικών, μασκών, ελαστικών κ.λπ., αντί να αγωνίζονται και να διεκδικούν τα αυτονόητα, σαν αυτά που κατήγγειλαν οι συνάδελφοί τους και να στέκονται στο πλευρό τους όταν αντιμετωπίζουν παρόμοιες απειλές;

Τέτοιες πάσες δεν περιμένουν άλλωστε, όταν είναι στην αντιπολίτευση για να το παίξουν συμπαραστάτες και υπερασπιστές των εργασιακών δικαιωμάτων μέσω π.χ. ενός Σπίρτζη, πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Της κυβέρνησης που τον Αύγουστο του 2018 διέταξε ΕΔΕ σε βάρος αιρετού εκπροσώπου των πυροσβεστών της Ενωσης Πυροσβεστών Στερεάς Ελλάδας (και όχι ενός απλού εργαζόμενου) και επί δύο χρόνια επιζητούσε τρόπο να τον τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί με παραποίηση των πραγματικών γεγονότων, γιατί είχε το «θράσος» να μεταφέρει στη φυσική και πολιτική του ηγεσία τις διαμαρτυρίες των συναδέλφων του που μάχονταν στο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Κοντοδεσπότι της πολύπαθης Εύβοιας και προσπαθούσαν να σταθούν τα πόδια τους με ό,τι είχαν να τους προσφέρουν οι κάτοικοι και όχι η ίδια η πολιτεία. Ως αποτέλεσμα όμως του μεγάλου κύματος συμπαράστασης που δημιουργήθηκε από αποφάσεις δεκάδων φορέων, Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, σταμάτησε η διαδικασία δίωξης την οποία συνέχιζε απρόσκοπτα και στην ίδια κατεύθυνση έτσι όπως την παρέλαβε και η σημερινή κυβέρνηση όταν ήρθε στην εξουσία.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού που ο ίδιος έχει δηλώσει δημόσια ότι οι πυροσβέστες μάχονται πολλές φορές νηστικοί και διψασμένοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages