Εμβόλιο: ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ λόγω χειμώνα για την 3η δόση σε όλο τον πληθυσμό - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Εμβόλιο: ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ λόγω χειμώνα για την 3η δόση σε όλο τον πληθυσμό

 



Η επιτάχυνση των εμβολιασμών για το χτίσιμο τους «τείχους ανοσίας» και ταυτόχρονα ο σχεδιασμός για τη χορήγηση της 3ης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό στο κατάλληλο timing, είναι δύο τομείς στους οποίους επικεντρώνει την προσοχή της η κυβέρνηση.

H “βουτιά” στους αριθμούς των πολιτών που προσέρχονται στα κέντρα για το εμβόλιο προκαλεί “πονοκέφαλο” στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο θέλει να διασφαλίσει ότι η οικονομία δεν θα ξανακλείσει.

Ωστόσο μετά το ιδιότυπο «lockdown» στους ανεμβολίαστους, με τον αποκλεισμό τους από κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και η οικονομική επιβάρυνση που θα υφίστανται για την διενέργεια συχνών τεστ, δημιουργούν ελπίδες ότι οι ρυθμοί εμβολιασμού θα επιταχυνθούν προς το τέλος Σεπτεμβρίου, οδεύοντας προς τον χειμώνα.

Κλείνουν «mega» εμβολιαστικά κέντρα

Τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ελευθερία» οδηγούν πλέον στην αναστολή λειτουργίας εμβολιαστικών κέντρων.

Μετά κλείσιμο του «mega» εμβολιαστικού κέντρου στο Ελληνικό, σειρά αναμένεται να πάρει το κέντρο του Περιστερίου. Λόγω της μείωσης των ημερήσιων ραντεβού, υπό εξέταση είναι η συνέχιση της λειτουργίας των μεγάλων κέντρων, όπως αυτό στο χώρο της Δ.Ε.Θ. στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Πάτρα, Γιάννενα. Κέρκυρα κ.α.

Στο συρτάρι το σχέδιο «3η δόση στον γενικό πληθυσμό»

Την ίδια ώρα το σχέδιο για χορήγηση 3ης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό είναι έτοιμο στο συρτάρι, και η κυβέρνηση αναμένει το κατάλληλο timing για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Να ανάψει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για την «αναμνηστική» δόση και στους υπόλοιπους πολίτες πέραν των ανοσοκατεσταλμένων και ανθρώπων με σοβαρές παθήσεις.

Τι προτείνουν οι επιστήμονες;

Ωστόσο η κυβέρνηση έχει λάβει… μήνυμα από τους Επιστήμονες ότι δεν είναι το σωστό timing για να λάβει και 3η δόση ο γενικός πληθυσμός.

Το επιχείρημα είναι ότι θα πρέπει να δοθεί επίσημη έγκριση για την χορήγηση της από τον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και δεύτερον οι επιστήμονες θέλουν να έχουν στα χέρια τους ικανοποιητικό αριθμό επιστημονικών μελετών που θα τους βοηθήσουν να πάρουν ασφαλή απόφαση.

Γιατροί και επιστήμονες παγκόσμιου κύρους, σε αρθρογραφία τους σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά, εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση δεν δικαιολογείται 3η δόση στον γενικό πληθυσμό. Το επιχείρημα τους είναι ότι τα εμβόλια ακόμη παραμένουν πολύ αποτελεσματικά απέναντι στον ιό και στη μετάλλαξη Δέλτα και προστατεύουν επαρκώς από σοβαρή νόσηση. Παράλληλα συστήνουν προτεραιότητα στην λεγόμενη “αναμνηστική” δόση σε ανθρώπους με σοβαρές ασθένειες, των οποίων η ζωή κινδυνεύει αν προσβληθούν από τον «φονικό» ιό.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, μετά τους ανοσοκατεσταλμένους, όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση της 3ης δόσης αναμένεται να ανοίξει σε επόμενη φάση και για τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας υγείας αλλά και τους πολίτες οι οποίοι έκαναν την πρώτη δόση με την κυκλοφορία των εμβολίων, δηλαδή πριν 6 έως 8 μήνες.

Επίσης, πριν από κάθε συζήτηση για επέκταση της χορήγησης της 3ης δόσης στον γενικό πληθυσμό, συζητείται να προηγηθούν και οι άνω των 60 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages