ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ και κυρίως ανθεκτικές οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Τριφυλία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ και κυρίως ανθεκτικές οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Τριφυλία

 


Μεσαρά, Ιεράπετρα και Τριφυλία είναι τα τρία κέντρα της χώρας που δίνουν έμφαση στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια, αναπτύσσοντας μια ξεχωριστή δυναμική στον πρωτογενή τομέα. Η ανάπτυξή τους φυσικά απαιτούσε και απαιτεί προσαρμογή στα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής και δημιουργία σύγχρονων υποδομών.

Στην Τριφυλία, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην προσπάθεια της περιφέρειας για την ανάπτυξη των θερμοκηπίων, περιγράφει το σημερινό προφίλ των θερμοκηπίων στην περιοχή ευθύνης του. «Στην Τριφυλία καλλιεργούνται αυτό το διάστημα 3.000 στρέμματα και οι δύο κυριότερες καλλιέργειες είναι της ντομάτας και του αγγουριού. Παράλληλα καλλιεργούνται πιπεριές, μελιτζάνες, φασόλια, φυλλώδη λαχανικά και καρπούζι», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος μιλώντας στην εφημερίδα “Ύπαιθρος Χώρα”.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για έναν κλάδο δυναμικό, που παρουσιάζει οικονομικό ενδιαφέρον, ο κ. Παρασκευόπουλος τονίζει ότι «οι επιχειρήσεις αυτές είναι εξωστρεφείς και παρουσιάζουν εξαγωγικό προσανατολισμό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία. Γι’ αυτό και διαθέτουν όλον τον απαραίτητο ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό». Στην Τριφυλία γίνονται δύο καλλιέργειες τον χρόνο. Η πρώτη αρχίζει τον Ιανουάριο και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο και η δεύτερη αρχίζει τον Ιούλιο και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο.

Εξαγωγές

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση των εξαγωγών και ειδικότερα των αγγουριών. Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, η δυναμική των εξαγωγών οφείλεται σε μία σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων. «Τα προϊόντα είναι ποιοτικά ασφαλή, με πιστοποιημένη τη διαδικασία παραγωγής, με πρότυπα που απαιτούν οι αγορές και με ενσωματωμένη την έρευνα για το περιβάλλον», σημειώνει.

Δυνατό σημείο του κλάδου είναι η προοδευτική αντίληψη των επιχειρηματιών της περιοχής, αλλά και το επιστημονικό προσωπικό τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα που υποστηρίζουν όλες τις ενέργειες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η άνοδος των υδροπονικών καλλιεργειών που καλύπτουν το 8%-10% των εκτάσεων. «Η αυξητική τάση τους είναι δεδομένη και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη όταν θα ολοκληρωθούν τα έργα στο Φιλιατρινό φράγμα», υπογραμμίζει ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages