Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ... - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ...

 


Σημαντική μείωση της παραγωγής ή και ολική καταστροφή, κατακόρυφη αύξηση εξόδων για καλλιεργητικές φροντίδες και μεγάλες ανάγκες σε νερό, οι οποίες δεν μπορούσαν να καλυφθούν, έφεραν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την ελληνική πρωτογενή παραγωγή από την αρχή του έτους. Παράλληλα, οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή συνεχίζονται.

Η φετινή άνοιξη με τις υψηλές θερμοκρασίες αρχικά και στη συνέχεια τους παγετούς και το καλοκαίρι που ακολούθησε, με τους επαναλαμβανόμενους καύσωνες, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: η κλιματική αλλαγή μετατρέπεται γοργά σε κλιματική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες στην αγροτική παραγωγή, που ξαφνιάζουν και κοστίζουν. Ενδεικτικά ο ΕΛΓΑ (ασφαλιστικός οργανισμός για τις αγροτικές καλλιέργειες) αναμένεται να καταβάλει 50 εκατ. ευρώ για τις καταστροφές στις καλλιέργειες από την κακοκαιρία που ονομάστηκε «Ιανός», ακριβώς ένα χρόνο πριν (18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020).

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι αναγκαίο άμεσα να ληφθούν μέτρα προσαρμογής της ελληνικής γεωργίας, καθώς καλλιέργειες που θεωρούνται εμβληματικές όπως η ελιά και το αμπέλι φαίνεται ότι σύντομα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης, και προτείνεται να χρησιμοποιηθούν γηγενείς ποικιλίες που δείχνουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Την ίδια στιγμή, στην κτηνοτροφία αυξάνονται οι ασθένειες στα ζώα και μειώνεται η παραγωγική τους ικανότητα. Ταυτόχρονα, η έλλειψη νερού θα αποτελεί συνηθισμένο και όχι σπάνιο φαινόμενο τα επόμενα χρόνια, με καλλιέργειες που αρδεύονται να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Ως καταναλωτές φέτος δοκιμάσαμε ίσως τα χειρότερα ροδάκινα των τελευταίων ετών. Παράλληλα, οι βιομηχανίες που παρασκευάζουν και εξάγουν κομπόστα, φέρνοντας στη χώρα 400-500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, φέτος δυσκολεύτηκαν να βρουν πρώτη ύλη. Οπως αναφέρει ο ΕΛΓΑ, «από τα μέσα Φεβρουαρίου έως και τον Απρίλιο εκδηλώθηκαν καταστροφικοί παγετοί, οι οποίοι έπληξαν σε πέντε κύματα καλλιέργειες από τη Δυτική Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο. Ζημιές κατεγράφησαν κυρίως σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, αμύγδαλα, μήλα, κεράσια».

Πρόβλημα ρευστότητας

«Οι ζημιές έφτασαν το 40% της παραγωγής και ήταν οι χειρότερες μετά το 2003, όταν τότε είχε καταστραφεί το 70% της παραγωγής», λέει στην «Κ» ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, σύμβουλος της Venus Growers και πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του νομού Ημαθίας. «Η τιμή της πρώτης ύλης σχεδόν διπλασιάστηκε και αντίστοιχα και η βιομηχανία αύξησε την τιμή του τελικού προϊόντος», επισημαίνει. Οι παραγωγοί προκειμένου να σώσουν ό,τι σώζεται αναγκάστηκαν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για καλλιεργητικές φροντίδες, ενώ και «οι συνεταιρισμοί οι οποίοι συγκεντρώνουν τα πυρηνόκαρπα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας», συμπληρώνει ο κ. Γιαννακάκης.

Επιτραπέζια σταφύλια

Στην άλλη άκρη της χώρας, στο Ηράκλειο, οι συνέπειες από τους απανωτούς καύσωνες του φετινού καλοκαιριού μείωσαν κατά 30%-40% την απόδοση των επιτραπέζιων σταφυλιών και κυρίως της σταφίδας. «Είμαι 47 χρόνων και έχω ζήσει καύσωνες. Αυτό που έγινε φέτος δεν το έχω ξαναζήσει, όμως δέκα ημέρες συνέχεια με ζεστό αέρα να έχουμε στα αμπέλια 43,5 βαθμούς. Ποτίζαμε κάθε τρεις ημέρες ενώ ποτίζουμε κάθε οκτώ», λέει ο κ. Μιχάλης Καμπιτάκης, μέλος της Ενωσης Ηρακλείου. «Εδώ και μια πενταετία ο καιρός στην περιοχή δείχνει να έχει τρελαθεί· υψηλές θερμοκρασίες και άκαιρες βροχοπτώσεις μέσα στον Ιούλιο και στον Αύγουστο», περιγράφει. Οι υψηλές θερμοκρασίες αφυδάτωσαν και τα οινοστάφυλα σε πολλές περιοχές της Κρήτης. «Στις 2 Μαΐου είχαμε 37 βαθμούς, πολύ δύσκολες συνθήκες», αναφέρει ο οινολόγος Βασίλης Γεωργίου. Η παραγωγή οινοστάφυλων σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένη έως και 30% λόγω των παράξενων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν από την αρχή της άνοιξης έως και τη συγκομιδή που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ελιές, φασόλια, ρόδια

Μείωση παραγωγής και στις ελιές έφερε ο καύσωνας, και μάλιστα σε μια χρονιά που οι παραγωγοί ήταν εξαιρετικά αισιόδοξοι σε σχέση με τις τιμές. Εξαιρετικά μειωμένη είναι και η παραγωγή για τα φασόλια Πρεσπών. «Λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, που μάλιστα ήρθε σε τρία κύματα, τα φυτά έριξαν τα άνθη τους και αυτό έφερε ακαρπία. Εχουμε μεγάλο πρόβλημα», τονίζει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Ναλπαντίδης, πρόεδρος συνεταιρισμού φασολοπαραγωγών. Για απώλεια παραγωγής που φτάνει έως και 80% για τα ρόδια μιλούν οι παραγωγοί εξαιτίας των ανώμαλων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages