ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


Το έθιμο των λαμπαδηφοριών αναβίωσε στο Σιδηρόκαστρο του Δήμου Τριφυλίας το απόγευμα της Πέμπτης στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Το έθιμο διασώζεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Έλληνες με αναμμένες δάδες γιόρταζαν την απελευθέρωση της πατρίδας α
πό τους Τούρκους και την ανάσταση του έθνους. Το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο, με μία διακοπή τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας. 

 Η εκδήλωση ξεκίνησε με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου φυλάσσεται το ιερό δισκοπότηρο, με το οποίο κοινώνησαν οι οπλαρχηγοί πριν δώσουν τις μάχες για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον τουρκικό ζυγό, ενώ στην συνέχεια έγινε αναπαράσταση του ξεσηκωμού. 
Ακολούθησαν λαμπαδηφορίες στους δρόμους του χωριού με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων, που κατέληξαν στην κεντρική πλατεία. Εκεί έκαψαν τις δάδες σε μια μεγάλη φωτιά και ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί και φίλεμα με παραδοσιακά εδέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages