Ζημιά 30% στις ελιές από το γλοιοσπόριο-ΤΙ έδειξαν οι αυτοψίες σε Μεσσηνία και Λακωνία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Ζημιά 30% στις ελιές από το γλοιοσπόριο-ΤΙ έδειξαν οι αυτοψίες σε Μεσσηνία και Λακωνία

 

Σύσκεψη για τις επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή της προσβολής από γλοιοσπόριο-Στη διεκδίκηση οικονομικής ενίσχυσης προχωρά η ΠΕ Μεσσηνίας

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, στην αίθουσα συσκέψεων του κτιρίου Παπαφλέσσα, στην Καλαμάτα, μετά και την ολοκλήρωση των αυτοψιών στους ελαιώνες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας για την έλεγχο προσβολής από γλοιοσπόριο.

Συμμετείχαν


εκπρόσωποι των υπηρεσιών ΕΛΓΑ, των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής και Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας. Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες υπαίθρου που αφορούσαν τις ενδεικτικές αυτοψίες σε ελαιώνες και ελαιοτριβεία των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων.

 

“Διαπιστώθηκε από κοινού η προσβολή των ελαιώνων από το γλοιοσπόριο, η οποία προκλήθηκε λόγω και των ιδιαίτερα ευνοϊκών συνθηκών που επικράτησαν, αυξημένες θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας. Το γεγονός αυτό έπληξε τους παραγωγούς των περιοχών Μεσσηνίας και Λακωνίας με άμεσο αποτέλεσμα την ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση των παραγόμενων ελαιοκομικών προϊόντων”

Περαιτέρω μειώθηκε το εισόδημα του αγροτικού πληθυσμού και με δεδομένο ότι η πρώτη εκτίμηση των απωλειών δείχνει ποσοστό ζημιάς άνω του 30 % με τοπικές διαφοροποιήσεις, καθίσταται αναγκαίο να δρομολογηθούν οι ενέργειες για την διεκδίκηση της οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων.

Στο παραπάνω συμπέρασμα αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, που συντόνισε την σύσκεψη, τονίζοντας ότι όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από πλευράς Περιφέρειας για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών θα προχωρήσουν άμεσα.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλης Χαντζής, ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Τρίπολης Γιάννης Ασούρας, η προϊσταμένη Τμήματος Εκτιμήσεων και Αποζημιώσεων του Οργανισμού Έφη Θεοδωροπούλου, ο επόπτης Μεσσηνίας του ΕΛΓΑ Νίκος Χριστοφιλόπουλος, οι Διευθυντές ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Τριφυλίας και Λακωνίας, Έφη Γεωργακοπούλου, Αντώνης Παρασκευόπουλος και Μιχάλης Θεοφιλάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages