Η απώλεια εδρών σε όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας στα Δημοτικά συμβούλια - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Η απώλεια εδρών σε όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας στα Δημοτικά συμβούλια

 


Ο νέος εκλογικός νόμος σε συνδυασμό με την απογραφή πληθυσμού του 2021 φέρνει απώλεια εδρών σε όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας.

Πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, λιγότερες όμως οι εκλόγιμες θέσεις, με την προσπάθεια εκλογής στην αυτοδιοικητική κάλπη του ερχόμενου Οκτωβρίου να αποδεικνύεται πιο δύσκολη, καθώς ο συνδυασμός του νέου εκλογικού νόμου που θέσπισε η κυβέρνηση και των αποτελεσμάτων της τελευταίας πληθυσμιακής απογραφής του 2021 φέρνει “τσεκούρι” στα Δημοτικά Συμβούλια και στη Μεσσηνία!

Χαρακτηριστική περίπτωση συρρίκνωσης αποτελεί ο Δήμος Οιχαλίας, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο, από 27μελές που είναι σήμερα, γίνεται πλέον 19μελές!

Ομοίως, 35μελές αντί για 41μελές, που είναι σήμερα, γίνεται και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Στους χαμένους κατατάσσονται επίσης οι Δήμοι Μεσσήνης, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο, από 33μελές που είναι σήμερα, γίνεται πλέον 29μελές, ενώ από 2 έδρες χάνουν οι Δήμοι Πύλου – Νέστορος και Τριφυλίας, γίνονται πλέον 25μελή από 27μελή τα Δημοτικά Συμβούλια, και ο Δήμος Δυτικής Μάνης, από 21μελές που είναι σήμερα, γίνεται πλέον 19μελές.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η συρρίκνωση των Δημοτικών Συμβουλίων, πέρα από το ότι βάζει πιο δύσκολα τόσο στις δημοτικές παρατάξεις όσο και προσωπικά στους υποψηφίους, συνεπάγεται και μειωμένη εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών και των επιμέρους δημοτικών ενοτήτων.

Η μείωση της εκπροσώπησης αποβαίνει βεβαίως σε βάρος κυρίως της αντιπολίτευσης καθώς, πέραν του ότι τα Δημοτικά Συμβούλια θα έχουν λιγότερα πλέον μέλη, με το νέο εκλογικό σύστημα καταργείται η απλή αναλογική κατανομή εδρών και δίνεται υποχρεωτική πλειοψηφία 3/5 των συνολικών εδρών στους επιτυχόντες συνδυασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages