Μειώνεται η καλλιέργεια καρπουζιού στην Τριφυλία- 35.000 με 40.000 τόνοι αναμένεται η παραγωγή(VIDEO) - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Μειώνεται η καλλιέργεια καρπουζιού στην Τριφυλία- 35.000 με 40.000 τόνοι αναμένεται η παραγωγή(VIDEO)


 Συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο η καλλιέργεια καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας. Παρά το γεγονός ότι το καρπούζι της Τριφυλίας διατηρεί πρωτιά πρωιμότητας και ξεχωρίζει για την ποιότητα του λόγω του κόστους παραγωγής και της χαμηλής τιμής πώλησης του προϊόντος έχει γίνει πλέον από κυρίαρχη καλλιέργεια για τη περιοχή, δευτερεύουσα με πολλούς παραγωγούς να εγκαταλείπουν την παραγωγή τους.

«Μικρή καλλιεργητική μείωση όσον αφορά το καρπούζι στην Τριφυλία η οποία έχει σταθεροποιηθεί σε μια καλλιεργητική έκταση των 5.000 στρεμμάτων ενώ εκτιμούμε μια παραγωγή 35.000 με 40.000 τόνους, γιατί έχουν βελτιωθεί οι τεχνικές καλλιέργειας και οι αποδόσεις είναι πολύ καλές» δήλωσε στον Γιάννη Μποζίκα και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.  Έχει φυτευτεί, είπε, περίπου το 65% της περιοχής και σχεδόν το 70% με 80% των πρώιμων καρπουζιών. Μια καλλιέργεια που είναι καθαρά εξαγώγιμη και γίνεται από πολύ έμπειρους ανθρώπους με μεγάλη γνώση στην τεχνική καλλιέργειας. Η περιοχή παράγει το πιο πρώιμο υπαίθριο καρπούζι στην Ευρώπη.

Για τους νέους αγρότες είπε πως στην τελευταία πρόσκληση εντάχθηκαν όλοι και οι επιλαχόντες, ενώ αναμένουμε τα σχέδια βελτίωσης που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ελέγχων, οπότε σε δυο εβδομάδες περίπου, εκτιμώ ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και οι αξιολογήσεις των σχεδίων βελτίωσης.  

Για το θέμα έχει κάνει αναφορά στο αγροτικό ένθετο του Ιωάννη Μποζίκα ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Αντώνης Παρασκευόπουλος προσθέτοντας όμως ότι ο ρυθμός μείωσης είναι μικρός σε σχέση με άλλες περιοχές. Παράλληλα προέβη σε αναφορά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες στην Τριφυλία προτείνοντας να δοθούν κίνητρα από την Πολιτεία. Παρότι η περιοχή βρίσκεται σε πρώτες θέσεις στα σχέδια βελτίωσης, οι νέοι αγρότες ανησυχούν ότι δεν υπάρχουν από την πολιτεία τα απαιτούμενα κίνητρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages