Λαική οργή για τις υπέρογκες αυξήσεις δημοτικών τελών στην Τριφυλία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Λαική οργή για τις υπέρογκες αυξήσεις δημοτικών τελών στην Τριφυλία


Η ΠΥΡΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΣΙΓΚΑΝΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι Δεν θα μιλήσω πάλι, για το ‘’ έκτακτο αποψινό μας Δημοτικό Συμβούλιο. Ας κρίνει και ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αν αυτά είναι νόμιμα ,να μας καλείτε έκτακτα και να θέλετε, με διαδικασίες εξπρές ,να φορτώσετε τους δημότες μας με αύξηση των δημοτικών τελών , και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως διαβούλευση . Αλήθεια ,πάλι δεν έχουν προσκληθεί οι πρόεδροι των κοινοτήτων και των τοπικών συμβουλίων ; Δεν τους αφορά; 52 κοινότητες αποτελούν τον Δήμο Τριφυλίας ! 
 Μόνον οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας θα αποφασίσουν ; Αφού είναι έτσι λοιπόν ,σας ρωτώ : Έχετε μιλήσει με τα μικρομάγαζα του Δήμου μας ; Πόσα από αυτά δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και κάνουν και ξανακάνουν ρύθμιση στο ρεύμα γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν ; Για τους επαγγελματίες, το βάρος κάθε αύξησης στο ρεύμα ,στα δημοτικά τέλη είναι πάντα διπλό ,αφού προστίθεται στα έξοδα της δουλειάς όσο και της κατοικίας τους . Η μήπως δεν γνωρίζετε ότι ο Δήμος Τριφυλίας έχει τα ακριβότερα δημοτικά τέλη και από πολλους δήμους της Αττικής και από μεγάλους δήμους της χώρας ;Όπως επίσης ότι άλλοι γειτονικοί μας Δήμοι κρατούν σταθερά τα δημοτικά τέλη και άλλοι όπως ο Δήμος της Πάτρας συνεχώς τα μειώνουν ; Ναι ,τα μειώνουν ! Έχετε μιλήσει με τα νοικοκυριά που στενάζουν από την ακρίβεια; 
Με τα αγροτικά νοικοκυριά .Δεν πήρατε είδηση, από τα προβλήματα, που τους κάνουν να κατεβάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους ,γιατί απειλείται το εισόδημά τους και η ίδια η επιβίωσή τους ;; Εμείς εδώ ,σας ρωτώ ,με ποιο τρόπο θα βοηθήσουμε τους δημότες μας ; Μας φέρατε την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας ,σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις .Όμως ,εμείς εδώ είμαστε Πολιτικό Όργανο ,που πρέπει να παίρνει πολιτικές αποφάσεις, αλλιώς θα αφήναμε τη Διοίκηση του Δήμου σε Υπηρεσιακούς παράγοντες . Ακούστε. Εμείς δεν θέλουμε καθόλου ανταποδοτικά τέλη ! Γιατι ο λαός πληρώνει φόρο εισοδήματος ,πληρώνει ΦΠΑ ,πληρώνει ΕΝΦΙΑ .Από τους 3 αυτούς φόρους ,σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το 20% του Φ.Εις ,το 12 % του ΦΠΑ και το 11, 5 % του ΕΝΦΙΑ πρέπει να κατανέμονται στους Δήμους για την λειτουργία τους . Όταν αυτά τα χρήματα δεν τα εισπράττουμε ,τι πρέπει να κάνουμε; Το δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα; Όταν δεν έχουν επιστραφεί στους Δήμους παρακρατηθέντες Πόροι προηγούμενων ετών, με μνημονιακούς νόμους που η κυβέρνηση τους κρατά ακόμα σε ισχύ ,τι πρέπει να κάνουμε ; Δεν πρέπει να τα διεκδικήσουμε; Όταν ,τέλος ,κάθε χρόνο θεσπίζονται για τους Δήμους, χρήματα που δεν δίνονται, εμείς τι πρέπει να κάνουμε ; 
 Να σιωπούμε ή να τα διεκδικήσουμε; Πόσα χρήματα πήραμε τελικά κ.Δήμαρχε ,από αυτά που είναι για το Δήμο ; Πόσα μας χρωστάνε ; Είπατε στην πρώτη μας συνεδρίαση 3 εκ ,ετσι είναι; Θα τα αποδεχόμαστε όλα αυτά ,δεν θα μιλάμε και από την άλλη θα χαρατσώνουμε το λαό για να ισοσκελίσουμε τους Προϋπολογισμούς ; Ένα παράδειγμα έφερα ,δεν θέλω να αναλύσω τώρα τις πολιτικές της κυβέρνησης Όταν όμως δεν αποδίδουν στους δήμους ούτε καν τους προγραμματισμένους πόρους από την άλλη τους εμποδίζουν να κάνουν προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού ,που είναι δύναμη για κάθε Δήμο και ετσι αναγκάζεται ο κάθε Δήμος χωρίς λεφτά και χωρίς εργαζόμενους να εκχωρεί τις Υπηρεσίες του σε ιδιώτες που έτσι γίνονται πανάκριβες και μετά, να ζητάει ανταποδοτικά ! «κομμάτι-κομμάτι- όλες οι υπηρεσίες του Δήμου στους ιδιώτες και ο λογαριασμός στο Λαό» Παράδειγμα : 
Από το τεχνικό πρόγραμμα :θα δαπανώνται ,για κοπή μεγάλων δένδρων 26.000 , για καθαρισμό παραλιών 80.000 , για μελέτες διάφορες 50 000 , στον τομέα της καθαριότητας Επι πλέον για την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων στερεών αποβλήτων 95.000, να μην πάμε στις προμήθειες υλικών ,που τεμαχίζονται ανά Δημοτική Ενότητα, για να είναι εύκολες και χωρίς διαγωνισμούς οι απ’ ευθείας αναθέσεις . Να μην τα πούμε αυτά ; Ποιος αμφισβητεί ότι αυτά που αναφέρουμε δεν είναι έτσι; Αυξάνετε τα τέλη καθαριότητας, σήμερα ,λόγω της ΤΕΡΝΑ , η οποία ,για να πάρει τα σκουπίδια μας θα χρεώνει 95 ευρώ τον τόνο . Για ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή κλπ ,ώστε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών και να πληρώνουμε λιγότερο ,τα ξεχάσαμε ολοκληρωτικά; Γιατι; Γιατι δεν συμφέρει την ΤΕΡΝΑ Γιατι ανάμεσα στο αίτημα του λαού να βοηθήσουμε να ελαφρύνει το κόστος ζωής του και ανάμεσα στο αίτημα της ΤΕΡΝΑ για την κερδοφορία της ,εσείς επιλέγετε το αίτημα της ΤΕΡΝΑ .Και είμαστε ακόμα στην αρχή. 
Τα επόμενα χρόνια που θα λειτουργήσουν οι ρήτρες ποσότητας και ποιότητας θα συνεχίσουν να αυξάνονται αλματωδώς οι απαιτήσεις της Εμείς νοιαζόμαστε για το αίτημα του λαού . Γιαυτό έχουμε προτάσεις .Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές .Και είναι οι εξής : 
Αύξηση των δημοτικών τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις .Δεν μπορεί να πληρώνει το ίδιο το μικρομάγαζο της γειτονιάς με το LIDL και τις αλυσίδες των Σuper Μarket. Αύξηση των δημοτικών τελών στις Τράπεζες. Να πληρώνουν και 6 και 7 ευρω /μ2 .
 Τι φοβάστε ; Μην πέσουν έξω ή μη φύγουν; Να πληρώσουν οι μεγαλοοφειλετες που δηλώνουν τις επιχειρήσεις τους εποχιακές ,όπως κάνει το COSTA-NAVARINO και πληρώνει το μισό χρόνο δημοτικά τέλη ,όταν ο όγκος των σκουπιδιών του είναι όσα της πόλης των Γαργαλιάνων . 4.Καμία αύξηση των δημοτικών τελών , στα νοικοκυριά και τα μικρομάγαζα . 5. Να μειωθούν τα δημοτικά τέλη στο μισό για τους βοηθητικούς χώρους των κατοικιών και των καταστημάτων .Αποθήκες –πατάρια –διάδρομοι –σκάλες –λεβητοστάσια ,που τώρα πληρώνουν όσο οι κύριοι χώροι . 6. Απαλλαγή πλήρη ή στο 50 % των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες : πολύτεκνοι ,τρίτεκνοι ,μονογονεϊκές οικογένειες ,ατομα με ποσοστό αναπηρίας ανω του 67 % ,δικαιούχοι επιδόματος ΚΕΑ ,μακροχρόνια άνεργοι . Κλείνοντας ,έχω να πώ ,ότι δεν αρκούν οι μεγαλόστομες και ανώδυνες διακηρύξεις για τη διαπίστωση των προβλημάτων .Χρειάζονται πράξεις . Ευχαριστώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages