“Fake news” στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

“Fake news” στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων


 Στους Δήμους επιχειρήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, βασικά από την παράταξη του Πέτρου Τατούλη, να φορτωθεί όλη η ευθύνη για το τεράστιο κόστος που επιβαρύνει τους πολίτες με τη λεγόμενη ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία είναι ακόμη στη λεγόμενη μεταβατική φάση. Ο ίδιος ο πρώην περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, επικεφαλής σήμερα της μείζονος μειοψηφίας, αναφέρθηκε σε αριθμούς σχετικά με το κόστος, οι οποίοι όμως δεν επιβεβαιώνονται.

Είπε χαρακτηριστικά ότι η πρόβλεψη στις μελέτες του έργου ήταν πως το κόστος διαχείρισης θα ήταν περίπου 61,70 ευρώ ανά τόνο, ωστόσο η παραχωρησιούχος εταιρία διαχειρίζεται τα απορρίμματα στις μονάδες της με μεσοσταθμική τιμή 53 ευρώ. Από την άλλη ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Πελοποννήσου, Θανάσης Βασιλόπουλος, μας είπε ότι ο Δήμος πληρώνει για τη διαχείριση 68 ευρώ συν ΦΠΑ ανά τόνο, συν περίπου 1,5 ευρώ ανά τόνο για τον πληθωρισμό, συν 3 ευρώ για τον Φορέα Διαχείρισης. Ο δε Νίκος Κουτουμάνος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου, είπε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι το κόστος διαχείρισης που επιβάλλει η εταιρία είναι 73,59 ευρώ ανά τόνο, συν ΦΠΑ, συν 3 ευρώ ανά τόνο που επιβάλλει ο ίδιος ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, συν το κόστος μεταφοράς.
Ο πρώην περιφερειάρχης κ. Τατούλης ανέφερε επίσης χθες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι ο Δήμος Καλαμάτας σε 1,5 χρόνο έχει πληρώσει 7.500.000 ευρώ για τη μεταφορά των απορριμμάτων. Ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος μας είπε ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει πληρώσει τίποτα για τη μεταφορά των απορριμμάτων, διότι τα μεταφέρει ο ίδιος με τα απορριμματοφόρα του στη μονάδα διαχείρισης στην Καλλιρρόη, επιβαρυνόμενος με το κόστος των καυσίμων και της φθοράς των οχημάτων.
Γενικότερα για το θέμα των απορριμμάτων τόσο ο Πέτρος Τατούλης όσο και η Ντίνα Νικολάκου υπερασπίστηκαν για άλλη μια φορά το έργο της ολοκληρωμένης κεντρικής διαχείρισης. Ο κ. Τατούλης είπε ότι είναι έργο που άφησε κληρονομιά η δική του περιφερειακή αρχή, το οποίο αποτέλεσε πρότυπο για αντίστοιχα έργα άλλων Περιφερειών στη χώρα. Η κ. Νικολάκου τόνισε ότι, ανεξάρτητα από αυτά που λένε οι Δήμοι, με το συγκεκριμένο έργο δεν καταλήγουν πια τα σκουπίδια σε θάλασσες, ποτάμια, αρχαιολογικούς χώρους και βουνά.
Επιπλέον ο Πέτρος Τατούλης κάλεσε τους Δήμους να προχωρήσουν την ανακύκλωση, κρούοντας τον κώδωνα της επιβολής κυρώσεων σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε περίπτωση που δεν πιάσουν τους στόχους, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσει το έργο του φωτοβολταϊκού πάρκου που συμπεριλήφθηκε στο πλαίσιο των έργων της ολοκληρωμένης διαχείρισης, καθώς και του “πράσινου ταμείου”, διότι αυτά θα ρίξουν το κόστος διαχείρισης. Η Ντίνα Νικολάκου άφησε αιχμές για τον Φορέα Διαχείρισης και την καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την προώθηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης.
Τέλος ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Πτωχός, τόνισε ότι η περιφερειακή του αρχή πιστεύει πολύ στο συγκεκριμένο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και πως θα είναι αυτή που θα το ολοκληρώσει.   Στ.Μ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages