Συμπόσιο Γλυπτικής «Μνήμες από την Πέτρα στο Μάρμαρο» & «Μύρτις» στην Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι) Δήμου Τριφυλίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Συμπόσιο Γλυπτικής «Μνήμες από την Πέτρα στο Μάρμαρο» & «Μύρτις» στην Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι) Δήμου Τριφυλίας


 Μεταφορά και Τοποθέτηση των Γλυπτών στο Ρίπεσι


Με την τοποθέτηση των γλυπτών που κατασκεύασαν οι καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμπόσιο γλυπτικής «Μνήμες από την Πέτρα στο Μάρμαρο» & «Μύρτις» στην Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι) Δήμου Τριφυλίας, Μεσσηνίας, ολοκληρώθηκαν τυπικά και ουσιαστικά οι εργασίες του το Σάββατο 24.2.2024. 


Από νωρίς το πρωί οι γλύπτες Γιώργος Σταματόπουλος, Στέλιος Γαβαλάς, ο Γλύπτης - βοηθός Γιώργος Παπασωτηρίου και ο συντηρητής Γιώργος Παγανής, ο «θρύλος του  Ιερού βράχου της Ακρόπολης», συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι) και συνεργάστηκαν άρτια στο δύσκολο και απαιτητικό έργο της μεταφοράς και τοποθέτησης των γλυπτων στην τελική τους θέση. Μαζί τους, για άλλη μια φορά, ο πατέρας της «Μύρτιδας» καθηγητής Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης. 

Στην είσοδο του χωριού μας από Κοπανάκι προς Κεφαλόβρυση τοποθετήθηκε το έργο του Γιώργου Σταματόπουλου «Ντρέδες». Από τη μία του πλευρά απεικονίζονται δύο εμβληματικές μορφές των Ντρέδων αγωνιστών σε συνδυασμό με την κίνηση του νερού που χαρακτηρίζει το χωριό μας, και από την άλλη πλευρά το κλειδί της φιλοξενίας. Το γλυπτό αυτό νοηματοδοτεί την ιστορία και την καθημερινότητα των κατοίκων της Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι), καλωσορίζοντας τους επισκέπτες του. 


To «
Βιβλίο των Ντρέδων» του Γλύπτη Αλέξιου Ξενία, όπου στην ανοιχτή του σελίδα χαράχτηκαν οι πιο σημαντικές μάχες τους, τοποθετήθηκε στην παιδική χαρά, έξω από το Κοινοτικό Ιατρείο του χωριού. Η τοποθέτηση του ανοιχτού «Βιβλίου» στο χώρο αυτό έχει στόχο να παρακινήσει τα παιδιά να ασχοληθούν με την ιδιαίτερη ιστορία των προγόνων τους. 

Στην είσοδο του χωριού από Αυλώνα προς Κεφαλόβρυση, πάνω από το πέτρινο αλώνι και με θέα στο Ιόνιο, τοποθετήθηκε το έργο του Στέλιου Γαβαλά, με Γλύπτη Βοηθό τον Γιώργο Παπασωτηρίου, «Ερωτικό». Πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, η αέναη κίνηση του έρωτα φέρει τα 30 κλειδιά των σπιτιών των μόνιμων κατοίκων του χωριού μας.

Υπολείπεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου των δύο γλυπτών ώστε να εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση και να αναδεικνύεται η καλλιτεχνική τους ποιότητα. Με την ολοκλήρωση και του έργου αυτού στοχεύουμε το προσεχές καλοκαίρι να πραγματοποιηθεί εκδήλωση αποκαλυπτήριων για να τιμηθούν οι Γλύπτες από τον Δήμο Τριφυλίας.

Τα γλυπτά που κοσμούν το Ρίπεσι απ’ τη «Δημοσιά» μέχρι τη «Σκάλιζα» αποτελούν ένα μοναδικό καλλιτεχνικό θησαυρό που κρύβει μέσα του την ταυτότητα της ιστορίας του τόπου μας. Σε αυτή την βόλτα, μέσα από τα έργα εξαιρετικών καλλιτεχνών, βρίσκουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για πρόσωπα και γεγονότα, μύθους και ζωές ανθρώπων.

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην δημιουργία αυτής της απολαυστικής βόλτας υπαίθριας δημόσιας γλυπτικής στο Ρίπεσι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages