Το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας πρέπει να ξαναγίνει αυτόνομο- Αποκαλυπτικά στοιχεία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας πρέπει να ξαναγίνει αυτόνομο- Αποκαλυπτικά στοιχεία

 


 ΞΕΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Το πως ακριβώς υποβαθμίζεται το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και μεταβάλλεται σε μια υποδεέστερη υγειονομική δομή, μετά από τη διασύνδεσή του με το Νοσοκομείο Καλαμάτας, και γιατί πρέπει να δοθεί αγώνας ώστε το Νοσοκομείο της Τριφυλίας να ξαναγίνει αυτόνομο και αυτοτελές από το Νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, παρουσίασε η Ξένια Στρατικοπούλου στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα για την Υγεία, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου….

 

«Αυτό λοιπόν το νοσοκομείο κάποιοι κύκλοι θέλουν να το υποβαθμίσουν κι άλλο και αν είναι εφικτό γιατί όχι και να μην το εξαφανίσουν από τον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Με μεθοδικότητα, σχέδιο και με διάφορα κάθε φορά προσχήματα και αιτιολογικά, αλλάζοντας την δομή και την λειτουργία του, μεταβάλλουν τον χαρακτήρα του σε κάτι υποδεέστερο του αρχικού του ρόλου» είπε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας,  Ξένια Στρατικοπούλου και παρουσίασε λεπτομερώς την κατάσταση στο Νοσοκομείο, όπου οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους. Όσο το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ήταν αυτόνομο είχε στον Οργανισμό του 45 θέσεις ιατρικού προσωπικού. Μετά τη διασύνδεσή του με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας οι θέσεις ιατρικού προσωπικού στον Οργανισμό μειώθηκαν στις μισές και συγκεκριμένα σε 28! Και έστω από αυτές τις 28 θέσεις καλυμμένες είναι 16 θέσεις!…


Ξένια Στρατικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας 

Είπε η πρόεδρος του Σωματείου, Ξένια Στρατικοπούλου, στην ημερίδα για την υγεία που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα: «Σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε και προπαντός να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά το Νοσοκομείο μας (τη δεδομένη στιγμή), ΔΙΟΤΙ το Νοσοκομείο μας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, ΑΛΛΑ προπαντός την τοπική κοινωνία, που δέχεται τις υπηρεσίες Υγείας, καθώς και για τις άλλες δομές υγείας στην Μεσσηνία. Γιατί: «ο άνθρωπος όλα μπορεί να τα αντέξει, αρκεί να παραμείνει υγιής, αρκεί να υπάρχει ένας χώρος που να μπορούν να προσφύγουν οι ασθενείς και οι ανήμποροι για να βρουν θαλπωρή, περίθαλψη, και φροντίδα».

Ένας τοπικός ευεργέτης συντάσσει τη διαθήκη του αφήνοντας όλη την περιουσία του για την ανέγερση Νοσοκομείου στην Κυπαρισσία. Το όραμα του Αλεξόπουλου έγινε πραγματικότητα το 1948. Έθεσε ως μοναδικό και απαράβατο όρο, να λειτουργεί και να παραμένει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ως Νοσοκομείο, δηλαδή ως δευτεροβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα!

Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας καλύπτει υγειονομικά την ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ.

Τόσο η Δυτική Μεσσηνία (Δήμοι Πυλίας, Τριφυλίας και τμήμα της Οιχαλίας) όσο και η Νότια Ηλεία (Περιοχή Κρεστένων και Ολυμπίας) εξυπηρετούνται από το ΓΝ Κυπαρισσίας, μια ακτίνα από βορρά προς νότο τουλάχιστον 150 χλμ.

Η Δυναμικότητα του Νοσοκομείου είναι εβδομήντα (70) κλινών, με σαράντα δύο (42) κλίνες Παθολογικού Τομέα και είκοσι οκτώ (28) κλίνες Χειρουργικού Τομέα.

Διαθέτει επίσης Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αποτελούμενη από 14 μηχανήματα.

Αυτό λοιπόν το νοσοκομείο κάποιοι κύκλοι θέλουν να το υποβαθμίσουν κι άλλο και αν είναι εφικτό γιατί όχι και να μην το εξαφανίσουν από τον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Με μεθοδικότητα, σχέδιο, και με διάφορα κάθε φορά προσχήματα και αιτιολογικά, αλλάζοντας την δομή και την λειτουργία του, μεταβάλλουν τον χαρακτήρα του σε κάτι υποδεέστερο του αρχικού του ρόλου.

Αν δεν υπήρχε η ρήτρα της διαθήκης  το Γενικό Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα είχε μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας από το 2012 μονοκονδυλιά. Η νομική, διοικητική και λειτουργική συγχώνευση με το Νοσοκομείο Καλαμάτας καθώς και η αποψίλωση στις οργανικές θέσεις του προσωπικού στο οργανόγραμμα του νέου Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, αποτελούμενο πλέον από τις Νοσηλευτικές Μονάδες Καλαμάτας και  Κυπαρισσίας, επέφεραν την σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωση τα τελευταία 12 χρόνια.

 

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΓΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ 170/Β/6-4-1987

-Οργανικές Θέσεις

ΝΜ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ 1256/Β/11-4-2012

-Οργανικές Θέσεις

ΚαλυμμένεςΚενέςΠροσωποπαγείς θέσειςΔΕΣΜΕΥΜΕΝΗ ΓΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ4321 1(12/23)
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ2220  
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ3321 1(2/23)
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ321111(12/23)
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ3220  
ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ2211 1(2020)
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ3220  
ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ3110  
ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΗΣ3211  
ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ Η΄ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ3211  
ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Η΄ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ2101  
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ3101  
ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ1101  
ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ2110  
ΩΡΛ2101  
ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑΣ32021 
ΒΟΗΘΟΙ2     
       
ΣΥΝΟΛΟ4528161224

Χαρακτηριστικά μέχρι το 2012, στο παλιό οργανόγραμμα, οι οργανικές θέσεις των ιατρών ήταν 45, ενώ στο καινούργιο οργανόγραμμα τις μειώνει στις 28 θέσεις, σχεδόν στις μισές. Ενδεικτικά: από αυτές τις θέσεις ιατρών, σήμερα είναι καλυμμένες οι 16 θέσεις, και περιλαμβάνουν: 1) 2 Παθολόγους, 2) 2 Καρδιολόγους, 3) 2 Ορθοπεδικούς, 4) 2 Μικροβιολόγους, 5) 2 Παιδίατρους, 6) 2 Αναισθησιολόγους, 7) 1 Οφθαλμίατρο, 8) 1 Γυναικολόγο, 9) 1 Ακτινολόγο, 10) 1 Χειρουργό. Οι άλλες 12 είναι κενές. Επίσης συμπεριλαμβάνει: 1 Χειρουργό σε προσωποπαγή θέση, 1 Νεφρολόγο σε προσωποπαγή θέση, 1 Επικουρικό Παιδίατρο, 1 Επικουρικό Χειρουργό αποσπασμένο από την Νοσηλευτική μονάδα Καλαμάτας στην δική μας Μονάδα, 1 Επικουρικό Παθολόγο και 1 Επικουρικό Αιματολόγο αποσπασμένο από το Νοσοκομείο του Πύργου. Επίσης είναι αποσπασμένοι από το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών: 1 Νευρολόγος, 1 Γυναικολόγος και 1 Οδοντίατρος.

Οι κενές θέσεις ιατρών, αφορούν τις εξής ειδικότητες: 1) 1 Παθολογική, 2) 1 Γυναικολογική, 3) 1 Ωτορινολαρυγγολόγος, 4) 1 Ακτινολόγος, 5) 1 Παιδίατρος, 6) 1 Αιματολόγος, 7) 1 Χειρουργός, 8) 1 Οδοντίατρος, 9) 1 Ουρολόγος, 10) 1 Γενικής Ιατρικής Παθολογίας, και 11) 2 Νεφρολόγοι.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό πως ο πυλώνας του δικού μας Νοσοκομείου είναι ο Παθολογικός και ο Χειρουργικός Τομέας, χωρίς βέβαια να υποτιμάμε και τις άλλες ειδικότητες. Στον χειρουργικό Τομέα, διενεργούνται επεμβάσεις οι οποίες γίνονται σε τριτοβάθμια Νοσοκομεία Ο παθολογικός Τομέας καλύπτει παθολογικά περιστατικά, ανάλογα με τις δυνατότητές μας, κάνοντας διαφοροδιαγνώσεις που πηγάζουν εκτός από τις γνώσεις και στην εμπειρία χρόνων. Επίσης, πρέπει όλοι να αποδεχτούν ότι: είμαστε δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο και ως έχουμε, μπορούμε χάρη στο ειδικευμένο προσωπικό να αντιμετωπίζονται τα πραγματικά επείγοντα για την ζωή περιστατικά, όπως το έμφραγμα, το τροχαίο, οξείες δηλητηριάσεις-αντίδοτα που σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτούνταν 45 λεπτά προς Καλαμάτα ή Πύργο καθώς ένα κέντρο υγείας δεν δύναται να αντιμετωπίσει αυτής της κατηγορίας τα περιστατικά.

Επομένως είναι αναγκαία, για να μην πω επιτακτική η ανάγκη για αύξηση των θέσεων των ιατρών σε τουλάχιστον επτά ειδικότητες, όπως: Παθολόγου, Χειρουργού, Καρδιολόγου, Αναισθησιολόγου, Παιδιάτρου, Ακτινολόγου, Ορθοπεδικού, για να μπορούν να καλύψουν την εφημερία, αφού βάση νόμου πρέπει να κάνουν 7 εφημερίες, εκ των οποίων οι 5 ενεργείς και οι 2 ετοιμότητα ή μεικτές. Το Νοσοκομείο μας εφημερεύει όλο το εικοσιτετράωρο, τριάντα μέρες τον μήνα. Δεν μπορεί να καλύψει την εφημερία κάθε μέρα, με όλες τις ειδικότητες, γιατί  πολλές τις καλύπτει μόνο ένας ιατρός

Οι διακομιδές έχουν αυξηθεί στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, είτε για νοσηλεία, είτε για διαγνωστικές εξετάσεις. Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ δεν είναι αρκετά, εφόσον έχουν καταντήσει ταξί. Υπάρχουν στιγμές που η Τριφυλία είναι τελείως ακάλυπτη από ασθενοφόρο, αφού έχουν πάει διακομιδές…. Φανταστείτε να συμβεί κάτι επείγον και το ασθενοφόρο να έχει πάει κάποιο περιστατικό στην Καλαμάτα, π.χ. για έναν υπέρηχο.

Επίσης πρέπει να αναφερθούμε στην ανεπάρκεια των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Οι ελλείψεις σε μηχανήματα είναι μεγάλη. Ενδεικτικά καλούμε το ΕΚΑΒ να έρθει να πάρει καρδιολογικό περιστατικό να το πάει διακομιδή και ζητάει μόνιτορ από εμάς για να το συνδέσει στον ασθενή ώστε να το συνοδεύσει γιατρός, το ίδιο συμβαίνει και με περιστατικά που τα διασωληνώνουμε και ζητούν αναπνευστήρα.

Τώρα όσον αφορά το υπόλοιπο προσωπικό όπως νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό, καλύπτουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου, γιατί στελεχώνεται από πολλούς συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν εντός του έτους. Επομένως η ανάγκη για την μονιμοποίηση τους, είναι επιτακτική! Όλες οι συμβάσεις (ΣΟΧ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ, ΟΑΕΔ) που εργάζονται στο Νοσοκομείο μας είναι σχεδόν εκατό εργαζόμενοι!! Οι οποίοι έχουν προϋπηρεσία έως και οχτώ έτη και είναι καταρτισμένοι επαγγελματίες υγείας!!

Ενδεικτικά το Νοσοκομείο μας διαθέτει τις εξής θέσεις, σε προσωπικό, πέρα από ιατρούς:

ΠΑΛΙΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ                                                          ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ                                                                                  ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΠΛΗΝ ΙΑΤΡΩΝ

ΠΕΤΕΔΕΥΕΠΡΟΣ/ΓΕΙΣ ΠΕΤΕΔΕΥΕΠΡΟΣ/ΕΙΣΚΕΝΕΣ
1456119672 12449937156
            
    ΣΥΝΟΛΟ

258

     ΣΥΝΟΛΟ 193-56=137 

Αυτό το νοσοκομείο που ελάχιστα έχει επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού δημιουργήθηκε και εκσυγχρονίστηκε, από τις δωρεές των συμπολιτών μας, και προγράμματα ΕΣΠΑ, που διαθέτει μια τεράστια περιουσία η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη, θεωρούν ότι είναι περιττό. Θεωρούν ότι 50 χιλιάδες άνθρωποι, που τους θερινούς μήνες τριπλασιάζονται με τις μεγάλες τουριστικές μονάδες στην περιοχή, καθώς και με την αύξηση των επενδύσεων, δεν δικαιούνται πλέον ιατρική περίθαλψη ή τους αναγκάζουν να προστρέχουν σε άλλα νοσοκομεία που απέχουν 60, 70, 100 χλμ. ή στην Αθήνα!

Ακόμα και στις χειρότερες στιγμές της Ιστορίας των διαφόρων κρατών, οι υπεύθυνες κυβερνήσεις το πρώτο που φρόντιζαν και φροντίζουν είναι η σωτηρία του λαού από τις ασθένειες, τις επιδημίες, φρόντιζαν τον εμβολιασμό των παιδιών, φρόντιζαν την απρόσκοπτη πρόσβαση των γερόντων στις Μονάδες Υγείας και στα φαρμακεία.

Στην περίοδο της πανδημίας το Νοσοκομείο μας ανταποκρίθηκε επάξια στις απρόβλεπτες ανάγκες που προέκυψαν. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν από την καλή συνεργασία και προθυμία του προσωπικού.

Οι ελλείψεις προσωπικού δεν αφορούν μόνο τους Ιατρούς, αφορούν νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνολογικό, βοηθητικό, διοικητικό προσωπικό και το προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας.

Ενδεικτικά θα αναφέρω πως στην τεχνική υπηρεσία οι οργανικές θέσεις είναι 12 και αυτήν την στιγμή, οι 10 είναι κενές!

ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΖΗΤΑΜΕ- ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

  1. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΑΥΞΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ
  2. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ
  3. ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ
  4. ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
  5. ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΒΑΣΕΙ ΚΛΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
  6. ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΑΛΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  7. ΟΧΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ –ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΓΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
  8. ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ- ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
  9. ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ  (αλλαγή εργασιακού καθεστώτος, οι θέσεις πρέπει να γίνουν προσωποπαγείς ή ιδιωτικού δικαίου)
  10. ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ- ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ Ή ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
  11. ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕ ΑΓΟΝΟ Α

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΤΩΝ

 2012202120222023
ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ2228205022282422
ΤΑΚΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ31248193892684128036
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ

ΣΥΝΟΛΟ ΤΕΠ-Τ.Ι.

12155

=43,403

10514

=29903

12144

=38985

13020

=41056

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΑ313664781784
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΛΗΘΟΣ ΑΣΘ915833712646148

 

351.576

46625

 

333.205

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΥΠΕΡΗΧΟΙ12913

3793=16706

7162

499=7661

8482

410 =8892

11548

785=12333

ΕΜΒ/ΜΟΙ COVID-19   42153

Ως εμβολιαστικό κέντρο τη περίοδο 21-22-23 πραγματοποίησε…..εμβολιασμούς.

 

Η γεωγραφική θέση της περιοχής, το εδαφικό ανάγλυφο, το άσχημο οδικό δίκτυο, η ανεπαρκής συγκοινωνία και η μεγάλη απόσταση από γειτονικά Νοσοκομεία καθιστούν το Νοσοκομείο απαραίτητο για την καλή υγεία των πολιτών της περιοχής.

Πάμε τώρα στο ΚΕΤΕΚΝΥ (Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών). Την περασμένη εβδομάδα ζητήθηκαν στοιχεία από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων για τα περασμένα έτη α) δαπάνες μισθολογικό κόστος και σε εφημερίες ανά ειδικότητα β) ανάλυση εσόδων ανά κατηγορία γ) αριθμός νοσηλειών δ) δαπάνες φαρμάκου που αντιστοιχεί σε ημέρες νοσηλείας. Αφενός ναι μεν έχει να κάνει με το νέο σύστημα κοστολόγησης και αποζημίωσης των υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ μέσω των DRGs αφήνοντας πίσω το ΚΕΝ (Κλειστό ενοποιημένο Νοσήλιο) αφετέρου δε είναι ένας ξεκάθαρα πλάγιος τρόπος να στοιχειοθετηθεί η μη αποδοτικότητα ορισμένων οργανισμών. Με άλλα λόγια, αν εξαιρεθούν τα νοσοκομεία στα νησιά τα οποία θα παραμείνουν ως έχουν λόγω τουρισμού και προσβασιμότητας, τα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιφέρειας θα είναι πάντα κάτω του πήχη που θα θέτει το υπουργείο υγείας στους δείκτες κόστους/αποδοτικότητας. Τα μόνα νοσοκομεία που θα έχουν επαρκείς δείκτες είναι τα νοσοκομεία στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου ο υψηλότερος αριθμός εξυπηρέτησης περιστατικών ανά ημέρα θα δικαιολογεί εν μέρει το κόστος μισθολογικό και υπερωριών αλλά θα αποτελεί ταυτόχρονα και την ιδανική πρόφαση για την υποβάθμιση των μικρότερων και την μεταφορά προσωπικού στα μεγάλα νοσοκομεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφέρεια”.

Γεννιούνται τα εξής ερωτήματα:

-Ποιος θα αποδείξει την αναγκαιότητα του κλεισίματος; Οι εκθέσεις των ελεγκτών του ΣΕΥΠ μιλούν για την αναγκαιότητα ενίσχυσης της λειτουργίας του νοσοκομείου ώστε να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

-Ποιος θα διαγράψει με μια απόφαση την ιστορία σχεδόν ενός αιώνα του νοσοκομείου;

-Ποιος θα υπογράψει την καταδίκη μιας ολόκληρης περιοχής; Αυτό το Νοσοκομείο ποιος θα επιτρέψει να το εξαφανίσουν από τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, γιατί, τάχα, δεν συμφέρει ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ!;

Η ΥΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ, ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ, ΥΠΕΡΤΕΡΟ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΣΟΤΗΜΑ, ΜΕ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!!!!!!

Για αυτό, λοιπόν:

  • ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τη λογική ότι τα οικονομικά συμφέροντα αποτελούν μοναδικό και κύριο κριτήριο για το ποια Νοσοκομεία θα επιβιώσουν και με ποιο τρόπο θα λειτουργούν.
  • ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τον συγκεντρωτισμό και την συγχώνευση των Υπηρεσιών Υγείας.
  • ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ την οποιαδήποτε σκέψη και πρόθεση για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΩΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ»

-ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ,

-ΕΚΕΙΝΟΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ, ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΗΔΗ!”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages