"Μάπα το καρπούζι" με τη λογοδοσία στη Μεσσηνία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών… - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

"Μάπα το καρπούζι" με τη λογοδοσία στη Μεσσηνία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών…


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΔΕ “Μαζεύεται πάρα πολύ η λογοδοσία” ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Η λογοδοσία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών ξεκίνησε στην αρχή του 2024. Πρόκειται για ειδικές συνεδριάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, που πραγματοποιούνται υποχρεωτικά ανά δύο μήνες, για να λογοδοτήσουν οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές απαντώντας σε ερωτήσεις που έχουν θέσει οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι… 
 Αυτή η διαδικασία, που ήταν μια δημοκρατική αναλαμπή για το θεσμό της αυτοδιοίκησης, ο οποίος κάνει συνεχώς βήματα προς τα πίσω (κατάργηση της απλής αναλογικής, υποβάθμιση των δημοτικών συμβουλίων, εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών με 43% κ.ά), υποβαθμίζεται. Η υποβάθμιση συνεχίζεται με ευθύνη δημάρχων και περιφερειαρχών, που πιέζουν συνεχώς για να ενισχύεται συνεχώς η εξουσία τους και να μειώνεται ο ρόλος των συλλογικών οργάνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ ο πρόεδρός της, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, αλλά και άλλοι αυτοδιοικητικοί, εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τη λογοδοσία. 
Τότε ο υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος ανέφερε ότι η λογοδοσία θα αλλάξει και θα έχει τα χαρακτηριστικά του κοινοβουλευτικού ελέγχου, θα ρωτά δηλαδή ο δημοτικός σύμβουλος, θα απαντά ο δήμαρχος ή ο αρμόδιος αιρετός της δημοτικής αρχής και θα υπάρχει η δυνατότητα δεύτερης σύντομης παρέμβασης του δημοτικού συμβούλου και ολοκλήρωσης της διαδικασίας από τον δήμαρχο ή τον αρμόδιο αιρετό της δημοτικής αρχής. 
Σήμερα στη λογοδοσία θέτει την ερώτησή του ο δημοτικός σύμβουλος και μπορούν να γίνουν σχετικές παρεμβάσεις και από τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έχει ετοιμαστεί ο νέος πρότυπος κανονισμός των Δημοτικών Συμβουλίων, ο οποίος θα τεθεί στην ΚΕΔΕ για γνωμοδότηση στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages