Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821


ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ με ενότητα και κυρίως παλλαική συμμετοχή οι εορταστικές εκδηλώσεις στο γραφικό ιστορικό Σιδηρόκαστρο για την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Τριφυλία και την συμμετοχή των αγωνιστών με επίκεντρο τις λαμπαδηφορίες στις γειτονιές του χωριού παρουσία πολιτικών εκπροσώπων από όλη τη Πελοπόννησο!
Η Τριφυλία έδωσε ιστορικές μάχες με πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε στα χρόνια της Επανάστασης να είναι η Κυπαρισσία.  Η Παντριφυλιακή εορτή ξεκίνησε με την δοξολογία στον Ιερό του Αγίου Νικολάου στο Σιδηρόκαστρο παρουσία αρχών και λαού όπου έδωσαν το παρών ως τιμητικό άγημα ο Σύλλογος Ελληνομνήμονες της Καλαμάτας. Στη συνέχεια 2 μπουλούκια με αρματωμένους αναπαριστούσαν το έθιμο των λαπαδηφοριών που προέρχεται από την εποχή της Τουρκορατίας τραγουδώντας ύμνους για την Ελευθερία του γένους ενώ οι κόσμος με δάδες αφού ακολούθησαν μια διαδρομή κατέληξαν στην κεντρική πλατεία του χωριού. Παράλληλα οι δάδες που συμβολίζουν την ανάσταση του Γένους συνέχισαν την πορεία τους ενώ στη πλατεία ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το σύλλογο των Σιδηορκαστριτών, το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών όπου χόρεψαν τσάμικο τόσο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου μαζί με το Δήμαρχο Τριφυλίας, αιρετούς αλλά και τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων.
ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΡΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Τάκης Κατσίβελας μίλησε για καθιέρωση του ετήσιου θεσμού στο Δήμο με παράλληλο εμπλουτισμό των εκδηλώσεων τονίζοντας ότι η Τριφυλία πλήρωσε βαρύ τίμημα στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας καθώς μετά την επανάσταση απέμεινε μόνο το ένα πέμπτο του πληθυσμού από τις κακουχίες και τις μάχες. Ο Περιφρειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης μιλώντας με ζεστά λόγια την μοναδική εκδήλωση που βίωσε υπενθύμισε ότι οι αγώνες παραμένουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές προσθέτοντας ότι οι Έλληνες μόνο ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε κάθε εχθρό που επιβουλεύεται την ανεξαρτησία μας ενώ υποσχέθηκε ότι θα συνδράμει στο έργο του Δήμου για τις εκδηλώσεις.
Εκτός από τους χορούς, ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι και γεύμα με μπακαλιάρο και εδέσματα από το Σύλλογο Σιδηροκαστριτών με τους κατοίκους, ενώ το ντόπιο κρασί ήταν άφθονο. Παράλληλα στη πλατεία λειτούργησε Έκθεση ιστορικών κειμηλίων του 1821 με πλούσια εκθέματα.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κα. Αλειφέρη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Αλευράς και κα. Μπούζα, πολιτευτές, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Καλκαβούρας, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας κ. Δημήτρης Κουτσούλης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Σπύρος Χρονόπουλος, Μαρία Πανουσιοπούλου, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας κ. Αδαμάντιος Μητρόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων και Συνδέσμων Τριφυλίας κ. Λούτος, ο Γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας κ. Μπαζίγος καθώς και Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Κυπαρισσίας κ. Ρούσσης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Λιακάκης και άλλοι επίσημοι. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages