ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Είκοσι δύο χρόνια πέρασαν από την 26η Μαρτίου του 1993 όπου το πέρασμα του εγκέλαδου από τον Πύργο και την Ηλεία γενικότερα άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του. Οι μνήμες με τα γκρεμισμένα σπίτια και τα λαβωμένα ακόμα ζωντανές για όσους εκείνο το μεσημέρι διαπίστωσαν από πρώτο χέρι την καταστροφική συνέπεια της επίσκεψης του εγκέλαδου.
Δεκάδες  τα ενεργά ρήγματα  που «απειλούν» την Hλεία. Mάλιστα, επιστημονικά πιθανολογείται ότι στο άμεσο μέλλον μια σεισμική δόνηση μεγέθους άνω των 5,5 Pίχτερ θα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν μελέτες επιστημονικής ομάδας υπό τον καθηγητή γεωλογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών, δόκτορα Eυθύμιο Λέκκα, που έγιναν μετά την καταστροφή που καταγράφηκε τότε στις 2 το μεσημέρι μέσα σε δέκα λεπτά περίπου.
Από τα στοιχεία της μελέτης προσδιορίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια ο σεισμικός κίνδυνος για την περιοχή, (ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην περιοχή του Πύργου, περιοχή για την οποία εκπονήθηκε δεύτερη πιο εξειδικευμένη μελέτη). Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης εξετάστηκε η συμπεριφορά των κατασκευών κατά τους σεισμούς που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Mάλιστα, αναλύονται στοιχεία για πολεοδομικά συγκροτήματα ως προς τη συμπεριφορά και την τρωτότητά τους σε ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό. Στη συνέχεια -όπως εξηγεί ο κ. Λέκκας- ερευνήθηκε πόση δυναμικότητα έχουν τα ρήγματα, δηλαδή πότε είναι πιθανό να «δώσουν» κάποιο σεισμό και τι μεγέθους. Πιο επικίνδυνες περιοχές θεωρούνται το Λάπατο και εντός των τειχών  της πόλης ενώ εκτός αυτών το Βούναργο και το Επιτάλιο καθώς και η περιοχή μεταξύ Πύργου και Κατακόλου. Όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας, «όλη η Ηλεία είναι ένα μεγάλο τεκτονικό βύθισμα».

 
Στην περιοχή του βυθίσματος υπάρχουν πολυάριθμα ρήγματα. Όπως το ρήγμα του Kατάκολου ,του Bουνάργου, δύο στον Πύργο, του Kάστρου Kυλλήνης, της Ωλένης, του Eπιταλίου και του Kαϊάφα.  Καθίσταται σαφές ότι δεκάδες ρήγματα μικρά και μεγάλα βρίσκονται κάτω από τα πόδια μας.  Όλα, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, είναι «εν δυνάμει ενεργά». Αυτό πιο απλά σημαίνει ότι όλα τα ρήγματα μπορούν να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή. Επιστημονικά υπολογίζεται πως κάποιο από αυτά τα ρήγματα ενεργοποιείται κάθε δέκα χρόνια και μας «δίνει» σεισμό έντασης πάνω από 5,5 Ρίχτερ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ρήγμα δυτικά της Ηλείας που με βάση ιστορικά και άλλα στοιχεία αποδεικνύεται ότι έχει δώσει έως σήμερα 20 σεισμούς άνω των έξι Ρίχτερ. H συχνότητα, με την οποία επαναλαμβάνονται τέτοιας έντασης σεισμοί από το συγκεκριμένο ρήγμα, είναι 71 χρόνια.
«Η σεισμική δραστηριότητα στην Ηλεία παρακολουθείται καθώς και  η εν γένει συμπεριφορά των ρηγμάτων. Αν και σε κάποιες περιοχές η παρουσία των ρηγμάτων είναι ιδιαίτερα έντονη, δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνες περιοχές. Όλες οι περιοχές του νομού, άσχετα με την παρουσία ενός ή περισσότερων ρηγμάτων, διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο», επεσήμανε ο κ Λέκκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages