ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΙ...ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΙ...ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Τα νούμερα είναι απογοητευτικά: οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, έχουν επιστρέψει σε επίπεδα κάτω των 140 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάνω από 100 δισεκατομμύρια έκαναν φτερά σε αυτά τα χρόνια της ύφεσης ενώ 25 δισεκατομμύρια ευρώ απομακρύνθηκαν τις τελευταίες 100 ημέρες. Τι έχει μείνει στις τράπεζες; Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: οι λίγοι έχουν τα πολλά και οι πολλοί τα ελάχιστα. 
Τον Φεβρουάριο οι εκροές των καταθέσεων ήταν 7,5δις ευρώ καθώς τα νοικοκυριά έσπευσαν να σηκώσουν περίπου 5,4δις ευρώ για να τα τοποθετήσουν και πάλι σε θυρίδες, στρώματα και μπαούλα. 
Τα υπόλοιπα όλων των καταθετικών λογαριασμών επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν υποχωρήσει πλέον στα 140,4δις ευρώ. Όμως παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η χαρτογράφηση των λογαριασμών και φυσικά τα υπόλοιπα τους.

Από τα στοιχεία λοιπόν των τραπεζών προκύπτει ότι:
  • · Το 86,5% των κάθε είδους λογαριασμών κατάθεσης εμφανίζουν υπόλοιπα μέχρι 2.000 ευρώ.
  • · Το 8,5% έχει υπόλοιπο από 2.000 μέχρι 10.000 ευρώ.
  • · Το 4% από 10.000 μέχρι 50.000 ευρώ.
  • · Το 0,6% από 50.000 μέχρι 100.000 ευρώ και μόλις
  • · Το 0,4% από 100.000 ευρώ και πάνω.
Δηλαδή από τα 30 και πλέον εκατομμύρια καταθετικών λογαριασμών, το 95% έχουν υπόλοιπα που στο σύνολο τους δεν υπερβαίνουν τα 15 με 18δις ευρώ. Αντίθετα στο 5% των καταθετικών λογαριασμών είναι συγκεντρωμένα τα υπόλοιπα 120δις ευρώ. 
Όπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη λόγω της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης που πλήττει τη χώρα την τελευταία 6ετία, η πλειοψηφία των καταθετών δεν δύνανται να προχωρήσουν στην παραδοσιακή αποταμίευση. Πρόκειται για καταθέτες με «μικρό» πορτοφόλι, που λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών αναγκάστηκαν να «φάνε από τα έτοιμα». 
Πλέον το διαθέσιμο εισόδημα τους έχει συρρικνωθεί και δεν έχουν περίσσευμα για αποταμίευση. Οι καταθέτες αυτοί διατηρούν υπόλοιπα μέχρι 10.000 ευρώ.
Αυτοί οι «μικροκαταθετες», προτιμούν να φυλάσσουν το «έχει» τους σε κάποιο σεντούκι, αφού εκ των πραγμάτων δεν έχουν την ευχέρεια να τοποθετήσουν τα χρήματα σε κάποια ασφαλή εναλλακτική επένδυση. 
Αντίθετα οι έχοντες «μεγάλο» πορτοφόλι, πάνω από 50.000 ευρώ, προτιμούν να τοποθετήσουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό σε μορφή κατάθεσης, είτε αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια (επένδυση σε γερμανικά ή αμερικανικά ομόλογα για παράδειγμα). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages