ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Να αναθεωρήσει την απόφαση σχετικά με την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, διότι οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τον κλάδο και, κατ’ επέκταση, την ελληνική οικονομία, ζητά από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης Και εξηγεί: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) 40 λεπτά ανά λίτρο κρασιού, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 2 συν 10 δισ. ευρώ. Μια τέτοια απόφαση θα επιδεινώσει τη θέση των Ελλήνων οινοποιών, οι οποίοι προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές που προκάλεσε η οικονομική κρίση και τα capital controls, με ολέθριο αποτέλεσμα στην κατανάλωση.
Η επιβάρυνση των 0,40 ευρώ στην παραγωγή θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του εμφιαλωμένου κρασιού, περίπου 1,50 ευρώ, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού κρασιού και τη μη ανταγωνιστικότητά του. Όπως γνωρίζετε, το ελληνικό κρασί έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική στις αγορές του εξωτερικού και στην Ευρώπη δεν επιβάλλεται φόρος στην παραγωγή του κρασιού, ούτε στη Γαλλία, ούτε στην Ιταλία, αλλά ούτε και στη Γερμανία. Επειδή ο κλάδος του οίνου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παραδοσιακά της προϊόντα, που διατηρεί τη δυναμική του στην τοπική και, κατ’ επέκταση, ελληνική οικονομία, είναι αδιανόητο να αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση μέτρα που θα πλήξουν έναν από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας».
Παράλληλα, την κάθετη αντίθεσή τους εκφράζουν και οι οινοποιοί. Ο Σύνδεσμός τους διαμαρτύρεται για την πρόταση «που δεν εφάπτεται της ελληνικής αλλά ούτε της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, καθ’ όσον το θέμα επιβολής ΕΦΚ στο κρασί έχει επί μακρόν συζητηθεί επανειλημμένα σε αρμόδια κοινοτικά όργανα, αλλά και στο εσωτερικό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages