Ο κόσμος της Δεξιάς επέλεξε το κέντρο και την μετριοπάθεια - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ο κόσμος της Δεξιάς επέλεξε το κέντρο και την μετριοπάθεια

Κι όμως είναι ακόμα εδώ! Ο στίχος από το γνωστό τραγούδι ίσως να ταιριάζει «γάντι» στην περίπτωση της ΝΔ, η οποία το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου θα έχει νέο πρόεδρο. 400.000 ψηφοφόροι περίμεναν υπομονετικά στις ουρές για να ψηφίσουν στη γαλάζια εσωκομματική διαδικασία, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να κόβει πρώτος και με άνεση το νήμα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκμεταλλεύεται τη δυναμική που είχε αναπτύξει, τον Απόστολο Τζιτζικώστα να «καταρρέει» εκλογικά και τον Άδωνι Γεωργιάδη να αρκείται σε μια ικανοποιητική καταγραφή.
Έτσι, με σαφή λαϊκή νομιμοποίηση, αλλά και καραμανλική σφραγίδα, στη ΝΔ ευελπιστούν σύντομα να αποτελέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική στο πολιτικό σύστημα και πάλι. Μέχρι τότε όμως απομένει και ένας δεύτερος γύρος, στον οποίο όλα είναι ανοιχτά.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Δ. Ευγενίδης
Λίγο πριν το ρολόι δείξει 02:00, ο Απόστολος Τζιτζικώστας φρόντισε να «κλείσει» όλες τις εκκρεμότητες. Με μια λιτή δήλωση αποδέχθηκε το αποτέλεσμα που τον φέρνει καθαρά τρίτο και έκανε λόγο για την ανάγκη μιας «ενωμένης παράταξης» και μιας «σύγχρονης κεντροδεξιάς». Με αυτό τον τρόπο, κλείδωσε οριστικά και το ζευγάρι του δεύτερου γύρου. Ήδη, από το πρωί και λόγω της πολύ μεγάλης συμμετοχής στα αστικά κέντρα, το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη συζητείτο πολύ μεταξύ των γαλάζιων παραγόντων, επιβεβαιώνοντας την πολιτική δυναμική που είχε αναπτύξει η υποψηφιότητά του το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ήταν και ο πρώτος που έκανε δηλώσεις το βράδυ της Κυριακής. «Η σιωπηλή πλειοψηφία δεν είναι σιωπηλή. Έστειλαν (σ.σ. οι πολίτες) το μήνυμα να ξανακάνουμε τη ΝΔ μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, ανανεωμένη και αξιόπιστη κυβερνητική λύση», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το ότι περνά στον δεύτερο γύρο.
Το αουτσάιντερ που έκανε το προσπέρασμα
Κατά γενική ομολογία, η καμπάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η πιο «πολιτική», ενώ και από όλα τα στρατόπεδα των υποψηφίων του πίστωναν πως απέφευγε τις εσωκομματικές έριδες, μιλούσε προγραμματικά και στοιχειοθετημένα, ενώ γνώριζε πολύ καλά σε ποιο κοινό απευθύνεται. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου έμοιαζε να μένει εκτός νυμφώνος, εκμεταλλεύτηκε το γαλάζιο φιάσκο και την αναμπουμπούλα που ακολούθησε, εμμένοντας σε μια γραμμή νηφαλιότητας και σύνεσης, η οποία του απέφερε πολιτικούς πόντους.
Συν τοις άλλοις, η σαφής στήριξη Καραμανλή στον κ. Μεϊμαράκη μέσω διαρροών και δηλώσεων συνομιλητών του την τελευταία εβδομάδα ανέδειξε τον κ. Μητσοτάκη σε εναλλακτικό πόλο επί της ουσίας εντός της ΝΔ, μιας και η υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα δέχθηκε σημαντικά πλήγματα. Αν συνυπολογίσει κανείς και την τεράστια προσέλευση στα εκλογικά τμήματα των αστικών κέντρων, τότε καταλαβαίνει κανείς πως ο κ. Μητσοτάκης από αουτσάιντερ έφτασε να προσπεράσει με άνεση τον κ. Τζιτζικώστα, να μπει στον δεύτερο γύρο και να διεκδικεί με αξιώσεις την πρωτιά, στόχο, τον οποίο πλέον ακόμα και «επιφυλακτικοί» συνεργάτες του πιστεύουν.
Η ασφαλής επιλογή με καραμανλική σφραγίδα
Για πολλούς νεοδημοκράτες, η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αποτελούσε την ασφαλή επιλογή. Υπό τους ήχους των σειρήνων της διάσπασης, πολλοί κινητοποιήθηκαν υπέρ του υποψηφίου που είναι σαρξ εκ σαρκός της ΝΔ, με στόχο, αν είναι δυνατόν, να «καθαρίσει» ακόμα και από τον πρώτο γύρο. Κάτι τέτοιο μπορεί να μην κατέστη εφικτό, πλην όμως ο κ. Μεϊμαράκης αξιοποίησε τη στήριξη που του παρείχε το καραμανλικό στρατόπεδο με παρρησία διαρροών και δηλώσεων.
Πολλοί εκτιμούν πως, παρά τη δυναμική του κ. Μητσοτάκη και της ενδεχόμενης στήριξης που θα τύχει από τα στρατόπεδα Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη, εν τέλει θα είναι ο κ. Μεϊμαράκης αυτός που θα εκλεγεί στις 10/1 λόγω της σταθερότητας που μπορεί να προσφέρει στη ΝΔ, σε μια περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε αποδρομή. «Σε αυτές τις περιστάσεις χρειάζεται περισσότερο η εμπειρία», έλεγε άλλωστε σε συνομιλητές του το μεσημέρι της Κυριακής ο κ. Μεϊμαράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages