ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Αν πάντως στήνονταν κάλπες αύριο, αδιαμφισβήτητος νικητής, σύμφωνα τουλάχιστον με την «παράσταση νίκης», αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, θα ήταν η Ν.Δ., ενδεχομένως και με διψήφια διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με βάση και την τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) εμφανίζεται να χάνει ακόμη και το μισό της δύναμής (-17,5%) που πήρε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Υπέρ της νίκης της Ν.Δ. συνηγορεί και το γεγονός ότι το καλό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει απολέσει σημαντικό κομμάτι της δημοτικότητάς του και πλέον υστερεί έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το εύρημα πάντως που οι αναλυτές θεωρούν το χειρότερο για την κυβέρνηση είναι αυτό που την εμφανίζει να έχει μόνο 15% θετικές γνώμες στο σύνολο των ψηφοφόρων. «Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν είχε τόσο μικρό ποσοστό αποδοχής», μας λέει ένας από τους πιο γνωστούς δημοσκόπους. Και έτερος συμπληρώνει: «Με βάση τη στατιστική εμπειρία, αλλά και την πολιτική συμπεριφορά των ψηφοφόρων, όπως αυτή καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων 25 χρόνων, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ανατραπεί η εικόνα οριζόντιας κατάρρευσης που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Θα πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω, να έχουμε θεαματική βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών δεδομένων και ταυτοχρόνως να… αυτοκτονήσει η αξιωματική αντιπολίτευση για να μπορεί να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να κόψει πρώτος το νήμα της εκλογικής αναμέτρησης».
Η ΔΕΎΤΕΡΗ ΑΞΙΟΛΌΓΗΣΗ
Βεβαίως, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο χρόνος είναι σύμμαχός τους. «Εχουμε τουλάχιστον δύο χρόνια για να ανατρέψουμε την όντως ιδιαίτερα αρνητική εικόνα», μας λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού και συμπληρώνει: «Τα τελευταία και όχι ιδιαίτερα δύσκολα μέτρα που έχουμε να πάρουμε είναι αυτά για τη δεύτερη αξιολόγηση. Τη διετία 2017-2018 μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα και κατ’ επέκταση και την εικόνα της κυβέρνησης μέσω της μείωσης του χρέους για την οποία έχουν δεσμευτεί οι δανειστές, των επενδύσεων που αναμένουμε, της συμμετοχής, μετά τη δεύτερη θετική, όπως ελπίζουμε, αξιολόγηση, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, της εξόδου τον επόμενο χρόνο στις αγορές, της αύξησης σταδιακά της τραπεζικής ρευστότητας και της επιστροφής τμήματος των πλεονασμάτων που θα επιτύχουμε στις ασθενέστερες κοινωνικές κατηγορίες των συμπολιτών μας».
Ο αντίλογος από υψηλόβαθμο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι «τίποτε απ’ όλα αυτά που λέει το Μαξίμου δεν πρόκειται να συμβεί. Οι δείκτες, εξαιτίας της ανερμάτιστης και φορομπηχτικής και μόνο πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση, συνεχώς θα χειροτερεύουν». Μάλιστα προβλέπει ότι «τους επόμενους μήνες θα δοκιμαστεί η συνοχή της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», επειδή, όπως υποστηρίζει, «κάποιοι βουλευτές που βλέπουν ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα εκλεγούν είναι πολύ πιθανό να καταγγείλουν την κυβέρνηση και τον Τσίπρα και να επιδιώξουν την επανεκλογή τους μέσω των συνδυασμών της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Παναγιώτη Λαφαζάνη».
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η οριζόντια απίσχναση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται σχεδόν ομοιόμορφα σε όλες τις κατηγορίες (κοινωνική τάξη, γεωγραφική κατανομή, μορφωτικό επίπεδο, φύλο και ηλικία) των ψηφοφόρων, ενώ οι διαρροές είναι προς δύο και μάλιστα αντίθετες κατευθύνσεις, κάτι που καθιστά δύσκολη την όποια κυβερνητική προσπάθεια να ανακτήσει τα απολεσθέντα ποσοστά. Και ο λόγος είναι ότι αυτό που θέλει η μία κατηγορία ψηφοφόρων που διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική είναι διαφορετικό από αυτό που επιθυμεί η άλλη.
Οι κατηγορίες των ψηφοφόρων που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο: αυτοί που κατευθύνονται προς τα δεξιά -κυρίως προς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ- και οι αριστερόστροφοι, οι οποίοι στις επόμενες εκλογές το πιθανότερο είναι ότι θα προτιμήσουν, εάν δεν επιλέξουν την αποχή ή το λευκό και το άκυρο, να ψηφίσουν το ΚΚΕ, τη ΛΑΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι θα κατευθυνθούν προς τη Χρυσή Αυγή. Οι πρώτοι χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό και επιθυμία εξόδου της χώρας από την κρίση εντός του ευρώ, και οι δεύτεροι επιμένουν αντιμνημονιακά. Βεβαίως, το αντιμνημονιακό μέτωπο, επειδή μετά την απόδραση του ΣΥΡΙΖΑ από αυτό δεν μπορεί να συγκροτηθεί ξανά ως πρόταση κυβερνητικής εξουσίας, είναι πολύ πιθανό στο προβλεπτό μέλλον μέσω κινητοποιήσεων και μικρής ή μεγαλύτερης έντασης εξεγέρσεων να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στην κυβέρνηση, αμαυρώνοντας έτι περαιτέρω την εικόνα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages